Ultima încercare: Naționala masculină de handbal încă mai speră la Euro 2020. Iată cum stăm

Lead.ro 12 iunie 2019

Grea și foarte costisitoare, așa a fost înfrângerea cu Lituania, la jumătatea lui aprilie, un pas greșit care a încurcat și mai mult drumul spre Campionatul European din 2020, un turneu final la care România încearcă să ajungă după aproape 24 de ani de absență. 

Cu doar o victorie în cele patru meciuri disputate până acum în aceste preliminarii, România privește spre ultimele două jocuri: returul cu Portugalia de la București (joi, de la ora 18.00, în Sala Dinamo) și apoi complicata deplasare din Franța, trei zile mai târziu (ora 19.00).

Până aici, Franța și Portugalia au câte 6 puncte, România și Lituania au câte două.

Și cum locul secund, care ar fi dus direct la Euro, a ieșit deja din discuție, șansele calificării țin de o clasare între cele mai bune patru echipe de pe locurile 3 ale celorlalte opt grupe. Pentru asta, măcar victoria cu Portugalia e obligatorie. Deși nu suficientă și deloc simplă.

Zilele astea, echipa Portugaliei e mai puternică; handbalul lor masculin e într-un loc mai bun decât al nostru, iar antrenorul Portugaliei, Paulo Pereira – care a plecat de la CSM București recent, nu înainte de a câștiga Cupa Challenge -, știe la ce să se aștepte de la România. A demonstrat-o și în jocul tur, pe care Portugalia l-a câștigat foarte clar, cu 21 la 13. Mai mult, adversara de joi a reușit o victorie impresionantă cu Franța, un 33-27 prin care Pereira și ai săi și-au asigurat calificarea la Europeanul organizat de Austria, Suedia și Norvegia, în luna ianuarie.

Dincoace, antrenorul României, Manuel Montoya, a convocat 22 de jucători pentru aceste două meciuri, iar mulți dintre ei se află la prima convocare. Andrei Lazăr, Valentin Mocanu, Tudor Botea, Aron Dedu, Liviu Caba sau Mihai Becheru se află pe lista selecționerului și ar putea bifa pentru prima oară în carieră un meci la lotul național de seniori. Din echipa României nu vor lipsi nici Alexandru Șimicu, Mihai Popescu sau Demis Grigoraș, trei din cei mai importanți handbaliști români ai momentului.

„Cred că vor fi multe lucruri diferite între primul meci cu Portugalia și acesta. Principala diferență este că avem mulți jucători noi. Am lucrat în această lună pentru a progresa și pentru a fi în cea mai bună formă. Am pierdut la 8 goluri acolo, am marcat doar de 13 ori, nu este un lucru normal. Știu că Portugalia este o echipă bună, periculoasă, dar România poate oferi mai mult. Sper că la București vom arăta că progresăm, e un meci cu multă responsabilitate pentru noi, pentru că este decisiv în încercarea de a merge la Campionatul European. Cred că nu vom putea compara cele două meciuri cu Portugalia, pentru că sunt diferențe și sper că vom putea arăta asta. Avem nevoie ca toată lumea din sală să ne împingă de la spate, în Cluj s-a întâmplat asta când am jucat cu Franța, publicul a fost fantastic la Târgoviște împotriva Lituaniei și avem nevoie ca lumea să vină în Sala Dinamo și să ne ajute să câștigăm acest meci”, a spus Montoya.

„După ultimul meci de acasă, victoria cu Lituania, ne așteptăm la o victorie cu Portugalia. Totul depinde de noi și de forma pe care o vom avea la ora meciului. Publicul e foarte important pentru jocul nostru, mai ales în momentele dificile”, a spus Demis Grigoraș.

„E ultimul meci acasă din această campanie, ne așteptăm la un meci foarte greu și sperăm să se termine cu noi învingători. Consider că va fi crucial să avem o sală cât se poate de plină. Îmi doresc ca lumea să vină și să ne susțină, pentru că ne vor ajuta și ne vor împinge de la spate”, a completat Adrian Rotaru.

Misiunea e dificilă

 

Pentru a prinde acest European foarte primitor, cu 24 de echipe la start, o premieră aplaudată de unii și contestată de alții, România ar avea nevoie de trei puncte din meciurile cu Portugalia și Franța.

O singură victorie nu pare să fie de ajuns, de vreme ce în clasamentul celor mai bune locuri 3, unde vor conta doar punctele obținute cu primele două echipe ale grupei, Polonia (sau Israel), Muntenegru (sau Ucraina), Serbia (sau chiar Elveția) și una dintre echipele Grupei 5 – în care Cehia, Bosnia și Belarus pot fi toate aproape sigure de calificare -, stau mai bine decât România. Toate au deja cel puțin două puncte garantate și un golaveraj superior nouă.

Lotul României pentru meciul cu Portugalia:

 

Portari: Ionuţ Iancu, Mihai Popescu, Andrei Lazăr, Cristi Tcaciuc

Extreme stânga: Vencel Csog, Valentin Mocanu

Interi stânga: Alexandru Şimicu, Dan Racoțea, Viorel Fotache, Tudor Botea

Centri: Andrei Buzle, Călin Căbuț, Aron Dedu, Liviu Caba

Interi dreapta: Bogdan Mănescu, Demis Grigoraș

Extreme dreapta: Gabriel Bujor, Roland Thalmaier

Pivoți: Adrian Rotaru, Gabriel Dumitriu, Bogdan Rață, Mihai Becheru

 

Fotografii de Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.