În Top16 mondial la patru probe diferite: România continuă seria de rezultate bune la Mondialul de tenis de masă din SUA

Ciprian Rus 26 noiembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Delegația României trăiește cu intensitate Campionatul Mondial de tenis de masă de la Houston, Statele Unite ale Americii. În ciuda unei concurențe extrem de dure – mai ceva ca la Olimpiadă, unde marile puteri asiatice nu pot merge decât cu două sportive în probele individuale – țara noastră reușește să intre în Top16 mondial în patru probe diferite, deja o performanță în sine, în condițiile în care jucătorii noștri porneau din afara Top20 mondial în clasamentele individuale.

După ce, în fazele anterioare, Adina Diaconu și Andreea Dragoman reușiseră rezultate spectaculoase la numărul 1 și numărul 2 european, a venit, în 16-imi, rândul lui Bernie Szocs să scoată un rezultat mare, la capătul unui meci extrem de spectaculos, cu raliuri care au ridicat în picioare asistența din Houston. Bernadette s-a impus cu 4-2 în fața numărului 17 mondial, sud-coreeanca Jeon Jihee, și va juca în sferturi împotriva numărului 9 mondial, japoneza Kasumi Ishikawa.
De un meci tensionat a avut parte și Andreea Dragoman, care a întâlnit-o pe Suthasini Sawettabut. Andreea a reușit să recupereze și a egalat de la 0-2, dar a cedat ultimele două seturi cu 11-8, 11-7, iar thailandeza s-a calificat.

La dublu mixt, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu au beneficiat de abandonul perechii Cho Daeseong/Shin Yubin și au trecut în optimi, unde vor întâlni adversari foarte cunoscuți lor, spaniolii Maria Xiao, colega jucătoarei noastre, și Alvaro Robles, partenerul de dublu masculin al lui Ovidiu Ionescu.

La dublu feminin, Elizabeta Samara și Andreea Dragoman s-au impus fără probleme printre cele mai bune 16 perechi de la Campionatul Mondial individual, după ce au trecut cu 3-0 de jucătoarele din Egipt, Farah Abdel-Aziz și Yousra Helmy. În optimile de finală le așteaptă duelul cu perechea din Rusia formată din Yana Noskova și Olga Vorobeva.

Elizabeta Samara și Andreea Dragoman rămân singurele reprezentante ale României la dublu feminin, după ce perechea româno-austriacă, Bernadette Szocs/Sofia Polcanova, a pierdut cu 3-0 în fața unui dublu puternic, Kasumi Ishikawa și Miu Hirano.

În fine, la dublu masculin, vicecampionii mondiali din 2019, Ovidiu Ionescu și Alvaro Robles, au câștigat, în 16-imi, în setul decisiv cu egiptenii Khalid Assar și Ahmed Saleh. Următorul meci va fi foarte dur pentru Ovidiu și Alvaro: ei  îi vor întâlni pe chinezii Wang Chuqin și Fan Zhendong, câștigători cu 3-0 în meciul cu Patrick Franziska și Timo Boll.

**

Citește și: De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi

Într-o competiție desfășurată la mijlocul lui noiembrie, doi dintre componenții lotului României au cucerit medalii la Campionatele Europene U21. La dublu mixt, Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit campioni europeni, în vreme ce Andreea a luat și un bronz la individual feminin.
România deține momentan și o fantastică medalie europeană de argint la masculin, prin Ovidiu Ionescu, care e și vicecampionul mondial de la dublu în 2019.

Generația tânără are rezultate la fel de bune: Rareş Sipos și Cristian Pletea au devenit campioni în proba de dublu masculin la Europenele de U21 din 2020. Tot atunci, Cristian Pletea și Adina Diaconu au câștigat aurul și la dublu mixt. Asta în vreme ce Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit vicecampioni europeni în probele de simplu, feminin și masculin.

Adina Diaconu este și campioană europeană la U21 în 2019. Tot la Europenele de Tineret din primăvara lui 2019, România obținuse alte două medalii de bronz, prin Rareș Șipoș și Tania Plăian, în probele de simplu.

Așa cum ne-a arătat Viorel Filimon, rezultatele acestea nu vin doar din talent. Și nu vin în ciuda sistemului, chiar dacă sistemul trebuie dezvoltat mai bine. La tenis de masă încă există o mare bază de selecție, încă există antrenori excelenți. În plus, „munca nu te minte niciodată” – așa cum ne povestea Bernie Szocs, într-un amplu material din care o poți cunoaște mai bine.

Și dacă vrei să înțelegi mai bine toate subtilitățile acestui sport, atunci trebuie să citești povestea pe care Eliza Samara, multiplă campioană europeană, o spune în seria Neînvinșii.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories