Fără răspuns și fără apărare: CSM București pierde clar cu Gyor, pentru care Crina Pintea a strălucit din nou

Lead.ro 26 ianuarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Este un meci mare, dar nu e un meci decisiv.”

Asta spunea antrenorul Dragan Djukic înaintea derbiului cu Gyor din prima etapă a unei grupe principale în care campioanele Ungariei și României porneau favorite în fața lui Kristiansand, Krim, Ferencvaros și Thuringer.

„Vom juca fără Cristina Neagu şi Amanda Kurtovic; nu cred că vreun club a suferit pierderi mai mari decât noi după Campionatul European. Dar nu ne plângem, ne pregătim şi încercăm să dăm totul. Nu va fi uşor să le înlocuim, dar vom încerca să jucăm mai colectiv, să găsim alte soluţii în atac“, a mai spus Djukic, conștient că cele două jucătoare erau esențiale pentru ambițiile europene ale lui CSM.

Fără ele, această echipă a CSM-ului caută zilele astea să se reinventeze: responsabilitățile trebuie redistribuite, ofensiva trebuie redesenată și, cel mai important, apărarea trebuie să compenseze și mai bine pentru pierderile din atac – după prima fază a competiției, Neagu era cea mai bună marcatoare.

Așa că ciocnirea cu Gyor – ajunsă aici după 47 de meciuri câștigate la rând în toate competițiile, după înfrângerea de acum exact un an de la București – a venit foarte devreme. Asta chiar dacă unguroaicele au propriile absențe importante: Eduarda Amorim, Nora Mork și, pe termen scurt, Anita Gorbicz.

Dar să nu ne amăgim. Cele două echipe traversează perioade foarte diferite. Și asta i se datorează și Crinei Pintea, care a jucat primul ei meci pentru Gyor în Liga Campionilor, și a făcut-o excelent: nouă goluri din nouă aruncări, unele cu adevărat spectaculoase!

Și nici măcar nu a intart în teren de la început, un început dominat de viteza lui Gyor și ezitările lui CSM.

Primul timeout al lui Djukic a venit foarte devreme, în minutul cinci, la 4-1 pentru Gyor: a vrut să ofere câteva indicații suplimentare pentru o linie de atac ușor debusolată. Și chiar dacă faza următoare a curs bine, Leynaud a parat, iar Gyor s-a dus imediat la 5-1.

Acest avans de patru goluri s-a menținut (8-4 și 9-5) până spre jumătatea primei reprize, mulțumită și celor patru goluri (trei atuncări de pe picioare și o pătrundere) ale lui Lekic, principala amenințare din atac a CSM-ului. 

Când Crina Pintea și-a făcut apariția pentru prima dată în meci, după minutul 15, și a marcat primul ei gol, CSM reușise să taie la jumătate avansul advers. Însă Gyor a răspuns imediat, și tocmai Crina, prin trei goluri consecutive, unul chiar de la centrul terenului, a readus confortul celor patru goluri avans. Când CSM a primit al doilea gol de la mare distanță, atacând fără portar), Gyor s-a dus la 16-11, cu șapte minute înainte de pauză.

Aici a venit primul timeout al lui Gábor Danyi, cel care l-a înlocuit pe Ambros Martin pe banca lui Gyor: a cerut un marcaj mai strâns la Lekic, mai multe faulturi la lini a de nouă metri. Planul a funcționat, Crina Pintea a recuperat imediat o nouă minge și a găsit din nou poarta goală de la mare distanță: 18-12 și apoi 19-13, după al șaselea gol al Crinei, care a făcut daune majore în doar 10 minute de joc, înainte să fie eliminată pentru două minute. 

Din păcate, nici asta n-a ajutat-o pe CSM să revină. La cabine s-a intrat cu 22-15, un rezultat dezamăgitor pentru Djukic, care spera să vadă o apărare mult mai puternică de atât. 

Lucrurile au luat-o la vale în repriza a doua, când ratările simple de la finalizare (sau intervențiile lui Leynaud), mingile rătăcite și defensiva generoasă a CSM-ului au permis campioanelor en-titre să-și arate toate calitățile. Și sunt destule!

Cu câteva viteze în plus, cu soluții foarte diverse în atac, unde golurile au venit când de pe extreme, când de pe pivot, unde Crina Pintea a fost una dintre cele mai bune jucătoare ale meciului, când de la distanță, de unde Oftedal și Groot au căutat să le facă uitate pe Amorim și Mork, Gyor s-a distanțat la opt și apoi nouă goluri, 28-19, spre bucuria fanilor maghiari.

Au urmat 15 minute lungi și grele, timp de gândire pentru conducerea unei echipe care iese, după măsurătoarea cu Gyor, destul de șifonată. Defensiva a arătat îngrijorător, or tocmai aici, în apărare, aveau de gând Djukic și jucătoarele lui să facă o figură frumoasă.

N-au făcut-o. S-a terminat 36-27, dar putea fi și mai rău.

Acum echipa trebuie să se ridice de la podea și să pregătească meciul cu Krim, pe 2 februarie, la București.

Până atunci, Gyor s-a desprins în fruntea grupei, cu 10 puncte, CSM a fost egalată de Kristiansand, ambele cu câte șase puncte, iar Krim urmează cu trei puncte, dar și un meci în plus față de Ferencvaros și Thuringer, care se întâlnesc duminică.

Primele reacții

„E o înfrângere grea, dar e realitatea a ce s-a întâmplat pe teren. Gyor a jucat mai bine, au folosit toate greșelile noastre, au marcat mult pe contraatac, noi am intrat cu frică în meci. Doar câteva jucătoare au fost curajoase azi. Crina a jucat excelent, a fost greu de oprit. Am avut-o doar pe Lekic în formă bună, am încercat prin schimbări să găsesc jucătoare care s-o ajute și să nu facem greșeli. Dar Gyor a jucat foarte bine, cu toate cele 16 jucătoare timp de 60 de minute, e foarte greu să joci împotriva unei astfel de echipe. Acum mă gândesc doar la următorul meci. Încă învățăm cum să câștigam în campionat, iar acum trebuie să învățăm să câștigăm și în Liga Campionilor. Astfel de zile pot apărea, am spus-o și înainte să venim aici, e important să ajungem în sferturi și să fim într-o formă bună”, a spus Dragan Djukic la microfonul Telekom Sport.

„Sunt foarte supărată, nu mă așteptam să ne bată la așa mare diferență. Știam că va fi un meci greu, dar parcă totuși înfrângerea e usturătoare. Au fost foarte multe greșeli în defensivă, nici în atac nu cred că am avut soluții. Nu prea ne-a mers azi, sincer”, a spus Iulia Curea pentru Telekom Sport. „Aș fi ipocrită să spun că nu-mi doresc să joc, îmi doresc și cred că pot, mai ales când echipa are nevoie, când vezi că echipa nu merge, vrei să intri să ajuți și cred că pot să ajut. Dar asta e decizia antrenorului, noi ne antrenăm și suntem aici să ajutăm. Ne întoarem acasă, strângem rândurile, nu cedăm, eu sunt optimistă. E rău că am pierdut cu atâtea goluri, dar avem meciuri mult mai importante care urmează și trebuie să ne motivăm, să strângem rândurile și să luptăm în continuare.”

Mult mai bine dispusă a fost Crina Pintea. „Nu pot spun că-mi pare rău, pentru că aș minți, mă bucur din tot sufletul că am reușit să-mi fac treaba și să joc bine pentru echipa mea. Trăiesc visul meu și nu pot decât să mă bucur. Aici toate suntem foarte motivate și muncim foarte mult, ne dorim mult să jucăm tot timpul la victorie, și în campionat, și în Champions League. Azi mă gândesc că CSM probabil a avut o zi mai proastă. Sunt foarte multe jucătoare valoroase și mă gândesc că se pot mobiliza, dar noi azi am tras foarte tare și ne-am făcut treaba, cum o facem zi de zi și la antrenamente.”

FOTO: Gyor Audi ETO @ Facebook

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories