„Greu de ucis” 1: CFR își revine după o primă parte dură, are bară, are penalti, dar nu poate înfrânge rezistența Slaviei

Ciprian Rus 20 august 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Șase meciuri i-au trebuit CFR-ului – trei duble extrem de solicitante, cu deplasări dincolo de granițele firești ale Europei – pentru a ajunge să asculte, pentru prima oară anul acesta, imnul Ligii Campionilor. După spectaculoasele calificări cu Astana, Maccabi Tel-Aviv și Celtic Glasgow, stadionul din Gruia s-a îmbrăcat din nou, ca în anii de glorie, în elegantele colante albastre cu stelele Champions League, iar tribunele s-au umplut din nou „ochi”, ca-n vremurile când oaspeți erau Rooney și van Persie, iar Adiță Păun era copil de mingi. Pentru ca spectacolul să fie total, UEFA a delegat un arbitru-vedetă, pe turcul Cüneyt Çakır, om cu finală de CL la activ, și a trimis la Cluj, în premieră absolută în România, sistemul VAR.

Adversar din altă „ligă”

La așa mizanscenă, așa adversar: Slavia Praga, fără discuții cea mai grea echipă pe care CFR Cluj a întâlnit-o în solidul traseu european din acest an. Una dintre cele mai ambițoase echipe din Europa Centrală și de Est, cu investitori chinezi, cu un lot evaluat la dublul valorii CFR-ului, undeva peste 40 de milioane de euro, și cu jucători pe care nimeni nu-și permite să-i țină în Liga 1. Nicușor Stanciu și Alex Băluță, vedete induscutabile ale sezoanelor recente din campionatul românesc, sunt doar două exemple.

Pe lângă lotul puternic întărit în vară, cu investiții de 7 milioane de euro, dovadă a ambițiilor de a forța intrarea în grupele Champions League, Slavia a venit la Cluj și cu anvergura dată de precendentul său sezon european: a ajuns anul trecut până în sferturile Europa League, lăsând în spate echipe ca Genk și Sevilla, pentru ca apoi să iasă în „primăvara europeană” dintr-o grupă cu Bordeaux, Zenit și FC Copenhaga. A eliminat-o în sferturi Chelsea, viitoarea câștigătoare a trofeului, căreia i-a marcat trei goluri la Londra!

Noi, ocazie mare, ei, o ciudățenie de gol

„E cea mai ofensivă echipă pe care am analizat-o în cariera mea”, avertiza, înainte de meci, Dan Petrescu. Iar cehii nu-l lasă pe SuperDan să vorbească în vânt: se aruncă în atac din primul minut, în vreme ce clujenii se așază defensiv și așteaptă ocaziile ideale pentru contre. Stanciu și ai lui îi forțează pe clujeni la multe situații de apărare imediată, în preajma punctului de la 11 metri, dar situațiile mai clare sunt ale CFR-ului: Țucudean și Djokovic au finalizări nefericite în situații din care puteau scoate mai mult.

Meciul se încinge în a doua jumătate a primei părți, cu două bune ocazii pentru Slavia în minutele 23 și 24 și cu o ocazie uriașă pentru CFR. Țucudean e găsit perfect în careul de 6 de Djokovic, dar lovitura sa de cap e scoasă fantastic de Kolar.

Peste doar două minute, cade – ăsta e cuvântul! – golul lui Masopust. Un gol ciudat, după o schemă-surpriză a Slaviei, la un corner bătut de Stanciu. Șut cu latul din afara careului, la care, mascat de coechipieri și de adversari, Arlauskis nu a reușit să ajungă…

Ultimul sfert de oră al primei reprize e un chin pentru CFR. Masată în propria jumătate la 0-0, pe undeva de înțeles, echipa clujeană nu reușește nicicum să mai iasă de acolo la 0-1. Mijlocul e sufocat, iar jucătorilor de calitate ai campioanei României le lipsește tocmai finețea pe care o dovediseră în meciul de pomină de la Glasgow.

Fără noroc după pauză

La pauză, Petrescu schimbă cu Rondon în locul lui Țucudean, iar efectul se vede imediat. Mai atenți la recuperare, clujenii pun presiune minute bune la poarta Slaviei, iar ocaziile se succed cu repeziciune, mai întâi bară Rondon, la o acțiune excelentă pe stânga, apoi un șut al lui Bordeianu, un posibil penalti la Djokovic și o centrare periculoasă a aceluiași Rondon.

După minutul 60, Slavia pune din nou stăpânire pe minge, dar finalul le aparține clujenilor, care cer în mai multe rânduri lovitură de la 11 metri, iar până la urmă o primesc, la un fault scos abil de Omrani. Vedeta CFR-ului în aceste preliminarii țină să bată el lovitura, dar portarul ceh ghicește colțul.

Săriți peste acest hop, oaspeții trag de timp până la final, iar meciul se termină 0-1. În fața unui adversar evident mai puternic, CFR iese de pe teren cu regretul că a luat un gol stupid și că a ratat câteva mari ocazii de a-și face returul ceva mai simplu. Băieții lui Dan Petrescu sunt obligați acum să marcheze la Praga, așa cum au fost nevoiți să o facă la Glasgow. E nevoie de o nouă minune pentru ca serile de gală precum cea de marți să revină la Cluj, să revină în România… 

*

CFR Cluj – Slavia Praga 0-1

A marcat: Masopust (’28)

CFR Cluj: Arlauskis – Susic, Cestor, Burcă, Camora –  C. Deac,  Bordeianu, L. Aurelio, Djokovic –  Țucudean, Omrani 

Rezerve: Vâtcă, Păun, Costache, Hoban, Mureșan, Peteleu, Rondon 

Antrenor: Dan Petrescu 

Slavia Praga: Kolar – Coufal, Hovorka, Kudela, Boril – Soucek, Traore – Masopust, Stanciu, Olayinka – Van Buren

Rezerve: Kovar, Holes, Husbauer, Băluță, Skoda, Helal, Kral

Antrenor: Jindřich Trpišovský

Arbitru: Cüneyt Çakır // Asistenți: Bahattin Duran, Tarik Ongun (Turcia)

*

Returul „play-off”-ului de Champions League va avea loc la Praga, pe 28 august, tot de la ora 22.

 

Foto: Flaviu Buboi/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now