FCSB refuză provocarea luptei pentru Liga 1: în loc de jucător, devine arbitru între Craiova și CFR

Ciprian Rus 30 iunie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Prin victoria spectaculoasă de la Cluj, Craiova a redeschis lupta pentru titlu. O luptă la care era invitată și FCSB, dacă învingea, luni seară, la Giurgiu, pe Astra. Numai că, la fel ca în derbiul cu CFR, „roș-albaștrii” au scăpat din nou o mare oportunitate, terminând înfrânți într-un meci în care conduceau, la un moment dat, cu 2-0.

Cu Alibec și Budescu jucând propriul lor meci – și tactic, și ca motivație – echipa improvizată a Astrei, părăsită de curând și de Gabi Tamaș, a reușit să profite de naivitatea tinerei trupe a FCSB-ului și de lipsa de leadership din lot și de pe banca tehnică. Obsedată să scape de „blestemul locului 2”, după ani în care a pierdut titlul la limită, FCSB-ul condus din lojă de Gigi Becali și de pe bancă de Bogdan Vintilă a căzut pe locul 4 și depinde mai degrabă de câștigarea Cupei pentru a se califica în Europa decât de un loc 3 la finele „play-off”-ului.

Căderea FCSB-ului deschide acum lupta pentru locul de cupe europene, la care poate aspira oricare din echipele de la locul 3 în jos. Aflată chiar pe 3, Astra primește etapa viitoare vizita CFR-ului, un meci extrem de complicat pentru ardeleni, în dorința lor de a-și conserva prima poziție.

Dar și mai complicate se anunță etaple 6 și 7, atunci când, consecutiv, Craiova și CFR vor întâlni pe FCSB. Devenită, din jucător, arbitru în cursa pentru titlu, FCSB declară, prin vocea lui Gigi Becali, că-i va plăti Craiovei „datoria” de acum câțiva ani, când a trimis mai mulți juniori în teren contra Viitorului, facilitând succesul în campionat al trupei lui Gică Hagi, în detrimentul „roș-albaștrilor”. Cum meciul direct dintre FCSB și CFR e cu doar câteva zile înaintea finalei de Cupa României, Becali ar putea trimite, la rându-i, rezervele pe teren pe „Arena Națională”.

Indiferent de „jocurile” lui Becali, Craiova depinde doar de ea în ambiția de a câștiga Liga 1: trebuie să bată tot până la ultima etapă și să bată și atunci pe CFR, dacă diferența de puncte dintre cele două adversare rămâne cea de acum. Însă, la felul cum a început acest mini-„play-off” de după blocajul pandemiei, puțin probabil să nu mai vedem surprize.

Dincolo de entuziasmul afișat la Cluj, Craiova a arătat și destule slăbiciuni, mai ales în apărare, slăbiciuni pe care Cristiano Bergodi, abia venit la echipă, are puțin timp să le corecteze din mers. De altfel, singura șansă a experimentatului Bergodi este să fie el însuși elementul de echilibru al unui club care, surprinzător, în ciuda unui sezon tumultuos – aflat la al treilea antrenor! – e mai aproape de titlu ca oricând.

Ecuația finalului de sezon se scrie, însă, nu doar pe teren, ci și în culise. Antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu, admitea la conferința de presă de după înfrângerea cu Craiova că sunt probleme nerezolvate la club care influențează concentrarea jucătorilor. Capacitatea de motivator a lui Petrescu, precum și caracterul unor jucători trecuți în ultimii ani prin multe situații-limită va fi testat la maximum în etapele care urmează. S-a jucat jumătate din „play-off”, urmează câte cinci finale și pentru Craiova, și pentru CFR Cluj.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now