Marco Dulca: „Am ales Viitorul pentru că vreau să revin cât mai curând la echipa națională”

Ciprian Rus 6 iulie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Într-un moment în care toți jucătorii U21 ai României, semifinaliști la Euro 2019, stau cu ochii pe telefon în așteptarea veștii celei mari a unui transfer în străinătate, prima mutare interesantă îl are în prim-plan pe unul dintre jucătorii care nu au putut participa la turneul din Italia și San Marino. Mai mult, transferul e împotriva „curentului”: din afară înspre Liga 1: Marco Dulca, fiul fostului mare internațional Cristi Dulca, pleacă de la Swansea, unde a jucat în ultimii 4 ani la categoriile de juniori și tineret ale clubului galez, și vine la Viitorul lui Gică Hagi.

Accidental grav în toamna trecută, Marco a stat pe tușă o jumătate de an, a pierdut meciurile-cheie din preliminariile lui Euro 2019, la care fusese convocat de Mirel Rădoi, și s-a mai întors pe gazon abia în primăvară, prea târziu ca să mai prindă lotul de Italia & San Marino.

Cum accidentarea i-a blocat și progresia la Swansea, Marco a ales ca, la 20 de ani, să debuteze în fotbalul de seniori la Viitorul, unde se anunță deja a fi un om de bază în noul proiect al lui Gică Hagi. Îi va întâlni acolo de mulți dintre colegii lui de generație, alături de care speră să joace din nou la loturile naționale. Și, la ce fler are Gică Hagi în a relansa cariere, experiența de la Viitorul nu va fi pentru Marco decât o paranteză înainte de revenirea în fotbalul din Occident.

Am vorbit cu Marco Dulca chiar după unul dintre antrenamentele de dinaintea meciului de start al sezonului, Supercupa României, dintre noul său club, Viitorul, și CFR, marea rivală de la Cluj a Universității, clubul la care s-a format Marco și unde tatăl său este antrenor azi.

Marco, părăsești fotbalul britanic pentru o experiență în Liga 1. Cum vezi, privind în urmă, anii petrecuți la Swansea? Cu ce rămâi esențial după această etapă?

Începe o nouă etapă pentru mine și vreau să „șterg cu buretele” perioada Swansea. Am crescut foarte mult fizic acolo, perioada petrecută la Swansea m-a ajutat să fiu convocat și la echipa națională, unde vreau să mă întorc cât de curând.

Ce te-a făcut să alegi Liga 1 și, mai ales, Viitorul?

Am ales Viitorul pentru că e un proiect foarte bine pus la punct, are condiții foarte bune. În plus, e un club unde sunt foarte mulți tineri care primesc șansa să joace, iar asta pentru mine e cel mai important.

Cât a contat prezența acolo a lui Gică Hagi și a colegilor de la loturile de tineret?

Îți dai seama că a contat foarte mult. Este și mai ușor să te integrezi în echipă când îi știi deja pe colegi, niște băieți extraordinari. Despre domnul Gică Hagi, știe toată lumea ce a făcut pentru fotbalul românesc și câți jucători a crescut. A contat foarte mult prezența lui la Viitorul în alegerea făcută de mine.

Ai discutat cu tatăl tău înainte să iei această decizie? Ce te-a sfătuit?

Am discutat și cu tatăl meu, și cu impresarul Lucian Marinescu despre acest transfer și despre viitorul meu. Amândoi m-au sfătuit la fel, să aleg Viitorul.

Cu ce ambiții ataci noul sezon? Pe cine vezi printre favoritele la titlu?

Văd un campionat competitiv, sunt mai multe echipe care vor să atace titlul. Noi trebuie să luăm fiecare meci în parte și sper să terminăm sezonul cât mai sus posibil.

 

Happening now