Oprește-i dacă poți! Valentin Mihăilă face meciul carierei, tinerii României revin impresionant cu Finlanda, arată tot mai bine în drumul spre EURO

Lead.ro 14 noiembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu doar o zi înaintea marelui meci al Naționalei mari – „decisivul” de la București cu Suedia -, echipa de tineret a României a primit-o la Voluntari pe Finlanda, una dintre adversarele care a pornit bine în grupa preliminară pentru EURO 2021. Și a primit-o cum se cuvine, cu un stadion plin și gălăgios, în ciuda primei zile de toamnă autentică a acestui sezon, cu ambiție și cu același stil care ne-a cucerit în ultimii doi ani: indiferent de jocul advers, România poate juca direct și curajos, alternând momentele de posesie cu acțiunile iuți și cu presingul hotărât pe care l-am văzut și la Euro 2019, dar și înainte de asta. Și la fel a jucat România și acum, cu Finlanda, care va pleca acasă cu senzația că a fost învinsă cât se poate de limpede de o echipă mai bună.

Fără Tudor Băluță, liderul echipei la ultimul meci din preliminarii, și fără Coman, ambii chemați de Cosmin Contra pentru meciul de vineri cu Suedia, Mirel Rădoi și tinerii lui au ajuns la acest meci patru cu un obictiv precis: să treacă peste Finlanda și să țină aproape de liderul Danemarca.

Au făcut-o entuziasmant, chiar dacă au primit gol devreme, în minutul 3, când Kairinen a finalizat simplu o centrare venită de pe dreapta, la o fază în care arbitrul nu a văzut un fault destul de clar la Pașcanu.

Fără prea multe văicăreli, băieții lui Rădoi s-au pus pe treabă, au început să plimbe mingea cu mai mare repeziciune, cu Oaidă, Moruțan, Ganea și Man implicați serios și la recuperare, și la construcție, și cu Valentin Mihăilă în ziua lui bună. Poate cea mai bună. Atacantul Craiovei a egalat repede, după nici cinci minute, cu un șut superb de la marginea careului mare – și sub privirile antrenorului său de la club, Victor Pițurcă -, dând primul semn că România are nu doar ambiția, dar și forța să revină cu Finlanda – învinsă până aici doar în Danemarca, destul de greu, 1-2.

Cu sprijinul suporterilor întărâtați și ei de acest răspuns rapid, românii nu s-au oprit aici, au lovit încă o dată în primul sfert de oră, când același Mihăilă a finalizat perfect pasa lui Ciobanu, și el foarte activ la mijloc.

De aici încolo, România și-a arătat și celălalt chip, mai matur. Cu o linie de centru foarte precisă și bătăioasă, dar și cu sclipirile episodice din atac, tinerii lui Rădoi au controlat jocul atât cât a fost nevoie: Finlanda nu a primit nici spațiu de construcție, nici șanse pe mingea a doua, recuperată mai mereu de cei în galben.

O astfel de recuperare a condus la golul din prelungirile primei reprize, când Ganea (și el activ în atac) a centrat foarte bine pentru același Mihăilă, creditat cu golul trei, deși reluările ne-au arătat că unul dintre fundașii finlandezi a deviat mingea în propria poartă.

Intrată la vestiare cu un 3-1 confortabil – mai ales prin jocul arătat, nu neapărat prin diferența de pe tabelă -, echipa României nu s-a speriat deloc de cele câteva faze promițătoare ale Finlandei, a controlat perfect a doua repriză și s-a desprins decisiv prin – ați ghicit! – Mihăilă, care a mai finalizat încă o pasă ideală, de data asta din stânga, de la proaspăt intratul Adrian Petre: 4-1 pentru România, ajunsă acum la al treilea succes consecutiv acasă. De fiecare dată la trei goluri diferență!

România egalează în clasament Danemarca (care are un meci în mână), însă mai important decât clasamentul este jocul acestei echipe care arată mai mereu fotbalul pe care suporterii îl (tot) așteaptă și la echipa mare.

Nu este un joc perfect, dar este un joc viu, energic și curajos, un fotbal asumat, în care stilul adversarului devine foarte des neimportant. Și asta pentru că echipa României are propiile idei, are inițiativă și chef de joc. Or asta s-a văzut în ultimele minute cu Finlanda, când România a terminat în jumătatea adversă, căutând și golul cinci. Nu pentru că ar fi fost nevoie de el, ci pentru că așa se joacă fotbalul modern…

Pentru echipa antrenată de Mirel Rădoi urmează o deplasare complicată pe terenul (scurt și îngust) Irlandei de Nord, pe 19 noiembrie. Va fi ultimul meci al anului pentru această selecționată de tineret care continuă să ne câștige simpatia. Anul 2020 va începe contra Danemarcei, într-un retur care va decide probabil și câștigătoarea acestei grupe.

Prima clasată se va califica direct la EURO, la fel și cel mai bun loc doi. Celelalte locuri secunde vor juca meciuri de baraj.

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now