Interviu I David Popovici, înainte de Campionatele Mondiale: „Ce m-ar mulțumi ar fi să înot bine, repede și corect. Mereu e același lucru”

Andreea Giuclea 22 iulie 2023
Proiect susținut de
× Proiect susținut de

(corespondență Lead.ro de la Fukuoka, Japonia)

David Popovici a ajuns în Japonia cu două săptămâni înainte de începerea Campionatelor Mondiale de Înot. Învățase din participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar și la Mondialele în Bazin Scurt de la Melbourne, din decembrie, că are nevoie de timp să se acomodeze cu fusul orar, cu diferențele culturale, cu antrenamentele într-un nou loc. După un cantonament de o săptămână cu antrenamente tari la Centrul Olimpic din Tokyo, alături de lotul Japoniei, a zburat în Fukuoka cu câteva zile înainte de începerea competiției, și a făcut deja câteva antrenamente în bazinul din Marine Messe, unde va avea loc competiția.

E a doua sa participare la un Mondial de seniori în bazin lung, după ce anul trecut, la debut, a devenit dublu campion mondial, la 100 și 200 de metri liber. Dacă atunci avea, poate, privilegiul de-a intra în concurs fără așteptări din exterior (prima sa cursă de la Budapesta nici nu a fost transmisă de vreo televiziune din România), acum se află într-o ipostază diferită. Nu mai e un debutant de 17 ani, ci dublu campion mondial, dublu campion european și deținătorul unui record mondial la 100 de metri liber. E privit ca favorit de marile publicații dedicate înotului și mulți se așteaptă să-l vadă apărându-și titlurile; poate chiar să se depășească.

Cu o lună înainte de debutul competiției, spunea însă că nu vrea să rămână blocat în trecut: „Am amintiri foarte frumoase”, a spus în luna iunie, la Trofeul Sette Colli din Roma, unde a câștigat aceleași probe de 100 și 200 metri liber. Nu pot să ignor performanțele pe care le-am realizat aici anul trecut, dar în același timp nu pot rămâne blocat în ele și să le las să mă definească. O să încerc să mă îmbunătățesc în timp. Sportul e cu suișuri și coborâșuri, de obicei ești undeva la mijloc și, apoi, când te aștepți mai puțin, începi să urci. Asta e frumusețea sportului, una din părțile frumoase”, a spus pentru RAI Sport.

E important să nu-ți setezi niște așteptări science-fiction, pentru că cu cât dorești mai multe, cu atât le vei obține mai greu

Printre antrenamentele din Fukuoka, într-una din zilele premergătoare competiției, a participat la o întâlnire cu jurnaliștii prilejuită de anunțarea unui nou parteneriat cu brandul internațional de ceasuri OMEGA, partener al Jocurilor Olimpice și al Federației Internaționale de Natație. Printre ambasadorii OMEGA din natație se numără nume precum Michael Phelps, Caeleb Dressel, britanicul Tom Dean sau italienii Federica Pellegrini și Thomas Ceccon.

David Popovici și francezul Leon Marchand sunt cei mai recenți înotători care s-au alăturat familiei sportive OMEGA, un brand cu o istorie importantă în sport, care se ocupă de menținerea scorurilor și timpilor (timekeeping) la Jocurile Olimpice încă din 1932. Amândoi au fost anunțați chiar înainte de Campionatul Mondial, iar în săptămâna dinainte au acordat interviuri jurnaliștilor. Mai jos, un interviu cu David despre parteneriat, despre experiența din Japonia și gândurile lui înainte de al doilea său Campionat Mondial.

Ce înseamnă pentru tine parteneriatul cu un brand așa important în istoria înotului?

Chiar sunt onorat de asta. Îmi plac mult ceasurile, apreciez foarte mult mecanismele din spate, cât de atent sunt construite și mă simt bine știind că am o mașinărie atât de complexă, în care au intrat atât de multe ore de muncă, și că pot să o țin chiar la încheietura mea. Și apreciez foarte mult nu numai ceasurile, ci și brand-ul OMEGA, pentru că are o tradiție atât de bogată în sport. E chiar o onoare să pot să fiu asociat cu asta și să creștem împreună.

Cum e să revii în Japonia, după experiența de la Jocurile Olimpice de la Tokyo?

Atunci când am fost la Jocurile Olimpice nu am apucat să văd mai nimic din Japonia, pentru că am fost încuiați în satul olimpic, nu am apucat să vedem decât ce ne-a fost arătat acolo și drumul spre bazin. În schimb, m-am reîntors la politețea lor ieșită din comun, pe care am remarcat-o și atunci. Și acum observ cât de diferită e Japonia, din multe puncte de vedere.

Ce ți pare cel mai diferit?

Totul. Stilul lor de viață, de la politețe până la cum reciclează, faptul că nu există coșuri de gunoi pe stradă, pentru că toată lumea e atât de civilizată încât își aruncă gunoiul abia când ajunge acasă sau reușește să intre într-o încăpere. Unde și acolo, doar dacă ai noroc găsești un coș de gunoi. Îmi place să văd cât de organizați sunt. Poate chiar un pic prea mult și pentru mine, e un pic copleșitor.

Cum a fost pregătirea din Tokyo?

A fost cu suișuri și coborâșuri. Am avut multe antrenamente grele și tari. N-am reușit să dorm de la început cum doream să dorm, dar până la urmă am reușit să mă odihnesc. Durează ceva și e foarte importantă perioada de adaptare.

Cum te simți înainte de Mondiale, cu ce gânduri începi?

Mă simt bine, de când am venit aici și am văzut bazinul mare – chiar m-a întrebat cineva din staff cum e, cum mă simt și i-am zis că mă simt în largul meu. Așa e, îmi place să concurez, îmi plac bazinele astea mari și e pur și simplu o altă atmosferă, să știi că ești înconjurat de cei mai buni.

Ți-a lipsit atmosfera asta, având în vedere că vara trecută ai avut patru competiții mari și acum este prima și singura?

Da, mi-a lipsit. Nu am mai fost (n.r: la un concurs mare) de la Melbourne, unde n-am fost chiar în largul meu, fiind bazin scurt. Deci cred că de la Roma (n.r: Campionatele Europene) nu m-am mai simțit așa, nu am mai experimentat asta. Abia aștept să înceapă! Bineînțeles că am emoții, bineînțeles că îmi fac griji, dacă nu îmi iese, dacă îmi iese.

Întotdeauna apar îndoielile astea. Ar fi rău să nu apară. Când ai prea multă încredere în tine, cu cât ai așteptări mai mari, cu atât te pregătești să fii dezamăgit practic. Cum citisem într-o carte despre cum definise un autor fericirea: happiness equals reality minus the expectations (fericirea egal realitate minus așteptări). Adică e important să nu-ți setezi niște așteptări science-fiction, pentru că cu cât dorești mai multe, cu atât le vei obține mai greu. În schimb, dacă îmi propun ce îmi propun întotdeauna și mi se pare că ar trebui să facă toată lumea, și anume să mă simt bine și să mă bucur de a concura, nu prea am cum să fiu dezamăgit, chiar și dacă iau locul 25, dacă am concurat cum mi-am dorit.

Și ce te-ar mulțumi la final?

M-ar mulțumi să pot să intru și eu în magazinele astea pline de dulciuri și să mă scufund în ele, să gust si eu, pentru că m-am abținut zilele astea. Ai văzut, când intri în magazine, ești bombardat de tot felul de lumini, arome, dulciuri, mirosuri, reclame care-ți intră în ochi și în față. Dar ce m-ar mulțumi, că m-am abătut de la întrebare, ar fi să înot bine, repede și corect. Mereu e același lucru.

Cum te simți diferit de anul trecut, înainte de primul tău campionat mondial de seniori?

Înainte de Campionatul Mondial de anul trecut, nu știam deloc cu ce se mănâncă. Era prima mea experiență. Acum e, nu știu, a patra, a cincea la nivelul ăsta și mă simt de parcă ăsta e mai mult locul meu.

 


 

A 20-a ediție a Campionatului Mondial de Natație are loc între 14-30 iulie, în Fukuoka (Japonia) și include șase discipline: înot, sărituri în apă, înot sincron, polo pe apă, înot în ape deschise și sărituri în apă de la mare înălțime/high diving. România va fi prezentă în concursurile de sărituri în apă, sărituri în apă de la mare înălțime și înot.

Componența lotului României:

Sărituri în apă: Constantin Popovici (platformă 10 m și high-diving), Cătălin Preda (high-diving), Alexandru Avasiloae (trambulină 1 m și 3 m), Angelica Muscalu (platformă 10 m), Amelie Foerster (trambulina 1 m și 3 m); Staff tehnic: Adrian Gavriliu, Florin Avasiloae, Adrian Cherciu (antrenori), Ludovic Culotta (kinetoterapeut).

Înot: David Popovici (100 m și 200 m liber), Andrei Anghel (50 m și 100 m spate);

Staff tehnic: Adrian Rădulescu, Marius Grigore (antrenori), Dragoș Luscan (kinetoterapeut), Marcel Ivan (psiholog), Silviu Anastase (antrenor federal) și Matei Giurcăneanu (secretar general). Conducător de delegație: Camelia Potec, Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

Calendarul Campionatului Mondial: 

14-22 iulie – sărituri în apă;
23-30 iulie – înot;
25-27 iulie – high-diving.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.