Încă o șansă: loturile de gimnastică încearcă să se adune pentru a prinde ultimele bilete la Jocurile Olimpice de la Rio
Andreea Giuclea 15 aprilie 2016După 40 de ani în care echipa feminină de gimnastică n-a lipsit de pe podiumul olimpic, a venit un moment nefamiliar pentru lumea gimnasticii românești. România participă, pentru prima oară în istorie, la un turneu de calificare la Jocurile Olimpice. De sâmbătă până luni, chiar la Rio, fetele, dar și băieții își joacă ultima șansă, sperând să nu lipsească de la o competiție de unde s-au întors mai mereu cu medalii.
Vorbim despre ce ne așteaptă la preolimpicul de la Rio în acest weekend și cum se prezintă echipa României înainte de ce e probabil cel mai important concurs al lor de până acum.
Absențele și accidentările din lotul feminin
„Ne prezentăm, în competiția feminină, în situația, din păcate, de a avea o echipă incompletă”, spunea Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică (FRG), înainte de plecare.
La fel s-a întâmplat și la Glasgow, unde s-a ratat primul pas al calificării, a completat Stoica. Acolo au lipsit Cătălina Ponor și Ana Maria Ocolișan, acum lipsește Larisa Iordache, care s-a accidentat la începutul lunii martie, când a vrut să atenueze o căzătură de pe bârnă spijinindu-se în mâini și fracturându-și astfel un deget.
„Începem din start cu un handicap”, crede Stoica, prin absența Larisei, singura care a urcat pe podium la Mondialele din 2015, bronz la individual compus. Nici Laura Jurca, a opta gimnastă a lumii și singura care n-a căzut deloc în calificări la aceleași mondiale, n-a făcut în cele din urmă deplasarea, având probleme la o gleznă.
Iar Cătălina Ponor, cea mai experimentată din lot, nu este nici ea la forma maximă. Are încă dureri la picior, cum a declarat la plecare. De când a revenit după operația de la tendon – de fapt, de când a revenit în gimnastică – a participat la doar două concursuri: Cupa Mondială de la Doha, unde a luat aurul la bârnă, și un meci amical de pregătire, unde România a întâlnit două dintre contracandidatele la calificare, Belgia și Germania, clasându-se pe locul doi, în condițiile în care Germania nu a aliniat prima echipă.
Astfel, fetele care vor lupta la Rio pentru șansa de a participa, unele pentru prima oară, la Jocurile Olimpice, sunt: Cătălina Ponor (28 ani, cinci medalii olimpice, dintre care trei de aur), Diana Bulimar (20 ani, bronz olimpic cu echipa în 2012), Anamaria Ocolișan (18 ani, locul patru cu echipa la Mondialele din 2014), Silvia Zarzu (17 ani, și ea în lot la Mondiale în 2014), Andreea Iridon (16 ani, al doilea an de seniorat), Dora Vulcan (16 ani, al doilea an de seniorat, dar a ratat primul an din cauza accidentărilor) și Maria Holbură (15 ani, rezervă).
Dintre cele șapte gimnaste care fac deplasarea, una va fi rezervă, iar celelalte șase vor fi înscrise în concurs. La fiecare aparat vor evolua cinci gimnaste și se vor lua în calcul cele mai bune patru note.
„În condiții normale de pregătire, cu Larisa Iordache, cu Cătălina Ponor, cu Diana Bulimar, cu Laura Jurca sănătoasă și ea, puteam face o echipă bună și nu ne puneam problema că nu ne calificăm”, a declarat pentru Agerpres antrenorul lotului Lucian Sandu în zilele dinaintea plecării la Rio.
Antrenorii
În toamna lui 2014, înainte de Campionatele Mondiale de la Nanning (China), Mariana Bitang declara într-un interviu în Mediafax că ea și Octavian Bellu nu mai antrenează lotul feminin de gimnastică. „După Campionatele Europene, după luna iunie, calitatea noastră de antrenori coordonatori a încetat. Este o decizie definitivă. Încercăm să mai ajutăm cum putem, am făcut cât am putut.” Anunțul venea la câteva luni după ce Octavian Bellu pierduse lupta cu Alin Petrache pentru conducerea Comitetului Olimpic și Sportiv Român, moment în care antrenorul a spus că se gândește serios dacă va continua la cârma lotului olimpic.
În perioada următoare, în care s-a vorbit și de probleme personale, cei doi au păstrat distanța, dar nu s-au rupt cu totul. Au păstrat legătura cu noii antrenori principali Lucian Sandu, Cristian şi Lăcrămioara Moldovan, prezenți în stafful echipei și înainte, și au oscilat între a reveni la o colaborare oficială și a se distanța. Au anunțat că revin în noiembrie 2014, ca în toamna lui 2015 să se retragă din nou. Ultima întoarcere anunțată oficial a fost în decembrie 2015, după Campionatele Mondiale de la Glasgow, unde România a ratat calificarea directă la Jocurile Olimpice.
De atunci, au coordonat pregătirea fetelor pentru concursul de calificare, au mers cu ele la tratamente medicale în străinătate, dar nu le-au însoțit la concursuri și s-au ținut departe de interviuri și asumarea unor poziții publice. Nu însoțesc echipa nici la Rio, deși președintele Federației Adrian Stoica spera până în ultimul moment că o vor face. Nu e însă clar dacă cei doi antrenori au o relație contractuală oficială cu Federația, în condițiile în care spun că munca lor e voluntară. Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea sunt cei care le însoțesc pe fete, împreună cu stafful medical.
Lotul masculin
Echipa masculină are și ea o încercare grea în acest weekend. Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Andrei Muntean, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor, antrenați de Ioan Suciu, Ștefan Gal și Vasile Vug, vor întâlni șapte echipe extrem de puternice: Germania, Ucraina, Olanda, Franța, Spania, Canada și Belgia, care a înlocuit pe Belarus după ce aceasta a hotărât să se retragă.
Drăgulescu este, la 35 de ani, singurul gimnast român calificat deja la Jocurile Olimpice, în urma medaliei de argint obținută în finala la sărituri de la Campionatul Mondial de la Glasgow.
Când le ținem pumnii echipelor românești
Băieții sunt primii care pornesc pe drumul calificării, sâmbătă, 16 aprilie, de la ora locală 14.30 (20.30, ora României). Alături de Spania și Franța, gimnaștii români vor concura în subdiviziunea 2 și vor începe cu solul.
Fetele deschid concursul pe 17 aprilie, cu paralele, un aparat care nu avantajează echipa actuală a României. La fel s-a întâmplat și la Glasgow, unde ratările – tot la paralale, tot în deschidere –, au dus la pierderea încrederii, care s-a resimțit pe tot parcursul zilei. S-a vorbit atunci de dezavantajul de a porni primele în concurs, când arbitrajul e mai strict și emoțiile sunt mai mari.
De la ora locală 09.30 (15.30 în România), fetele vor încerca să depășească emoțiile, presiunea, obstacolele fizice și psihice și să nu întrerupă un șir de performanțe olimpice care se întind în spate pe parcursul a zeci de ani. Fetele se luptă pentru ultimele patru locuri cu țara gazdă Brazilia, Germania, Franța, Belgia, Australia, Coreea de Sud și Elveția.
Luni, 18 aprilie, de la ora 13.10 (ora locală), sunt programate finalele pe aparate, unde gimnaștii și gimnastele se pot califica individual la Jocurile Olimpice.
Țările care la finalul turneulul preolimpic nu se clasează pe unul din cele 4 locuri care duc la Rio au dreptul la o nominalizare individuală, conform site-ului Federației.
Dincolo de speranțele de calificare ale echipelor participante, pentru organizatorii brazilieni evenimentul din weekend este și o repetiție pentru spectacolul sportiv care va avea loc la vară, în același parc olimpic, o șansă de a testa aparatele și ambianța sălii și de a pune ultimele detalii la punct.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună