Începutul va fi esențial: România și-a aflat programul din preliminariile pentru EURO 2020. Și noi am făcut calcule

Ciprian Rus 3 decembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Una rece, una caldă, una rece, una caldă, una rece, una caldă: așa va fi prima jumătate de traseu a României în preliminariile de anul viitor pentru EURO 2020. Avem deplasări grele, la principalele contracandidate, Suedia și Norvegia, și meci acasă cu marea favorită a grupei, Spania, intercalate cu „amicalele” cu Faroe și Malta – 6 puncte sunt garantate, dar un rezultat pozitiv cu Suedia ar fi cel mai bun scenariu de start de campanie, căci din primele trei meciuri tari din grupă România pare obligată să scoată mai mult de 3 puncte.

Norvegia are un început foarte solicitant de campanie – deplasare cu Spania și acasă cu Suedia, meciuri din care e posibil să nu primească mare lucru – iar întâlnirea directă cu România din runda a treia ar putea-o găsi într-un moment delicat. Atunci, în meciul de pe 7 iunie, ar fi de apăsat pedala și de forțat o victorie.

Cu un egal în Suedia, victorie la Norvegia și 6 puncte cu Malta și Faroe, adică un total de 10 puncte din patru runde, România și-ar putea face calcule de joc „la așteptare” cu Spania, acasă, pe 5 septembrie. După acest meci, am mai avea două reprize de respiro, deci alte 6 puncte cu Malta și Faroe.

Finalul de campanie va fi extrem de intens: acasă cu Norvegia și Suedia (antepenultima și penultima rundă) și deplasare în Spania. Fără victorii acasă cu principalele contracandidate e greu de imaginat calificarea de pe locul secund în grupă, dar tocmai de aceea, ca să spere la mai mult din combinatorica atât de complicată a unei grupe de șase echipe, „tricolorii” trebuie să iasă cumva pe plus din prima jumătate a programului.

În fine, cel mai greu meci e ultimul, cel din Spania. Dar aici partea bună e că am putea întâlni o Spanie deja calificată matematic, posibil o echipă experimentală înaintea Europenelor. Era, desigur, preferabil să o întâlnim acasă într-un astfel de moment, dar măcar să avem șanse reale la locul 2 înaintea ultimei runde și mai vedem noi!

Speranțe: ajutor de la Spania + eventuala depresie norvegiană

Spania are cel mai bun program de start în grupă: acasă cu Norvegia, două deplasări la outsider-ele Grupei F, apoi acasă din nou, cu Suedia. Dacă începe turată la maximum, Spania poate ajunge la meciul cu noi cu maximum de puncte, foarte posibil detașată în clasament și cu puncte importante luate adversarelor noastre directe la locul 2.

E un detaliu important, pentru că situația grupei la jumătatea traseului va putea fi un element-cheie în desfășurarea ulterioară a competiției. Unele echipe au tendința de a abandona lupta o dată rămase de „căruța” primelor locuri în grupă.

Întâlnim Norvegia acasă în runda a opta, după ce nordicii au două meciuri dure, acasă cu Spania și afară cu Suedia. Dacă ies din calculele calificării (încurcați, să sperăm!, și de noi în meciul tur), am putea avea un meci mult mai ușor în acel moment.

„Iarbă verde” în deplasare, iarba de acasă, mai vedem

Stabilirea „țintarului” grupei a clarificat și una dintre problemele ridicate atât de selecționerul spaniol, Luis Enrique, cât și de Cosmin Contra: ambii se temeau să joace în deplasările din nord în sezonul rece. Sorții n-au fost generoși cu Enrique (deplasări la mijloc de octombrie în Suedia și Norvegia), dar au fost cu Contra (deplasare mai lejeră, în Faroe, în octombrie).

Rămâne de văzut, însă, cum vor fi terenurile din România în toamna târzie a anului viitor. România joacă pe 15 octombrie cu Norvegia și pe 15 noiembrie cu Suedia, iar la cum se prezintă gazoanele de pe la noi Contra ar trebui să se roage pentru o toamnă frumoasă, ca cea de acest an, și pentru ceva mai multă responsabilitate din partea administratorilor stadioanelor de la noi. Deși filmat profi, PR-istic, clipul de prezentare a orașelor-gazdă ale EURO 2020 nu a putut ascunde starea deplorabilă a gazonului de pe „Arena Națională”, singurul care a sărit în ochi dintre toate cele 12 stadioane-gazdă ale competiției de peste doi ani…

Programul preliminariilor în Grupa F

23 martie 2019:
Malta – Feroe
Suedia – România (ora 19:00)
Spania – Norvegia (ora 21:45)

26 martie 2019:
Malta – Spania
Norvegia – Suedia
România – Feroe (ora 21:45)

7 iunie 2019:
Feroe – Spania
Norvegia – România
Suedia – Malta (ora 21:45)

10 iunie 2019:
Feroe – Norvegia
Malta – România
Spania – Suedia (ora 21:45)

5 septembrie 2019
Feroe – Suedia
Norvegia – Malta
România – Spania (ora 21:45)

8 septembrie 2019:
Spania – Feroe (ora 16:00)
România – Malta (ora 19:00)
Suedia – Norvegia (ora 21:45)

12 octombrie 2019:
Feroe – România (ora 19:00)
Malta – Suedia
Norvegia – Spania (ora 21:45)

15 octombrie 2019:
Feroe – Malta
România – Norvegia
Suedia – Spania (ora 21:45)

15 noiembrie 2019:
Norvegia – Feroe
România – Suedia
Spania – Malta (ora 21:45)

18 noiembrie 2019:
Malta – Norvegia
Spania – România
Suedia – Feroe (ora 21:45)

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Happening now