Lotul olimpic feminin de gimnastică se pregătește pentru Campionatele Europene din aprilie. Larisa Iordache țintește calificarea olimpică

Lead.ro 15 februarie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Luna februarie a adus o schimbare pentru lotul olimpic feminin de gimnastică, care se afla în pregătire centralizată la Deva, sub coordonarea antrenorilor Liliana Cosma, Nicolae Forminte și Florin Cotuțiu. Federația Română de Gimnastică a hotărât că gimnastele senioare – Silviana Sfiringu, Ioana Stănciulescu, Maria Holbură, Daniela Trică și Antonia Duță – să se mute la București pentru antrenamente centralizate la sala clubului Dinamo, pentru a se pregăti alături de Larisa Iordache, antrenată de Lacrămioara și Cristian Moldovan.

Federația speră ca antrenamentele comune să ajute la coeziunea echipei, iar prezența Larisei să le motiveze pe gimnastele mai tinere înaintea Campionatelor Europene care vor avea între 21 și 25 aprilie, la Basel, unde gimnastele vor concura pentru o calificare individuală la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Am luat decizia de a le aduce în cantonament la București pe componentele lotului de la Deva, gimnaste aflate, cu excepția Mariei Holbură, în primul an de seniorat, pentru a se pregăti alături de liderul echipei României, Larisa Iordache, având ca scop întărirea spiritului de echipă, o mai bună comunicare între gimnaste și mai ales îndeplinirea obiectivelor stabilite atât pentru Campionatele Europene, unde sperăm să mai calificăm o gimnastă, cât și pentru o participare cât mai bună la JO de la Tokyo. Este o decizie temporară, pâna la Campionatele Europene de la Basel, când sperăm să mai obținem un loc la Jocurile Olimpice”, a spus într-un comunicat de presă Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică.

În următoarele două luni, gimnastele vor avea un program comun de pregătire, supervizat săptămânal de antrenorii federali Corina Moroșan și Angela Cacoveanu. Fetele vor face în continuare cursurile școlare on-line.

Doi gimnaști calificați până acum

România va lipsi, pentru a doua oară consecutiv, din concursul pe echipe de la Jocurile Olimpice și are până acum doar doi gimnaști calificați: Marian Drăgulescu, la sărituri, și Maria Holbură, la individual compus.

Larisa Iordache, care a revenit pe podium după trei ani de accidentări, speră să obțină și ea o calificare invidiuală în concursul european de la Basel.

„Am șters cu buretele totul și am luat-o de la capăt, gândesc în perspectivă și îmi doresc foarte tare să îmi îndeplinesc fiecare obiectiv, îmi doresc să ajung într-o formă foarte bună la Campionatul European și să dau tot ce e mai bun din mine”, spune gimnasta de 24 de ani.

Să se antreneze din nou alături de Larisa e o motivație în plus și pentru Maria Holbură, gimnastă de 20 de ani care se gândea la retragere înainte să reușească calificarea la Tokyo și care încearcă acum să revină în formă, după o serie de probleme de sănătate. „Am o motivație în plus pentru că este și Larisa lângă mine și simt că o să mă ajute foarte mult”, spune Maria, care speră ca Larisa să-i fie alături și la Tokyo. „Ar fi foarte bine pentru mine să nu fiu singură acolo, să fim două, pentru că ne putem încuraja una pe cealaltă, singură este mai greu.”

Mesajul președintei Carmencita Constantin

Prezentă la primul antrenament de la reunirea gimnastelor în sala Dinamo, președinta Federației Române de Gimnastică le-a transmis sportivelor un mesaj:

„Vă îndemn să fiți cu ochii unele pe altele, să învățați cum să vă susțineți unele pe altele, astfel încât acesta să fie începutul dezvoltării spiritului de echipă pentru a obține rezultate competitive de acum încolo. În Larisa am un mare sprijin, așa cum Marian este liderul lotului masculin, așa, și aici, Larisa este un model de ambiție, de dăruire, de pasiune, de comportament în sală și în competiții, un lider pe care vă rog să-l urmați și vă doresc din suflet să ajungeți la performanțele ei. Iar pe tine, Larisa, te rog să ai grijă de ele, că sunt mai mici, și să le ajuți să treacă mai repede peste etapa de formare și în special peste etapa de învingere a emoțiilor”.

Campioantele Europene de Gimnastică Artistică de la Basel (Elveția) vor avea loc în perioada 21 – 25 aprilie. Dacă la Europenele din decembrie de la Mersin, unde România s-a clasat pe locul doi, au lipsit echipe puternice din Europa, la Basel vor concura și gimnaste din Rusia, Franța, Marea Britanie, Germania sau Olanda.

 

Foto: FRG

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now