Insuficient: România pierde din nou cu Portugalia, ratează calificarea la Euro, trebuie să accepte că mai are mult de lucru

Lead.ro 13 iunie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Cred că vor fi multe lucruri diferite între primul meci cu Portugalia și acesta“, a spus antrenorul României, spaniolul Manuel Montoya, înaintea acestui retur decisiv pentru speranțele noastre de calificare la Euro 2020. Într-adevăr, lucrurile au mers ceva mai bine. Măcar pentru o repriză.

Față de acea înfrângere din debutul preliminariilor, un 13-21 deprimant, apărarea României a fost mai răutăcioasă, mai legată, iar atacul a găsit mai multe soluții în startul meciului. Însă lucrurile s-au înrăutățit când Portugalia a schimbat puțin sistemul defensiv: o linie mai avansată și un marcaj mai precis la principalii aruncători de la distanță ai României – Șimicu și Grigoraș – au reușit să taie brusc tot ritmul ofensivei noastre. Rezultatul? Și mai puține goluri rapide, tot mai multe construcții lungi, lente, care-au dat timp portughezilor ba să faulteze la timp, ba să forțeze finalizarea din poziții complicate, de unde excelentul portar Quintana, care ne-a scos peri albi și-n meciul tur, n-a putut fi bătut.

Aici s-a jucat și aici s-a pierdut acest meci, dar adevărul este că diferența de valoare – în favoarea Portugaliei – a fost vizibilă mai mereu. Și mai ales în repriza a doua, pe care adversarii au câștigat-o cât se poate de clar, cu 13-7.

Mai bună peste tot, cu un atac iute, cu multe combinații spre extremă și la fel de multe depășiri în zona centrală, Portugalia ne-a arătat încă o dată, de data asta chiar în Sala Dinamo, și ea mai cuminte decât de obicei, că echipa națională a României nu a atins încă nivelul cerut la turneele finale – chiar dacă formatul a fost extins la 24 de echipe.

Au trecut 24 de ani de la ultimul campionat european prins de Naționala masculină a României, o echipă din care nu lipsesc jucătorii buni și foarte buni, dar o echipă încă nelegată, cu un handbal încă neclar.

Pentru echipa României urmează deplasarea din Franța (16 iunie, ora 19.00), un meci rămas fără miza punctelor.

În vreme ce Franța și Portugalia, principalele două favorite ale grupei, vor merge la Euro, România nu are decât să-și continue drumul acesta (lung și anevoios) înapoi spre plutonul echipelor bune ale handbalui masculin, un contact pierdut pe la jumătatea anilor ’90. De la ultima medalie internațională, un bronz mondial câștigat în Cehoslovacia, au trecut 28 de ani. Iar cele patru medalii de aur obținute la campionatele mondiale din 1961, 1964, 1970 și 1974 sunt amintiri prețioase, nimic mai mult; la fel și cele patru medalii olimpice, ultima câștigată la Los Angeles, în 1984.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories