Marea șansă a unei generații: Naționala României primește o grupă accesibilă pentru EURO 2024. Dar poate profita?

Ciprian Rus 9 octombrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

România a avut parte de multă șansă la tragerea la sorți pentru grupele preliminare ale EURO 2024 din Germania. Marea zbatere din grupa de Nations League – considerată obiectiv intermediar în negocierea postului de seleționer – era, de fapt, să evităm căderea în urna a treia valorică și să scăpăm astfel marile forțe ale Europei în drumul spre EURO 2024. Dar tragerea la sorți a anulat acest inconvenient: România a căzut cu unele dintre cele mai slabe echipe din fiecare urnă valorică. Greu de imaginat o grupă mai accesibilă, chiar dacă Edward Iordănescu și oficialii Federației Române de Fotbal și-ar fi ales ei înșiși adversarele.

Am prins Elveția acolo unde puteam cădea cu Țările de Jos, Croația, Spania, Italia, Portugalia sau Belgia; am prins Israelul din urna a doua, în loc de Franța, Anglia, Serbia sau Scoția; am prins Kosovo în loc de Grecia, Turcia, Bulgaria sau Macedonia de Nord; vom întâlni Belarus, și nu Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru sau Lituania.

Pentru comparație, România putea cădea într-o grupă cu Țările de Jos, Franța și Grecia; sau în una cu Anglia, Italia și Macedonia de Nord. Sau într-o grupă extrem de complicată emoțional cu Ungaria, Serbia și Bulgaria.

La fel de adevărat e faptul că și echipele din grupa noastră își freacă mâinile de satisfacție.

Elveția se consideră deja câștigătoare a grupei, iar Israel, cu rezultate bune în ultima vreme, își face calculele pe forma noastră slabă. După ce ne-am chinuit cu Albania, Macedonia de Nord, Finlanda sau Muntenegru, nici o configurație nu ar trebui să ne dea false iluzii.

Pe de altă parte, dacă nici din grupa asta nu răzbim la Euro 2024, generația de azi își va fi ratat, probabil, cea mai mare oportunitate de a face performanță: la Mondialul din 2026 se va ajunge mult mai greu, iar acest noroc la tragerile la sorți – calculăm aici și grupa de Nations League pe care am terminat-o pe ultimul loc – nu va ține cu noi la infinit.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories