Lorena Ostase: „Astăzi am crezut în noi suficient de mult. Trebuie să jucăm cu multă dorință, pentru că nu avem nimic de pierdut.“

Andreea Giuclea 5 decembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

La câteva minute după frumoasa revenire reușită contra Poloniei, Lorena Ostase a ajuns în zona mixtă, în acest format virtual folosit de mai toți jurnaliștii din România pentru discuțiile la cald cu jucătoarele României.

Întrebată dacă meciul cu Polonia a fost și mai greu decât cel cu Germania, Lorena, una dintre cele mai bune jucătoare ale României (șase goluri din șapte aruncări) în meciul cu Polonia, a spus că „ne-a lipsit încrederea în acel prim meci, dar astăzi am crezut în noi suficient de mult. Și sunt foarte bucuroasă pentru echipa mea că am reușit să câștigăm.“

Și ce s-a schimbat în jocul echipei, mai departe de plusul de încredere arătat în partea a doua a meciului?

Lorena a amintit de jocul colectiv: „Cred că am început cu mai multe emoții acel prim meci. Azi, chiar dacă meciul a fost parcă și mai dificil, am avut încredere și cred că jocul nostru colectiv a fost mult mai bun“, a explicat pivotul României.

La cei 23 de ani ai săi și abia la al doilea turneu final cu echipa națională de senioare, Lorena Ostase – care a primit aici complicata sarcină să o înlocuiască pe Crina Pintea – a demonstrat că merită încrederea pe care tocmai Crina, între alții, a investit-o în ea: Lorena s-a descurcat foarte bine (și cu Germania), eu am încredere foarte mare în ea, e o jucătoare foarte bună. Nici ea n-a avut parte de multe meciuri, dar e o jucătoare foarte bună, cu potențial“, ne-a spus Crina.

Ce s-a schimbat la pauză, după o primă repriză foarte grea? Cum au reușit să revină, să egaleze și – spre deosebire de meciul precedent – să treacă înainte și să depășească acel prag dificil?

La pauză am avut câteva noțiuni tactice pe care le-am respectat mult mai bine în a doua repriză, mai ales în apărare, unde am și colaborat excelent cu portarii“, a spus Lorena, care a fost lăudată și de antrenorul Bogdan Burcea la conferința de presă, pentru jocul bun atât în atac, cât și în apărare.

Întrebată cum își explică curajul pe care ea l-a arătat pe final și dacă acesta devine meciul ei de referință pentru echipa națională, Lorena a răspuns cu modestie: Eu cred că echipa a jucat bine. Echipa m-a ajutat să marchez acele goluri. la fel și în apărare: fetele m-au ajutat. Și sper ca de-acum să avem meciuri din ce în ce mai bune.

Și cum vede meciul de luni cu Norvegia?

Da, e un adversar foarte dificil, trebuie să jucăm cu multă dorință, pentru că nu avem nimic de pierdut.

 


 

Nu uita că această victorie cu Polonia – după o primă repriză complicată, în care nimic n-a părut să iasă – e cu atât mai valoroasă cu cât aduce calificarea în Main Round. Și implicit alte meciuri pentru o echipă care are mare nevoie să-și cunoască și neajunsurile, dar mai ales calitățile, înaintea turneului preolimpic din luna martie.

Printre aceste calități trebuie trecute acum și curajul, și determinarea! Sunt argumente frumoase ale unui grup în care astăzi s-au remarcat Cristina Laslo, declarată omul meciului (cu șase goluri din șapte aruncări), Cristina Neagu (opt din 16, dar și multe angajări decisive pentru pivot), Lorena Ostase (șase goluri din șapte aruncări), Nicoleta Dincă (trei din patru) sau Laura Popa (cu două goluri foarte importante din extremă, nu de pe postul ei), dar s-a remarcat mai ales jucătorul colectiv: blocul defensiv care a schimbat dinamica acestui meci.

*

Cu două puncte după primele două meciuri, România mai are de jucat contra Norvegiei, luni seară (ora 21.30).

Tot astăzi, Norvegia i-a dat 42 de goluri Germaniei, într-o victorie (42-23) care vine să lămurească lucrurile în Grupa D: Polonia trebuie să bată Germania la cel puțin patru goluri pentru a merge ea mai departe.

Primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.

 

Fotografii de Sorin Pana/Sport Pictures

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now