Aproape tot sportul mondial e suspendat: Liga 1, La Liga, Serie A, Premier League, Champions League, NBA, toate s-au oprit. Cum afectează epidemia de coronavirus sportul
Lead.ro 12 martie 2020Pe scurt
* Liga 1 și toate competițiile de fotbal din România, oprite. La fel și cele de handbal
* La Liga, suspendată pentru două săptămâni
* NBA va fi oprită pentru cel puțin 30 de zile, după ce doi baschetbaliști de top au fost depistați cu coronavirus. Și celelalte sporturi americane au fost suspendate
* Premier League a fost în cele din urmă oprită, după ce Mikel Arteta și fotbalistul lui Chelsea, Callum Hudson-Odoi, au contractat virusul.
* Bundesliga se oprește, etapa din weekend a fost amânată
* Circuitele de tenis, oprite pe linie până pe 20 aprilie
17 MARTIE
EURO 2020 se amână pentru vara lui 2021
Ceea ce era, deja, de ceva timp, un adevăr rostit cu voce joasă în cercurile înalte ale înaltei societăți fotbalistice europene a devenit de acum oficial: Campionatul European de Fotbal 2020 nu se va disputa în intervalul 12 iunie – 12 iulie stabilit anterior, din pricina pantemiei de COVID-19. Startul turneului a fost amânat cu un an, pentru 11 iunie 2021.
Mai multe despre ce înseamnă această amânare pentru ligile naționale și pentru celelalte competiții europene și internaționale, aici.
Campionatele Europene de Gimnastică, anulate
Uniunea Europeană de Gimnastică a anunțat și ea suspendarea competițiilor care urmau să aibă loc în aprilie și mai. Această măsură include Campionatul European feminin, care ar fi trebuit să aibă loc la Paris (30 aprilie – 3 mai 2020) și cel masculin, care urma să fie găzduit de Baku (27 – 31 mai 2020), dar și competițiile europene de trambulină și gimnastică ritmică. Multe din aceste evenimente ofereau posibilități de calificare la Jocurile Olimpice.
În funcție de cum va evalua criza mondială declanșată de pandemia de SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, va fi luată în calcul posibilitatea ca aceste competiții să fie mutate în a doua jumătate a anului, însă deocamdată nu există o direcție clară în acest sens.
Sad but inevitable in these corona times … the European Championships in Women's Artistic Gymnastics scheduled for 30 April to 3 May 2020 in Paris 🇫🇷 have been cancelled.
More information on our website 👉https://t.co/yAlSA09rvn pic.twitter.com/JtflhaoFKW
— UEG (@UEGymnastics) March 17, 2020
13 MARTIE
Turneul preolimpic de handbal, amânat și el
Federația Internațională de Handbal (IHF) a hotărât și ea amânarea turneelor preolimpice care urmau să aibă loc în martie (cele feminine) și aprilie (la masculin). Ele vor fi reprogramate pentru luna iunie. Naționala feminină încheie astfel cantonamentul de la Ploiești și jucătoarele revin acasă.
Naționala de senioare era singura care se pregătea, din 12 martie, pentru turneul preolimpic din Muntenegru (20-22 martie). Asta după ce IHF spusese ieri că turneele preolimpice se vor desfășura în continuare, dar fără spectatori.
Federația Europeană de Handbal (EHF) a hotărât amânarea competițiilor
EHF a anunțat oprirea tuturor competițiilor – ale echipelor de club și ale echipelor naționale – până la 12 aprilie 2020. Sunt atinse următoarele:
* Calificările EHF EURO 2020, etapele 3 și 4 (25 – 29 martie)
* VELUX EHF Champions League – optimile de finală (18 – 22 și 25 – 29 martie)
* DELO WOMEN’S EHF Champions League – sferturile de finală (3 – 5 și 10 -12 aprilie)
* Men’s EHF Cup – faza Grupelor, etapele 5 și 6 (21 – 22 și 28 – 29 martie)
* Men’s Challenge Cup – sferturile de finală (21 – 22 și 28 – 29 martie)
* Women’s EHF Cup – semifinalele (4 – 5 și 11 – 12 aprilie)
* Women’s Challenge Cup – semifinalele (4 – 5 și 11 – 12 aprilie)
Astfel, echipa națională de senioare a României va disputa partidele contra Poloniei în prima săptămână a lunii iunie, iar cluburile încă implicate în aceste competiții vor urma să joace aceste partide la date stabilite ulterior.
Veștile din handbalul intern:
* dubla cu Polonia contând pentru calificarea lotului național de senioare la Euro 2020, în Danemarca și Norvegia, a fost amânată de comun acord cu Federația Poloneză de Handbal pentru perioada 3/4 iunie, respectiv 6/7 iunie 2020;
* participarea lotului național de tineret feminin la stagiul de pregătire de la Izvorani și dubla cu Germania din perioada 15 – 22 martie au fost anulate;
* participarea lotului național de tineret feminin la turneul internațional din perioada 26 – 29 martie, Rusia, a fost anulată;
* participarea lotului național de cadete la Jocurile Mediteraneene din perioada 8 – 12 aprilie 2020 a fost anulată.
S-a oprit și Premier League
Cum era de anticipat, Premier League și-a întrerupt campionatul, la o zi după ce au fost anunțate două cazuri de coronavirus ale unor nume cunoscute din campionatul britanic. Managerul lui Arsenal, Mikel Arteta, și fotbalistul lui Chelsea, Callum Hudson-Odoi, au contractat virusul, iar cele două echipe londoneze au intrat în autoizolare, la fel ca și trei fotbaliști de la Leicester sau francezul lui Man City, Mendy. De asemenea, au fost întrerupte Championship League, a doua ligă engleză, precum și campionatele feminine. Premier League își propune să reia campionatul pe 4 aprilie, în funcție de evoluția ostilităților.
Meciurile Angliei cu Italia (27 martie) și Danemarca (31 martie) sunt de asemenea amânate.
Toate cluburile au fost sfătuite să întrerupă orice activitate „neesențială”.
Champions League și Europa League, suspendate. Soarta Euro 2020 se decide marți
Toate competițiile UEFA, incluzând Champions League și Europa League, au fost amânate din cauza epidemiei de coronavirus. Săptămâna viitoare trebuiau să se joace, în CL, meciurile Manchester City – Real Madrid, Juventus – Lyon, Barcelona – Napoli și Bayern Munchen – Chelsea.
UEFA va anunța decizii în ce privește reprogramările competițiilor pe măsură ce acestea vor putea fi luate.
Marți va avea loc o reuniune în care forul european și federațiile membre vor decide ce se va întâmpla cu Euro 2020.
Deciziile vin în contextul în care peste 125.000 de oameni au fost diagnosticați pozitiv în peste 118 țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiști din mai multe țări estimează însă că numărul real este mult mai mare. Totalul persoanelor decedate este de 4.600.
Ligue 1 se oprește, Bundesliga renunță la etapa din weekend
Primele două divizii din Franța, care aveau etapă programată în acest weekend, au fost suspendate cu efect imediat până la o dată care urmează să fie anunțată.
În Germania, Bundesliga și 2.Bundesliga urmau să fie jucate în acest weekend (fără spectatori), dar Federația Germană a revenit asupra deciziei și a suspendat și ea meciurile.
Se opresc și competițiile interne de handbal
După fotbal, și handbalul își întrerupe toate competițiile până pe 31 martie, a anunțat azi Federația de Handbal într-un comunicat. „Federația Română de Handbal consideră că sănătatea participanților la activitatea handbalistică și nu numai trebuie să primeze și, ținând cont de setul de măsuri luate în ultima perioadă de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, de faptul că numărul persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 de pe teritoriul României este în creștere, decide suspendarea tuturor competițiilor de handbal pe plan intern.”
De asemenea:
* dubla cu Polonia contând pentru calificarea lotului național de senioare la Euro 2020, în Danemarca și Norvegia, a fost amânată de comun acord cu Federația Poloneză de Handbal pentru perioada 3/4 iunie, respectiv 6/7 iunie 2020;
* participarea lotului național de tineret feminin la stagiul de pregătire de la Izvorani și dubla cu Germania din perioada 15 – 22 martie au fost anulate;
* participarea lotului național de tineret feminin la turneul internațional din perioada 26 – 29 martie, Rusia, a fost anulată;
* participarea lotului național de cadete la Jocurile Mediteraneene din perioada 8 – 12 aprilie 2020 a fost anulată.
Naționala de senioare e singura care e în continuare în cantonament la Ploiești, unde se pregătește pentru turneul preolimpic din Muntenegru (20-22 martie). Federația Internațională de Handbal a spus ieri că turneele preolimpice se vor desfășura în continuare, dar fără spectatori.
Mikel Arteta, antrenorul lui Arsenal, bolnav de coronavirus
Premier League este una dintre competițiile de top din lume care își continuă activitatea (încă), însă acest lucru s-ar putea schimba dintr-un moment în altul, după ce Mikel Arteta, antrenorul lui Arsenal Londra, a devenit poate cea mai vizibilă personalitate din fotbal care contractează coronavirusul.
Club statement: COVID-19
— Arsenal (@Arsenal) March 12, 2020
Echipa londoneză a intrat în autoizolare, iar centrul de antrenament a fost închis.
Premier League a anunțat o reuniune de urgență pentru vineri dimineața, în care va decide dacă competiția continuă.
Ce alte sporturi și competiții s-au mai oprit
MLB, liga nord-americană de baseball, își întârzie startul sezonului cu două săptămâni. NHL, liga de hochei nord-american, s-a oprit, la fel ca și MLS, campionatul nord-american de fotbal.
Meciurile de Champions League programate pentru săptămâna viitoare (Manchester City – Real Madrid și Juventus – Lyon) au fost amânate.
12 MARTIE
UEFA va decide ce se întâmplă cu Champions League și Euro 2020
Punctul culminant al acestui domino de efecte în lanț va fi, cel mai probabil, decizia pe care o va lua UEFA în ce privește cele două competiții de vârf ale sale, Champions League și Euro 2020. Prima este cel mai mare și cel profitabil eveniment din lume la nivel de cluburi de fotbal; al doilea e o competiție la nivelul unui continent întreg, dar desfășurarea ambelor e afectată.
Real Madrid și Juventus au intrat în izolare (detalii, mai jos), iar asta înseamnă că meciurile lor de săptămâna viitoare (retururile din optimile de finală cu Manchester City, respectiv Lyon) nu vor mai putea fi jucate.
UEFA a anunțat că va discuta, într-o teleconferință cu reprezentanți ai celor 55 de asociații membre, care va fi răspunsul fotbalului european la această situație. O decizie privind Campionatul European de fotbal urmând, de asemenea, să fie luată zilele următoare.
Federația Română de Fotbal a suspendat Liga 1
FRF a decis suspendarea tuturor competițiilor fotbalistice până pe 31 martie, inclusiv meciurile din Liga 1, pentru a limita răspândirea coronavirusului.
„Având în vedere pericolul epidemiologic pe care-l reprezintă virusul COVID-19 și luând în considerare deciziile luate în ultimele zile de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Federația Română de Fotbal a decis să suspende toate competițiile până la data de 31 martie 2020.
Federația Română de Fotbal consideră că este datoare să protejeze familia fotbalului românesc și să participe activ la măsurile pe care Guvernul României și autoritățile internaționale le recomandă pentru protejarea sănătății publice. Astfel, în urma unei ședințe ce a avut loc astăzi la Casa Fotbalului și a consultărilor avute cu membrii afiliați, conducerea FRF, printr-un Comitet de Urgență, a decis astăzi, 12 martie, să suspende toate competițiile de fotbal, masculin și feminin, precum și de futsal, organizate în România.
Așadar, meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal și competițiile de la nivel județean vor fi amânate până pe 31 martie. În funcție de evoluția situației la nivel național prezenta hotărâre poate suporta modificări”, spune comunicatul de presă FRF.
La Liga, campionatul de fotbal al Spaniei, a fost suspendat pentru două săptămâni
Întregul club sportiv Real Madrid se pregătește de carantină, după ce testul unui baschetbalist madrilen a ieșit pozitiv pentru coronavirus. Imediat, La Liga a fost suspendată pentru (cel puțin) două săptămâni.
Meciurile s-ar fi jucat oricum fără spectatori, dar după cazul anunțat de Real Madrid, forurile spaniole au activat imediat „următoarea fază a protocolului împotriva Covid-19”, adică suspendarea campionatului.
Meciul celor de la FC Sevilla cu AS Roma, din Europa League, a fost amânat. Meciul dintre Barcelona și Napoli (Champions League, săptămâna viitoare) e în dubiu.
La Liga devine a doua mare competiție internă europeană suspendată, după ce Serie A a fost oprită până cel puțin pe 3 aprilie.
BREAKING: La Liga suspended for two weeks due to the coronavirus outbreak pic.twitter.com/sstKMD8Zs4
— B/R Football (@brfootball) March 12, 2020
Italian FA mulling 3 options based on when/if situation allows Serie A to start again.
1. Declare title vacant, assign Euro spots based on current standings, no relegation
2. Season over, title/relegation based on table
3. Playoffs for title/relegation
(rooting for 3 myself)— Gabriele Marcotti (@Marcotti) March 10, 2020
McLaren s-a retras din Marele Premiu al Australiei
Echipa McLaren a anunțat că se retrage din Marele Premiu de Formula 1 al Australiei, prima etapă a noului sezon de F1, programată în acest weekend, după ce un membru al echipei a fost diagnosticat cu coronavirus.
Deocamdată, Grand Prix-ul pare să aibă loc, în ciuda obiecțiilor campionului mondial Lewis Hamilton, care s-a declarat „șocat”, la conferința oficială de presă, că „încă mai suntem aici. Trump închide granițele, NBA a fost suspendat, iar noi încă suntem aici”.
McLaren Racing withdraws from the 2020 Formula 1 Australian Grand Prix. pic.twitter.com/BZvHVKQoev
— McLaren (@McLarenF1) March 12, 2020
Continuarea sezonului de tenis este sub semnul întrebării: ATP oprește sezonul pentru 6 săptămâni
Oprirea pentru cel puțin o lună a sezonului de tenis este un anunț aproape iminent. După ce Indian Wells a devenit prima mare competiție sportivă anulată, circuitul a încercat să meargă mai departe cu turneul de la Miami. Însă un anunț oficial a venit în cele din urmă în cursul zilei de joi, Miami Open fiind anulat.
Mai mulți jucători de top s-au grăbit să prindă ultimele avioane spre Europa, înainte ca zborurile dintre Statele Unite și Europa să fie oprite.
O potențială oprire de cel puțin șase săptămâni a circuitelor era discutată de către ATP și WTA în cursul zilei de miercuri, iar ATP a făcut prima anunțul: circuitul masculin va fi oprit pentru șase săptămâni. Lista turneelor afectate și detaliile, aici.
Premier League s-ar putea juca fără spectatori în tribună
Campionatul de fotbal al Angliei va continua să se joace, însă fără spectatori pe stadioane și fără ca pub-urile să poate transmite etapa. Deocamdată, programat miercuri seara, meciul dintre Manchester City și Arsenal a fost reprogramat.
Sezonul din NBA a fost suspendat
Sezonul din NBA a fost suspendat cu efect imediat în această noapte, după ce un baschetbalist de la Utah Jazz, francezul Rudy Gobert, a fost testat cu coronavirus. Meciul echipei sale cu Oklahoma Thunder a fost anulat chiar când jucătorii erau pe punctul să înceapă meciul. Gobert nu era la arenă în acel moment, însă jucătorii celor două echipe au fost rapid băgați în carantină chiar la vestiare. Imediat după acel anunț, NBA a decis suspendarea ligii pe termen nedeterminat, cu efect imediat.
Chiar și în aceste condiții în care competițiile sportive sunt atât de afectate, suspendarea NBA este o decizie cu un impact masiv în Statele Unite, dată fiind importanța nu doar sportivă, dar și economică și socială a acesteia.
Suspendarea NBA a venit la doar câteva minute după ce președintele SUA a anunțat că interzice toate călătoriile din Europa în SUA pentru 30 de zile (exceptând UK), iar Tom Hanks a devenit prima celebritate care confirmă că e bolnav de coronavirus – o serie de evenimente care a provocat rumoare în Statele Unite.
Ulterior, în cursul zilei de joi, un alt baschetbalist important de la Utah Jazz, Donovan Mitchell, a fost anunțat că e bolnav cu coronavirus.
Mai apoi, NCAA și-a anulat turneele din martie din colegii, așa numita March Madness. E o decizie fără precedent în istoria baschetului american: din 1939 și până acum, aceste turnee nu s-au oprit niciodată, disputându-se chiar și în timpul celui de-al doilea război mondial.
Jazz star Donovan Mitchell has tested positive for the coronavirus, league sources tell ESPN. Jazz players privately say that Rudy Gobert had been careless in the locker room touching other players and their belongings. Now a Jazz teammate has tested positive.
— Adrian Wojnarowski (@wojespn) March 12, 2020
Steph Curry and Bill Russell comment on staying safe following the NBA's coronavirus suspension pic.twitter.com/1ib8zw9Xt5
— Bleacher Report (@BleacherReport) March 12, 2020
11 MARTIE
Date alternative de rezervă pentru FINAL4 la handbal
În posibilitatea în care turneele finale de handbal feminin și masculin nu se vor putea ține în mai, Federația Europeană de Handbal a anunțat că a pus deoparte un set alternativ de date, iar biletele deja vândute vor fi realocate:
DELO WOMEN’S EHF FINAL4, de pe 8-9 mai, Budapesta, ar putea fi mutat pe 5-6 septembrie
MEN’S EHF Cup Finals – de pe 23-24 mai, ar putea fi mutat pe 30-31 august, tot în Berlin
VELUX EHF FINAL4 – ar putea fi mutat de pe 30-31 mai, pe 22-23 august.
Un fotbalist de la Juventus a contractat virusul
Juventus Torino a anunțat că fundașul Daniele Rugani a contractat virusul și că toți jucătorii săi, incluzându-l pe Cristiano Ronaldo, sunt în carantină pentru 14 zile. Inter Milano, echipă care a jucat cu Juventus sâmbătă, e și ea în carantină.
Fundașul Timo Hübers (23 de ani), legitimat la Hannover 96, în liga secundă din Germania, a fost și el depistat cu COVID-19 și se află în izolare.
Cei doi devin cei mai cunoscuți fotbaliști care au virusul. Francezul Mbappe, testat și el pentru coronavirus, a primit un rezultat negativ.
10 MARTIE
Turneul preolimpic de handbal din Muntenegru se va juca fără spectatori
Vestea a fost anunțată de Ministerul Sănătății din Muntenegru, țară care se aliniază astfel măsurilor luate în mai multe state din Europa: evenimentele sportive urmează să se desfășoare fără spectatori în următoarele (cel puțin) două săptămâni. Celelalte două turnee preolimpice – organizate de Spania și Ungaria – sunt programate să se dispute și ele fără suporteri.
La turneul preolimpic (20-22 martie), România va juca contra Thailandei, Norvegiei și Muntenegrului. Primele două se vor califica pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Lotul României trebuie să se întâlnească la Ploiești, pe 12 martie; plecarea spre Muntenegru e programată pentru 17 martie.
Dubla României cu Polonia – pe 25 martie la Lublin, pe 29 martie la Ploiești – ar putea fi chiar amânată, Federația Europeană (EHF) eliberând pentru asta prima săptămână a lunii iunie. Decizia finală va fi luată de federațiile implicate.
Competițiile de juniori, anulate
Majoritatatea federațiilor sportive au anunțat suspendarea competițiilor de copii și juniori, până la redeschiderea școlilor. La fel, unele au suspendat sau anulat adunările generale, cantonamentele și participările la turnee amicale și deplasări internaționale.
Campionatele Europene de Haltere amânate
Campionatele Europene de Haltere Seniori, competitie criteriu de calificare olimpică GOLD Tokyo 2020, care urmau a se desfășura la Moscova, în perioada 02-12 aprilie, au fost reprogramate pentru perioada 13-21 iunie. Mai mult, Federația de Lupte a anunțat închiderea temporară a tuturor Centrelor Nationale de Lupte Libere, Lupte Greco-Romane si Lupte Feminine. Cele trei loturi Olimpice de Seniori își continuă Stagiile de pregătire programate, neaflându-se în zone de risc. (Lupte Feminine si Lupte Greco-Romane- Ungaria, Lupte Libere- Republica Moldova). Lotul olimpic de seniori de Lupte Libere se află la Chișinău, într-un stagiu alături de Moldova, Elveția, Ucraina și Germania.
Fed Cup, amânat
Meciul dintre România și Italia, care trebuia să se joace la Cluj, în 17-18 aprilie, precum și turneul final al primei ediții din noua formulă a Fed Cup, programat pentru 14-19 aprilie, au fost amânate, a anunțat ITF.
Măsura a venit la trei zile după ce Indian Wells, turneul de tenis care trebuia să înceapă luni, a devenit cea mai importantă competiție sportivă anulată direct (până în acest moment). Un alt turneu, cel de la Praga, a fost ulterior anulat, iar turneele care urmează în săptămânile următoare sunt sub semnul întrebării.
It is with regret that we announce the Fed Cup by BNP Paribas Finals & Play-Offs 2020 have been postponed due to COVID-19 health concerns.
Full statement > https://t.co/WeNcIOyILh pic.twitter.com/rAiudl6NTu
— Fed Cup (@FedCup) March 11, 2020
Despre ce (alte) competiții se știe sigur că-s afectate
Evenimentele sportive – fără spectatori
Dacă duminică, Departamentul pentru Situații de Urgență anunța că evenimentele cu mai puțin de 1.000 de spectatori se vor putea desfășura în continuare, cu avizul Direcțiilor de Sănătate Publică, miercuri DSU a anunțat noi restricții pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus. Conform anunțului secretarului de stat Raed Arafat, se interzic astfel activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii. Asta înseamnă că toate evenimentele sportive din luna martie se vor desfășura fără spectatori, iar numărul maxim de participanți (oficiali, reprezentanți ai echipelor, jurnaliști) nu trebuie să depășească 100.
9 MARTIE
„Vă așteptăm miercuri să susțineți echipa într-un duel de Liga Campionilor care poate decide titlul”, a răsunat la microfon vocea crainicului din Sala Polivalentă sâmbătă seara, la finalul meciului dintre CSM București și Vipers Kristiansand, ultimul din grupele Ligii Campionilor. Aproximativ 5.000 de spectatori asistaseră din tribune la victoria echipei din București. Făcuseră valuri, bătuseră din palme, fluturaseră streaguri, contribuind la atmosfera despre care handbalistele CSM-ului au spus mereu că e una specială, care le ajută să câștige. „Trebuie să le mulțumesc acestor suporteri minunați, a fost incredibil. Să joci acasă întotdeauna te ajută”, a spus centrul Andrea Lekic după victoria cu Metz. „Atmosfera din Sala Polivalentă e una din cele mai frumoase din handbal”, a spus și Nora Mork.
Aveau nevoie de energia asta și miercuri, și mulți dintre suporteri plănuiau să revină, cum îi îndemna crainicul, pentru cel mai important meci din Liga Florilor: cel dintre campioana de anul trecut, SCM Râmnicu Vâlcea, și vicecampioana CSM București. Galeria din Vâlcea se pregătea și ea să facă deplasarea.
Doar că uneori, sportul trebuie să accepte că sunt lucruri mai importante. Duminică dimineața, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat interzicerea în luna martie (cu posibilitate de prelungire în aprilie) a evenimentelor publice cu mai mult de 1.000 de participanți, una din măsurile prin care Guvernul încearcă să limiteze răspândirea noului coronavirus (COVID-19). Alte țări luaseră deja măsuri similare: meciurile de fotbal din Italia s-au jucat fără spectatori, la fel și cele de handbal din Danemarca; turneul preolimpic de polo feminin care trebuia să aibă loc între 8-15 martie, la Trieste, a fost amânat pentru luna mai; Campionatul Mondial de Atletism Indoor, care urma să aibă loc în Nanjing între 13-15 martie a fost anulat, la fel și turneul de tenis de la Indian Wells (care ar putea fi reprogramat). Cel mai recent, meciurile din Serie A au fost suspendate până pe 3 aprilie.
La scurt timp după anunțul DSU, Federația de Fotbal a anunțat că meciurile de fotbal din România se vor juca fără spectatori întreaga lună. Federația de Scrimă a anulat toate competițiile din martie, iar cea de baschet cantonamentele și deplasările naționalelor U15 (masculin și feminin). Campionatele Mondiale de haltere pentru juniori U20, care urmau să aducă la Bucureşti între 14-21 martie aproximativ 350 de sportivi de pe cinci continente, fuseseră deja anulate cu câteva zile înainte. Lotul olimpic de kaiac-canoe se întorsese și el din cantonamentul prelungit din Italia, țara europeană cea mai afectată.
Reacțiile fanilor și oamenilor din sport au fost și vor fi împărțite; între cei care spun că sportul e făcut pentru spectatori – „Nu joc fără fani. Pentru ei joc.”, cum a spus baschetbalistul Lebron James – și cei care înțeleg că sănătatea publică e mai presus de orice. Între fanii care înțeleg necesitatea unor astfel de măsuri și cei care regretă că „pierd o ultimă bucurie – plăcerea de a viziona un meci”.
Într-un an plin de evenimente, deciziile pe care lumea sportului va trebui să le ia nu se vor opri aici. Nu se știe ce se va întâmpla cu Campionatul European de Fotbal, care va presupune deplasarea a mii de fani, sportivi și jurnaliști de-a lungul mai multor țări, nici cu Campionatul Mondial de Handbal feminin tineret găzduit de București, sau cu Campionatul Mondial de Baschet Under 17 găzduit de Cluj, ambele la vară. Însă toate întrebările se îndreaptă către cel mai mare eveniment global al anului, Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Road to Tokyo?
Chiar dacă Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a spus săptămâna trecută că nu ia în calcul alt scenariu și că Jocurile Olimpice vor începe, conform planului, pe 24 iulie, răspândirea virusului la nivel global și evenimentele sportive amânate sau anulate aduc tot mai multă incertitudine în jurul ediției care urmează să fie găzduită peste mai puțin de cinci luni de Japonia, țară cu 511 cazuri și 17 decese până acum.
Reprezentanții Comitetului Olimpic spun că lucrează îndeaproape cu organizatorii japonezi, cu guvernul și cu Organizația Mondială a Sănătății, ca să se asigure că evenimentul poate avea loc în siguranță și refuză deocamdată să vorbească în mod public despre anulare sau amânare. Logistic, financiar și sportiv, ambele variante sunt complicate pentru un eveniment cu 11.000 de atleți și 28 de sporturi care ține 17 zile. Jocurile Olimpice au fost anulate doar în timpul celor două războaie mondiale (1916, 1940, 1944). Peste 12 miliarde de dolari au fost investite de Tokyo pentru găzduirea ediției a XXXII-a, la care se adaugă sume din proiecte adiacente, din contracte de sponsorizare, drepturi de televizare sau turism.
Contractul dintre Tokyo și Comitetul Olimpic Internațional ar permite amânarea, spune Seiko Hashimoto, ministrul olimpic al Japoniei, cât timp au loc până la finalul anului, însă e greu de crezut că o astfel de mutare poate fi gestionată de calendarul competițional. Deocamdată, Tokyo a amânat trainingul voluntarilor, a permis doar alergătorilor profesioniști să alerge la maratonul din weekendul trecut, Japonia a închis școlile, iar ceremonia de aprindere a flăcării olimpice, care va avea loc joi în Olympia, Grecia, se va desfășura fără spectatori, pentru prima oară de la ediția din 1984, desfășurată la Los Angeles.
Până la a ne imagina un an olimpic fără Jocuri Olimpice, sau campionate suspendate, cum se întâmplă în Italia, limitarea accesului spectatorilor pare măsura de siguranță cea mai puțin neplăcută. Sigur că sportul fără spectatori e trist, că participarea aduce oamenilor bucurie și emoție și că echipele joacă mai bine în sunet de tobe, aplauze și scandări, mai ales într-o perioadă în care urmează evenimente importante – turneul preolimpic al naționalei feminine de handbal din Muntenegru (despre care nu s-a anunțat încă nimic), meciul cu Polonia din preliminariile Campionatului European (29 martie, Ploiești), meciul dintre Dinamo și PSG din optimile Ligii Campionilor la handbal masculin (22 martie), sau meciurile din sferturile Ligii Campionilor la feminin, programate la început de aprilie.
Dar oricât suflet ar pune suporterii, oricât ar iubi și ar vrea să-și suțină echipele, un meci e doar un meci, iar sportul e doar sport. Iar într-o lume care se confruntă cu un virus despre care nu se știu încă destule, doar că e foarte contagios, că nu există încă vaccin și că au murit peste 4.000 de oameni ( 4.026, la momentul publicării), și într-o țară ca România, al cărei sistem medical nu poate face față unui număr mare de bolnavi (avem 17 cazuri confirmate, până la momentul publicării acestui articol), să strângi 5.000 de spectatori într-o Sală Polivalentă neaerisită care nu are săpun la toalete, la un meci unde se vinde mâncare și băutură (în pahare neacoperite), unde oamenii stau foarte aproape unii de alții nu pare cea mai responsabilă idee.
Criza mondială provocată de acest virus nu e ceva cu care să ne mai fi confruntat și ne va afecta, într-o mai mică sau mai mare măsură, pe toți, de la fani la sportivi, de la jurnaliști la manageri, de la elevi la profesori. Ce putem prelua din sport într-un moment ca acesta e sentimentul de comunitate și dorința de a trece peste momentele grele, împreună.
IMPORTANT! Informează-te din surse oficiale: 15 recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni