Laura Coman: „Am arătat ca o echipă frumoasă și unită”. Cum s-a descurcat România la Jocurile Europene

Lead.ro 1 iulie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Portdrapelul delegației României și medaliată cu aur la Jocurile Europene de la Minsk, tirista Laura Coman este mândră de evoluția colegilor ei în capitala Belarusului și se declară optimistă în perspectiva Olimpiadei de la Tokyo din 2020.

România a ocupat locul 26 în clasamentul final pe medalii la Jocurile Europene de la Minsk, desfăşurate în perioada 21-30 iunie. „Tricolorii” s-au întors deja în țară, iar majoritatea vor reintra în pregătire pentru Olimpiadă după o mini-vacanță.

„Toată lumea s-a pregătit la maximum pentru această competiție, și-a dat interesul la concurs și s-a concentrat pentru a se autodepăși. Din păcate, au fost și câteva sporturi care au simțit pe pielea lor maniera de arbitraj. Per ansamblu se putea și mai bine, dar eu zic să ne mulțumim cu ce am reușit să aducem acasă. Atmosfera a fost super, am arătat ca o echipă frumoasă și unită, care poate duce numele României cu mândrie peste tot în lume”, a declarat, la întoarcerea în țară, Laura Coman, a cărei poveste atipică ne-a învățat că sportul de mare performanță nu trebuie să fie musai stres, tensiune și încrâncenare, cum ne învață mai toate biografiile romanțate ale marilor performeri.

Medaliată cu aur la Minsk, campioană europeană în acest an și prima româncă calificată la Tokyo, Laura a vorbit și despre succesul ei de la Jocurile Europene.

„Sunt foarte fericită, am reușit să îmi îndeplinesc obiectivul. Sincer, a fost un concurs ușor pentru mine, am avut doar la început ceva probleme de adaptare cu lumina și sala, mă așteptam la alte condiții pentru un concurs de asemenea nivel. Am lăsat însă totul deoparte, am zis să trag cu încredere și sigur se vor duce la țintă. Deși am început mai greu în finală, atunci când am prins momentul le-am dat drumul pe țeavă cu sânge rece, cum se zice”, a povestit ea zâmbind.

După ce a bătut recordul european al probei de 10 metri puşcă aer comprimat (cu 251,3 puncte), Laura Coman privește cu mult optimism drumul spre o medalie olimpică la Tokyo în 2020. Sportiva antrenată de Olimpiu Marin crede că rivalele din Asia îi știu deja de frică.

„Nu m-am gândit să bat recordul, oricum dețin majoritatea (recordurilor) pe plan continental, dar sunt mândră că am ridicat ștacheta și rămâne ca alții să bată recordul acesta, poate chiar eu în anii următori. Încă nu realizez pe deplin performențele din ultimul timp, pentru că simt încă adrenalina concursurilor. Trebuie să am grijă să gestionez resursele fizice și psihice, la anul să reduc din intensitatea antrenamentelor pentru a nu ajunge epuizată la Tokyo. Există o oarecare presiune pe mine, dar și pe adversarele din Asia, pentru că știu că pot obține medalie dacă ajung în finală”, a explicat dinamovista.

Iată medaliile obținute de România la Jocurile Europene:

Aur – Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 metri)

Aur – Cătălin Chirilă/Victor Mihalachi (canoe 1.000 de metri)

Argint – Dacian Barna/Andreea Bogati (dublu mixt gimnastică aerobică)

Argint – Ovidiu Ionescu/Bernadette Szőcs (dublu mixt tenis de masă)

Argint -Daniela Dodean/Eliza Samara/ Bernadette Szőcs (tenis de masă – echipe)

Bronz – Kriszta Incze (lupte 62 kg.)

Bronz – Daniela Poroineanu (56 kg.), Anda Vâlvoi (64 kg.) și Alina Păunescu (+80 kg.) (toate la sambo)

Bronz – Gabriel Bocşer, Mihai Alin Popa, Dacian Nicolae Barna, Dorin Marian Broţei şi Andreea Bogati (grup – gimnastică aerobică)

Happening now