Mirel Rădoi și echipa de U21 ne arată că producem în continuare calitate. Și că știm să o și punem în valoare: 3 idei despre tineretul României
Ciprian Rus 15 noiembrie 2019Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Ștefan – Băluță, Cicâldău – Man, Hagi, Ivan – Pușcaș. Așa arăta Naționala U21 pe care ajunseserăm să o știm pe de rost, mai bine decât pe prima reprezentativă, la ora semifinalei Europenelor din vară din Italia și San Marino. Ca să înțelegem cu adevărat munca la care s-a înhămat selecționerul Mirel Rădoi în ambiția sa, expusă manifest pe durata Euro 2019, ca România să ajungă să nu mai trăiască din excepții precum cea din vara trecută, ci să lege calificările la competiții importante, trebuie să pornim, inevitabil, de la comparația trupei de „olimpici” care lupta cu Germania cu noua echipă U21 care a învins Finlanda la Voluntari.
România produce
Doar doi titulari repetă Mirel Rădoi: noul căpitan Pașcanu și extrema dreaptă Man. Liderul Ionuț Radu e înlocuit cu Vlad, în locul experimentatului Manea e Rațiu, un băiat de mare caracter din Spania, care a jucat cu Finlanda deși tocmai aflase că murise bunicul său, nici Pașcanu de acum nu mai e Pașcanu de anul trecut, are mai puține meciuri în picioare, chiar dacă joacă acum la seniori și la o echipă campioană, puternicul cuplu de închizători Băluță – Cicâldău a fost preluat de Cosmin Contra, însuși sistemul a trebuit readaptat după plecarea lui Ianis Hagi, pentru care fusese special croit – jucăm acum un 1-4-3-3, în loc de 1-4-2-3-1 -, în fine, după promovarea lui Pușcaș la Naționala mare, nici măcar rezerva lui obișnuită, Petre, nu mai joacă din primul minut.
Avem, practic, o cu totul și cu totul altă echipă, în care rezervele din vară, Vlad, Boboc, Ciobanu, Oaidă, Petre sau Olaru au devenit oameni de bază, lângă care Mirel Rădoi a promovat o mână de tineri cu mare progresie, precum Rațiu, Chindriș, Ganea sau Mihăilă. Dincolo de faptul că leagă victorii frumoase, precum această serie spectaculoasă cu Ucraina (3-0), Irlanda de Nord (3-0) și Finlanda (4-1), adevărata demonstrație a lui Mirel Rădoi și a secundului Adrian Boingiu e că România continuă să producă valori. Iar explozia lui Mihăilă împotriva Finlandei nu e o excepție în noua echipă U21…
Cicluri: pleacă Hagi, vine Moruțan, pleacă Coman, vine Mihăilă
„Abia aștept să mai transfer un decar, am cinci alți decari care abia așteaptă să-i ia locul!”. Filosofia lui Gică Hagi se potrivește de minune la Naționala U21. A plecat Ianis Hagi, a venit Moruțan, căruia, după ce-l lăsase în afara lotului de Euro, Rădoi îi promisese un rol-cheie în noua echipă. În revenire de formă după accidentări și diverse probleme la echipa de club, Moruțan are șansa să încheie noul ciclu de la tineret fără să mai dea jos tricoul cu numărul 10.
Dar, de fapt, nu doar de decari e vorba aici. Iar cel mai bun exemplu este Mihăilă, adus de la categoria inferioară de vârstă să suplinească plecarea la Naționala mare a vedetei Florinel Coman. După un singur meci, Mihăilă l-a făcut uitat pe Coman la U21, asta după ce l-a obligat pe Victor Pițurcă să-l mute vârf împins pe Ivan, cu care concura pe același post. Acesta e ciclul performanței sportive sănătoase, acesta e, de fapt, dincolo de victoriile punctuale, care ne bucură atât de mult, rolul nodal al Naționalei U21.
Aceeași filosofie: jucăm pentru calitățile noastre
Evident că noua trupă U21 nu joacă ce juca echipa lui Hagi și Pușcaș. O apărare solidă nu se poate construi de azi pe mâine, Mirel Rădoi încă e în căutarea celor mai bune soluții, iar revenirea lui Pașcanu, cu tot ce aduce el nu doar pe teren, ci și în vestiar, e o veste excelentă. Iarăși, nici mijlocul, rearticulat, nu mai dă siguranța celui de dinainte, cu Băluță și Cicâldău.
Dar Mirel Rădoi continuă la U21 filosofia sănătoasă care i-a adus succesele cu vechea generație: echipa joacă „la calitățile ei”. Cu Ciobanu, Oaidă și Moruțan, România e acum mai expusă pe faza de apărare pozițională, dar e letală cu mingea la picior, mai imprevizibilă pe tranziția pozitivă și foarte bună pe contre, cum a demonstrat-o și cu Finlanda.
Seria aceasta de victorii energice, la scor, nu maschează slăbiciunile echipei, dar vine la fix pentru a da încredere tinerilor jucători că sunt pe drumul cel bun. Și chiar sunt pe drumul cel bun! La cum a pornit la drum noua generație U21, selecția pentru Jocurile Olimpice din 2020 se anunță dură de tot.
*
Vlad – Rațiu, Chindriș, Pașcanu, Boboc – Ciobanu, Oaidă, Moruțan – Man, Ganea, Mihăilă a fost distribuția României U21 în victoria 4-1 cu Finlanda. Rezerve au fost Aioani, Itu, R. Grigore, A. Petre, Ciobotariu, D. Olaru, Merloi, Vlădoiu și Moldoveanu.
Pentru echipa antrenată de Mirel Rădoi urmează o deplasare complicată pe terenul (scurt și îngust) Irlandei de Nord, pe 19 noiembrie. Va fi ultimul meci al anului pentru această selecționată de tineret care continuă să ne câștige simpatia.
Anul 2020 va începe contra Danemarcei, într-un retur care va decide probabil și câștigătoarea acestei grupe în care România a egalat Danemarca (9 puncte), care are un meci mai puțin. Finlanda stă pe locul trei, cu 7 puncte din cinci jocuri, iar Ucraina (3 puncte din trei meciuri) își va juca ultima șansă vineri, când primește vizita Danemarcei.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES