Fabio Cannavaro: „Niciunul dintre noi nu este Superman. Dar atunci când suntem împreună, putem realiza orice”
Radu Marina 3 aprilie 2020Într-un text scris la persoana întâi, publicat pe Players Tribune, fostul mare fotbalist italian Fabio Cannavaro vorbește despre cum resimte tragedia pe care o trăiește țara sa în aceste zile. Italia este una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemia Covid-19, cu aproape 120.000 de cazuri de îmbolnăviri și un sistem medical aproape copleșit. Pe de altă parte, China, țara în care antrenează acum Cannavaro, este punctul de pornire al pandemiei care a forțat întreaga lume să se oprească.
,,Ceea ce se întâmplă cu țara noastră chiar acum mă umple de anxietate și durere. Nu pot descrie cât de oribil este să vezi că Italia suferă astfel, să vezi atât de multe vieți pierdute în fiecare zi. Sunt alături de toți oamenii afectați, mai ales de cei care au pierdut pe cineva drag. Vreau să-i salut pe toți medicii și pe cei care lucrează din greu în sistemul medical pentru a salva cât mai multe vieți posibile. Voi sunteți adevărații erori de care țara noastră are nevoie acum.”
Cannavaro, care antrenează echipa Guangzhou Evergrande, povestește mai departe experiența pe care a trăit-o el în China și compară cu specificul cultural din Italia.
„Din păcate, însă, realitatea este că niciunul dintre noi nu este Superman. Niciunul dintre noi nu este imun la acest virus. Și totuși, atunci când această epidemie a izbucnit în China, am simțit că noi, italienii, vom fi O.K. Toți am gândit la fel: pe mine nu mă va afecta. Cu siguranță, am subestimat acest pericol. La început, eu am crezut că e doar o gripă. Dar cât de greșit era totul.
În cele din urmă am închis țara și am ordonat oamenilor să rămână acasă. Aici, în China, am intrat în carantină în urmă cu câteva săptămâni. Oamenii de aici s-au mai confruntat în trecut cu SARS, așa că știau ce să facă. În Italia nu am avut niciodată o urgență de genul acesta. Acum, când suntem în mijlocul acestei bătălii, trebuie să luptăm împreună. Iar asta înseamnă să scoatem la suprafață cele mai bune versiuni ale noastre.”
Cannavaro, Balonul de Aur din 2006, și fost fotbalist la Inter, Juventus sau Real Madrid, antrenează din 2014 în China, unde a avut și o foarte scurtă aventură pe banca reprezentativei Chinei.
Campion mondial cu naționala Italiei în 2006, Cannavaro face, în textul său, o referință la acea performanță, dând-o ca exemplu drept un alt moment în care italienii au știut să se unească.
„În Italia, o țară uimitoare, viața este atât de bună încât uneori tindem să ne complacem în anumite situații. ne preocupăm doar de ceea ce avem noi nevoie și avem grijă doar de propriile noastre lucruri în loc să ne gândim și la binele comun. Iar atunci când facem asta, ne irosim potențialul. Cu toate astea, din fericire, există și momente în care ne hotărâm cu adevărat să ne arătăm susținerea – iar acele momente tind să apară doar atunci când traversăm ceva cu adevărat grav. Când e în joc ceva cu adevărat important. Iar cele mai bune exemple care îmi vin în minte sunt atunci când Italia a jucat în Cupa Mondială. Poate că pare un lucru ciudat să vorbești despre fotbal într-o perioadă în care sportul părea mai banal ca niciodată. Dar, după cum știm cu toții, fotbalul este mai mult decât un simplu sport în Italia. Când echipa națională joacă, toată lumea simte că face parte din această echipă. Toată lumea se unește„, scrie Cannavaro, completând:
„Când am fost căpitanul echipei naționale la Cupa Mondială din 2006, (…) eram cu toții pe marginea prăpastiei. Mulți au crezut atunci că scandalul Calciopoli ne va afecta”. Scandalul Calciopoli este un episod faimos în fotbalul italian: în 2006, echipe importante precum Juventus, Fiorentina, AC Milan sau Lazio au fost acuzate de trucarea meciurilor prin alegerea unor arbitri favorabili, scandalul ducând la retrogradarea în Serie B a unor echipe, privarea de a participa în Liga Campionilor, depunctarea sau retragerea unor titluri.
„Dar starea de spirit din tabăra noastră a fost întotdeauna bună și asta a fost cheia”, continuă fostul mare fotbalist. „Într-un moment atât de critic, nu ne-am îngrijit doar de noi. Ne-a păsat de toată lumea. Deseori, oamenii mă întreabă de ce Italia a câștigat Cupa Mondială în 2006. Nu am câștigat-o pentru că am avut noroc. Am câștigat-o pentru că aveam cea mai bună echipă – dar și pentru că am crezut că o putem câștiga.”
„În acest moment, avem nevoie de același spirit de unitate. Deja am văzut câteva exemple grozave de solidaritate. Expresia andrà tutto bene – totul va fi în regulă – este un mesaj de susținere pentru toată lumea: pentru cei de acasă, pentru cei speriați, pentru cei singuri, pentru cei deprimați. Oamenii au ieșit pe balcoanele lor pentru a-i aplauda pe medici și pe toți cei care lucrează în sistemul medical. Vecinii au cântat cântece împreună. Acesta este tipul de unitate de care avem nevoie.
Când criza se va încheia, Italia și lumea în care trăim vor fi diferite. Mulți își vor pierde locurile de muncă. Unii își vor pierde afacerile. Va fi mult de muncit, iar noi nu putem decât să sperăm că un vaccin va deveni disponibil cât mai curând posibil, pentru a pune capăt acestui coșmar definitiv. Până atunci, trebuie doar să săpăm adânc în noi. Să rămânem acasă, să petrecem timp cu familiile noastre și să încercăm să avem contact direct cu cât mai puține persoane.”
Cu toții trebuie să facem tot ce putem pentru binele comun – spune Cannavaro; el și foștii săi colegi câștigători în 2006 au început o strângere de fonduri pentru spitalele din Italia.
Fabio conchide: „Cu toții trebuie să ne amintim că această bătălie este un efort de echipă și avem nevoie de toți să ni se alăture. Sigur, e adevărat că niciunul dintre noi nu este Superman. Dar atunci când stăm împreună, putem realiza orice.”
Citește articolul complet pe Players Tribune.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni