FCSB și CFR Cluj se invită la locul 1: sezonul de gheață dă peste cap rezultatele din campionatul nostru

Ciprian Rus 16 februarie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Situație fără precedent în Liga 1: doar una dintre formațiile aflate pe loc de „play-off” a câștigat în ultima etapă și doar una – aceeași echipă – are mai mult de două victorii în ultimele cinci partide! De altfel, rezultatele „pestrițe” definesc lipsa cronică de constanță din „sezonul de iarnă” al Ligii 1.

Starea deplorabilă a terenurilor din campionat, chiar și în cazul unor echipe cu infrastructură solidă, precum CFR Cluj, a egalizat forțele, dar a făcut-o mai degrabă în detrimentul spectacolului, trăgând în jos chiar și echipele care joacă sau încearcă să joace – FCSB, dar și CFR-ul în era Iordănescu – mai frumos.

Apropo de CFR, echipa campioană este ultima care a „alunecat” pe gazonul înghețat din Gruia: a cedat două puncte foarte importante în fața penultimei clasate, FC Voluntari, după un meci în care a ratat câteva ocazii mari și a avut, aparent, un gol valid, nedepsitat în lipsa tehnologiei „Goal-line”. O victorie cu ilfovenii i-ar fi adus pe primul loc, iar frustrarea este cu atât mai mare cu cât clujenii sunt la a treia încercare ratată de a trece pe prima poziție în ultimele cinci etape, după trei pași greșiți făcuți de FCSB.

Dacă CFR Cluj acuză, pe undeva, după o serie bună cu Edi Iordănescu pe bancă, schimbarea de viziune a antrenorului și încercarea sa de trecere la un joc mai combinativ – lucru care nu a rezonat deloc cu situația terenurilor de joc -, FCSB acuză pierderea principalului ei om de gol, Dennis Man, și intruziunile tot mai neinspirate ale finanțatorului Gigi Becali peste antrenorul Anton Petrea.

Cu un nou antrenor pe bancă, grecul Marinos Ouzounidis, Craiova continuă sezonul plin de sincope și se menține la 4 puncte de FCSB și CFR, după 0-0 la Clinceni, revelația momentului, formație aflată în Top 6, la doar un punct de Sepsi, care are – altă ciudățenie a momentului în Liga 1 – patru egaluri consecutive.

Într-un campionat în care nimeni nu pare să își găsească cadența, FC Botoșani e singura formație care leagă victorii, patru la rând, printre ele și una împotriva campioanei.

Cu șapte etape rămase de disputat, marea dezamăgire se conturează a fi Viitorul. Fără Gică Hagi pe bancă, Viitorul e fără victorie de cinci meciuri (trei înfrângeri în ultimele trei etape) și are șanse doar matematice de a mai prinde „play-off”-ul. Nu doar rezultatele sunt îngrijorătoare la echipa din Ovidiu, ci și aparenta pierdere a identității jocului – dacă nu chiar a proiectului.

O altă obișnuită a „play-off”-ului, Astra, e și ea mai aproape de retrogradare decât de Top 6, în vreme ce Chindia și UTA stau chiar sub linia de „promovare” în sextetul de elită din Liga 1.

***

În timp de Liga 1 se apropie de faza decisivă – „play-off” și „play-out” – cealaltă competiție internă, Cupa României, a ajuns la nivelul sferturilor de finală, după ce Dinamo, aflată într-o situație complicată în campionat, a reușit să o elimine pe FCSB. În sferturi, vom avea parte de următoarele meciuri:

FC Petrolul Ploiești – Astra

Chindia Târgoviște – Universitatea Craiova

Dunărea Călărași – Dinamo

Universitatea Cluj – Viitorul Pandurii.

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Happening now