„În aceste vremuri dificile, sportul e un catalizator pentru solidaritate și speranță.” Națiunile Unite, OMS și FIFA încurajează oamenii să facă sport acasă

Lead.ro 6 aprilie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

În vremurile când sportul se făcea pe teren, și nu acasă, în sufragerii, ne învăța că, indiferent dacă sărbătorim reușitele sau suferim pentru înfrângerile echipelor noastre, nu suntem singuri în asta. Avem alături alți suporteri, echipe și comunități care sărbătoresc sau suferă împreună cu noi. Aceste comunități vor să ne arate acum că, în ciuda izolării, sportul ne poate aduce în continuare aproape și ne poate ajuta să depășim mai ușor momentele dificile ale izolării.

De Ziua Internațională a Sportului pentru Pace și Dezvoltare, sărbătorită pe 6 aprilie, UNESCO a trimis un mesaj despre puterea valorilor transmise de sport într-un astfel de moment, și despre importanța de-a rămâne activi și în noul context. „Lumea sportului trece printr-o experiență fără precedent”, scrie Audrey Azoulay, Directorul General UNESCO, într-o scrisoare în care vorbește despre impactul pe care îl are suspendarea activităților sportive în aer liber – de la tenis la alergare, de la fotbal la crichet – asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor de pretutindeni, și de cât de important e ca aceștia să se adapteze și să continue să fie activi.

„În aceste circumstanțe, sportul rămâne un aliat valoros. Trebuie să rămânem activi, pentru că mișcarea e esențială pentru sănătatea fizică și mentală. În plus, situația curentă ne obligă să privim valorile sportului diferit; niciodată valori ca solidaritatea, incluziunea, corectitudinea și depășirea limitelor nu au fost atât de necesare ca până acum. (…) Paradoxal, în aceste momente dificile, sportul este un catalizator pentru solidaritate și speranță.”

Tot azi, Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au lansat, cu susținerea FIFA,  campania #BeActive, prin care încurajează oamenii să facă mișcare acasă – 30 minute zilnic pentru adulți, 60 pentru copii e recomandarea OMS. Fotbaliști de la echipe ca Real Madrid, Barcelona, Liverpool sau Manchester United le cer fanilor, prin mesaje video, să lase deoparte rivalitățile și să facă parte din aceeași echipă în această perioadă pentru a fi #HealthyAtHome. „Într-un moment ca ăsta, chiar și rivalii trebuie să rămână aproape”, spun Trent Alexander-Arnold și Marcus Rashford într-unul din clipuri. „Trebuie să menținem distanța, dar nu trebuie să ne pierdem focusul.”

Iar focusul trebuie să fie pe un stil de viață sănătos, subliniază și președintele FIFA. „Mai mult ca niciodată, trebuie să fie clar că sănătatea e mai importantă decât orice. FIFA se bucură să susțină UN și OMS în amplificarea campaniei #BeActive, iar comunitatea fotbalistică joacă un rol activ în a transmite acest mesaj la nivel global. Pentru prima oară, suntem toți parte din aceeași echipă. Și împreună, arătând spirit de echipă și o energie pozitivă, vom învinge,” spune Gianni Infantino.

Printre exercițiile ce pot fi făcute acasă, OMS recomandă dansul, exercițiile online, săritul corzii sau jocurile video active. Mai multe resurse pentru a rămâne activi – pentru copii, adulți, persoane în vârstă sau cu dizabilități – aici.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now