Jocul ăsta e pentru toată lumea. Mingea e pentru Spania. La fel și norocul

Lead.ro 20 iunie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Că Spania a învins arțăgoasa echipă a Iranului nu va mira pe nimeni. Că Spania s-a scotocit, prin toate buzunarele, de idei înaintea acestor bravi iranieni – asta e știrea. Și putea fi una de primă pagină, dacă Diego Costa n-ar fi marcat cel mai simplu gol din cariera lui. 

 

*

Ca niște copii mici pe terenul de joacă, Iniesta, Silva, Isco și Busquets au ținut cu zgârcenie de minge: „a noastră și numai a noastră“, au spus spaniolii și, aproape opt minute din zece, au păstrat la ei obiectul muncii. N-a fost „tiki-taka“, a fost ceva mai rău. Și dacă Spania a ținut mingea, Iran n-a pretins-o. Cuminți și bine organizați, iranienii n-au venit în Rusia pentru „floricele“. Au venit aici pentru glorie. Și n-au fost departe de ea.

După o primă repriză de joc test – unii-au exersat atacul, ceilalți s-au apărat – mulți ne-am spus, cum își zic experții, că „e doar o chestiune de timp“. Doar o chestiune de timp până când Spania să împingă mingea în poarta unor iranieni care, după primele meciuri din grupă, s-au pozat cu clasamentul: ei – primii, Spania și Portugalia mai apoi.

Dar chiar și la „Mondialul Surprizelor“ – cum a fost botezat turneul din Rusia -, lucrurile tind să se așeze în ordine. Dar nu fără ocolișuri. A fost nevoie de imensa ratare a Iranului –  golul turcesc din minutul 53 – pentru ca fotbalul să ne mai servească un clișeu. Ocaziile se răzbună: câteva secunde mai târziu, Iniesta a forțat un dribling, mingea a ajuns cumva la Costa, în centrul careului, de unde atacantul lui Atletico a marcat fără să știe că a marcat: mingea l-a lovit și s-a dus de capul ei în poartă, probabil sătulă să fie plimbată, fără intenție, de la un spaniol la altul.

Și dacă aici te-ai fi așteptat la căderea Iranului, află că n-ai fost simgurul care s-a înșelat. Iranienii s-au scuturat repejor, s-au împleticit spre înainte și au avut ocaziile mai mari. Ba au serbat și egalarea – și încă cu entuziasm! – numai pentru ca arbitrii să folosească sistemul VAR pentru a scoate sufletul din meci: a fost offside; sau henț. Ceva a fost, scorul a rămas la fel.

Dar Spaniei nu-i va arde de petreceri. După un egal în care a primit trei goluri de la Portugalia și o victorie în care s-a căznit să dezlege ghicitoarea Iranului, Spania lui Hierro nu arată prea grozav.

Da, calificarea e foarte aproape, locul 1 e încă pe masă, dar jocul cu Maroc – eliminată deja – nu se (mai) anunță o plimbare nici el. 

 

 

 

 

 

Foto: Maksim Bogodvid / Sputnik / Sport Pictures

 

 

 

Happening now