Liga 1 se încinge pe final de decembrie. Campioana de iarnă se decide în derbiurile din ultimele două etape

Ciprian Rus 17 decembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu două etape înainte de finalul turului, Liga 1 e mai disputată ca oricând, atât la vârf, unde primele trei clasate sunt despărțite de doar 6 puncte (practic 3 la intrarea în „play-off”), cât și în zona retrogradării, unde între ultimul loc și poziția a zecea, adică șase formații, sunt doar 5 puncte.

Iar programul finalului de an face și mai interesantă lupta pentru titlul neoficial de „campioană a turului”: la numai trei zile de la dramatica eliminare din Europa League, CFR și-a arătat încă o dată forța și a învins pe FCSB într-un meci-cheie pentru menținerea în marja liderului. Care lider a devenit, automat după înfrângerea cu 0-2 a FCSB-ului la Cluj, Craiova, care a trecut, 2-1, de UTA.

Caruselul întâlnirilor directe dintre cele trei pretendente la campionat continuă etapa aceasta, când Craiova primește vizita celor de la FCSB, pentru ca runda viitoare să fie rândul Craiovei să treacă pe la Cluj. Între aceste „partide de 6 puncte”, cei de la CFR au, joi, o deplasare complicată pe terenul lui Dinamo, care a ieșit, ușor, de pe ultimele locuri din clasament, după o serie pozitivă, patru jocuri fără înfrângere.

La vârf, pe două fronturi

La fel ca anul trecut, campionana a reușit să reziste rezonabil programului infernal pe două fronturi – Liga 1 și grupele europene – cu un lot mai îmbătrânit ca toamna trecută, mai puțin echilibrat și lovit, în plus, de nesfârșite accidentări și cazuri de COVID-19. Chiar și meciul cu Dinamo îl va juca cu destule indisponibilități, însă, dacă va trece cu bine peste ultimele două partide, din primăvară va fi, încă o dată, o pretendentă serioasă la titlu, mai ales că jocul dă speranțe de îmbunătățire după preluarea băncii tehnice de către Edi Iordănescu, în contextul despărțirii de Dan Petrescu.

Chiar dacă a suferit în anumite momente contra unei echipe mult mai tinere și mai odihnite a CFSB-ului, CFR a arătat că are putere să lupte cu cei mai buni din Liga 1.

Pariul lui Man și Coman

Dacă ar fi bătut la Cluj, acolo unde a avut inclusiv o bară, prin Dennis Man, FCSB putea să pună CFR-ul la 9 punte de locul 1. Așa, „roș-albaștrii” au pierdut și primul loc, le-au permis campionilor să vină la numai 4 puncte de topul Ligii.
Cu Man în formă bună și cu Coman refăcut, FCSB pare o echipă mai echilibrată decât sezonul trecut. Rămâne să o dovedească și vineri, la Craiova, când locul 1 e din nou în joc.

Promisiunea Craiovei

Cu o apărare impecabilă, a doua după CFR – doar 7 goluri primite – și cu doar trei meciuri în care a pierdut puncte, Craiova își respectă promisiunea din primăvară, când a garantat că va reveni mai puternică, după ce a pierdut, dramatic, în „meciul pentru titlu” cu CFR-ul lui Petrescu. Finalul turului, infernal pentru olteni, va fi proba cea mai clară a nivelului la care se găsește Craiova.

Viitorul și Dinamo, experimente eșuate

Dacă în partea de jos a clasamentului prezența celor de la FC Argeș, Poli Iași și Gaz Metan nu e neapărat o surpriză, merită remarcată prezența pe locul 4 a Clinceniului sau pe 6 a Chindiei. Între ele e Sepsi, dar Sepsi nu mai e de mult o noutate pe locurile de „play-off”.

Printre surprizele neplăcute se numără Viitorul – pe locul 7, totuși, după schimbarea băncii tehnice aduse din Spania – și Dinamo, care a renunțat și ea la Cosmin Contra, două experimente manageriale nereușite, ale căror urmări s-au văzut din plin în plan sportiv.


Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now