Momentul așteptat de unii și contestat de alții | Tot ce trebuie să știi despre repornirea Bundesligii
Andrei Năstase 14 mai 2020Bundesliga se întoarce la lucru sâmbătă, cu promisiunea că va fi – măcar pentru câteva săptămâni – cea mai urmărită competiție sportivă din lume. Dar entuziasmul general e măsurat: în timp ce unii se bucură pentru o oarecare întoarcere la obișnuit a sportului, alții sunt furioși și temători că revenirea se petrece prea devreme. Din spatele filtrului prin care au privit și privesc în continuare criza Covid-19, primii se vor uita la meciurile din Germania ca la dovada că lumea întreagă trebuie să deschidă din nou ușa; ceilalți se vor uita la Bundesliga cu suspiciune, căutând dovezi că revenirea fotbalului e o greșeală.
*
La aproape 60 de zile distanță de meciul dintre Borussia Monchengladbach și FC Koln, încheiat cu bine în fața unui stadion gol, Bundesliga devine acum reperul fotbalului european – acolo unde ambițiile de revenire mai există. „Jocurile fantomă“ – cum sunt ele numite într-o Germanie care traversează încercările medicale ale pandemiei ceva mai bine decât alte mari națiuni – vor fi nu doar privite cu poftă de microbiști, dar și analizate cu atenție de specialiștii altor țări care caută să repornească evenimentele sportive (și doar) în propria ogradă. Dacă vorbim de principalele campionate continentale, Anglia, Spania și Italia vor încerca să observe ce anume funcționează în Germania, iar Franța, care și-a închis deja sezonul de fotbal, la fel ca Olanda sau Belgia, va fi un spectator distant.
Vor funcționa măsurile luate în Bundesliga? Va putea fi dus campionatul până la capăt? Cât de atractiv va fi fotbalul fără spectatori, mai ales într-un campionat renumit pentru ceea ce nemții numesc Fankultur? Cum vor rezista fotbaliștii în aceste cantonamente prelungite în care, după două luni de pauză competițională, au de jucat nouă meciuri în mai puțin de șase săptămâni? În fine, cine va câștiga acest sprint în cinci, cu Bayern pornită în pole-position?
Astea sunt întrebările de la care pornim, așa arată clasamentul înaintea etapei de restart:
Bayern are patru puncte în fața lui Dortmund, cinci, respectiv șase, înaintea lui RB Leipzig și Monchengladbach. Leverkusen, pe locul cinci, are opt puncte de recuperat.
Golgeterul Lewandowski (deja 21 de goluri, patru mai multe decât Werner) e din nou sănătos, iar Bayern – care are probabil cel mai complicat program de aici încolo – va avea mare nevoie de el.
The Bundesliga countdown is on 🕐🍿 pic.twitter.com/nUGZj4OeD2
— B/R Football (@brfootball) May 7, 2020
Și acestea sunt condițiile în care Bundesliga și-a propus să revină:
🔸 Echipele au fost mutate la hotel cu 10 zile înaintea restartului, pentru a limita și mai mult contactul cu exteriorul. Cluburile se comportă ca în cantonament, cu deplasare între hotel și terenurile de antrenamente, nimic mai mult;
🔸 Tuturor li se va lua temperatura la intrarea în stadion;
🔸 Jucătorii vor fi testați cel puțin o dată pe săptămână. Și chiar de două ori, dacă e cazul. Pentru asta vor fi achiziționate 25.000 de teste (sub 0.5% din capacitatea de testare a Germaniei);
🔸 Cel mult 322 de persoane (jucători, staff, personal medical, șamd.) pot participa la meciurile de Bundesliga. Și 270 în ligile inferioare;
🔸 Carantina de grup (sau de echipă) nu va fi declanșată automat în cazul unui test pozitiv. Decizia va aparține autorităților medicale;
🔸 Ceremoniile de la începutul meciului vor fi sărite: fără strângeri de mâini, fără poze de echipă ș.a.
🔸 Conferințele de presă vor fi online (LIVE).
Programul o avantajează pe RB Leipzig
Dacă putem considera că pauza asta de două luni a venit la timp pentru cineva, atunci Leipzig e numele care ne vine în minte. Asta pentru că tânăra echipă a și mai tânărului Julian Nagelsmann (32 de ani) a părut ostenită în ultimele cinci meciuri, când, chiar dacă a primit un singur gol, a făcut trei egaluri și a pierdut șase puncte (patru în lupta directă cu Bayern, trei față de Dortmund).
Apoi, Leipzig are cel mai ușor program în aceste ultime nouă etape: un singur meci contra echipelor din top cinci, derbiul de acasă cu BVB, în penultima etapă, pe 20 iunie (dacă programul va rămâne intact). Mai sunt și vreo două deplasări mai grele, prima la Koln, care a câștigat șapte din ultimele 10 meciuri jucate, a doua la Hoffenheim. În rest, nimic notabil – meciuri de câștigat pentru echipa care s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
RB va începe acasă cu Freiburg (sâmbătă, 16.30), se va deplasa apoi la Mainz, înainte să revină acasă pentru meciul cu Hertha. Deplasare la Koln, acasă cu Paderborn, deplasare la Hoffe, apoi de două ori acasă, cu Dusseldorf și cu BVB, înaintea ultimei etape, în Bavaria, pe terenul lui Augsburg.
Borussia Dortmund începe lupta cu mulți răniți și fără „Zidul Galben“
Fără Axel Witsel, Emre Can și fără Marco Reus la mijloc, fără Zagadou și Schulz în apărare. Și contra rivalei Schalke 04. Astea sunt condițiile în care revine Dortmund (sâmbătă, 16.30). Va conta prea puțin că derbiul ăsta se va juca acasă, de vreme ce BVB nu va avea energia celor peste 80.000 de fani în tribune.
Lipsa suporterilor și pericolul accidentărilor o pot încurca mult pe Dortmund în ultimele nouă etape, între ele și cele două derbiuri hotărâtoare: cu Bayern (pe 27 mai) și la Leipzig, în penultima etapă (20 iunie).
Dacă e să oprească dominația lui Bayern, Dortmund are nevoie ca Haaland și Sancho, care e dat transferat ba la United, ba la City, Chelsea sau Real Madrid (ca să ne oprim doar aici), să continue să rezolve meciurile în atac. De la ei, nu de la antrenorul Favre, așteaptă suporterii lui BVB victoria care să facă uitată și amărăciunea prăbușirii de anul trecut, dar și dispariția din precedentele șase sezoane în care Bayern s-a distrat prin campionat.
Pe lângă meciurile cu Bayern și Leipzig, Dortmund mai are de jucat în deplasare cu Wolfsburg și Paderborn (al doilea și al patrulea joc), acasă cu Hartha, pe terenul lui Dusseldorf și acasă cu Mainz și Hoffenheim.
Bayern München caută să reintre repede în ritmul de acum două luni
Când Bundesliga s-a oprit, Bayern traversa o perioadă grozavă: nouă victorii și un singur egal (0-0 cu Lepzig) în precedentele 10 meciuri din campionat, dar și o (nouă) demonstrație de forță (3-0) la Londra, de data asta pe terenul lui Chelsea. Între timp, antrenorul Hansi Flick a primit contractul (până-n 2023) pe care, dacă ne luăm după jocul echipei cu el pe bancă, îl merita din plin, Thomas Müller și tânărul Davies, doi dintre oamenii care au arătat excelent în sistemul lui Flick, și-au prelungit și ei înțelegerile cu Bayern, ai căror directori încercă acum să-i convingă pe Alaba, Neuer și Alcantara să facă același lucru.
Dacă mai punem la socoteală și obositoarea poveste a transferului lui Sane de la Man City, atunci mini-campionatul de nouă jocuri o prinde pe Bayern mai degrabă preocupată de construcția echipei pentru sezonul următor. Iar asta s-ar putea să fie o problemă pentru câștigarea unui nou titlu în Bundesliga. Și totuși, în încercarea de-a ajunge la opt titluri consecutive, Bayern a primit și o veste bună: pauza de două luni i-a permis lui Lewandowski să revină după accidentare, iar singurii noi absenți (pe lângă Sule, care a lipsit tot sezonul) sunt Coutinho și Tolisso, într-o zonă de mijloc unde Bayern are alte soluții.
Cu un avans de patru, cinci și șase puncte față de Dortmund, Leipzig și Monchengladbach, Bayern aleargă pe culoarul interior, dar are un program (și nu includem aici semifinala Cupei Germaniei) foarte complicat: deplasare la Union Berlin (duminică, ora 19.00), acasă cu Frankfurt, deplasare la Dortmund, acasă cu Dusselforf, o altă deplasare grea la Leverkusen, un derbi acasă cu Monchengladbach, apoi la Bremen, acasă cu Freiburg și-o ultimă etapă la Wolfsburg.
Monchengladbach și Leverkusen sunt aici să facă lucrurile (și) mai interesante
Au trecut ani de zile de când Bundesliga n-a avut o cursă pentru titlu atât de echilibrată. Și încă una în cinci? Nici în 2009, când titlul a fost câștigat de Wolfsburg, n-am primit așa ceva. Măcar din punctul ăsta de vedere, ar fi frumos să vedem aceste ultime nouă jocuri. Și ar fi cu atât mai frumos, cu cât ‘Gladbach a condus o bună parte din acest sezon, iar Leverkusen joacă (sau juca, înainte de pauză) cu adevărat spectaculos.
Doar Bayern a cules mai multe puncte decât Lekerkusen în precedentele 10 etape, așa că nimeni nu e gata să-i scoată pe jucătorii lui Peter Bosz din calcule. Totuși, cele două sunt programate să se întâlnească în al doilea joc de după revenire, la ‘Gladbach, și probabil că doar câștigătoarea va rămâne în umbra primelor trei. Mai ales că ambele au de jucat cu Bayern: Leverkusen acasă la ea, Monchengladbach în Bavaria.
În loc de concluzie
Deși Bundesliga se întoarce, suntem încă în mijlocul unei pandemii globale, iar fotbalul german, la fel ca societatea germană, se pregătește (încă) pentru cele mai rele și speră la cele mai bune.
Care va fi finalitatea acestei încercări? Rămâne de văzut. Poate că toate măsurile pregătite vor fi eficiente; poate că Bundesliga va reuși să dovedească și altora că lumea nu trebuie să stea în loc. Sau poate că alte teste pozitive – chiar și la pacienți asimptomatici – vor aduce unele echipe în imposibilitatea de a-și juca meciurile. Și atunci, întregul plan va trebui revizuit.
Federația germană se pregătește deja și pentru scenariul ăsta, încercând să stabilească, împreună cu cele 36 de cluburi din primele două ligi germane, protocolul în caz de necaz. Va fi acordat titlul dacă sezonul nu va fi complet? Vor retrograda, ca de obicei, două echipe, ca să promoveze alte două? Se va juca meciurl de baraj pentru al treilea loc de Bundesliga? Și cine va merge în competițiile europene?
Sunt întrebări la care șefii Bundesligii nu ar vrea să răspundă în conferințe de presă ținute de la distanță. Sunt întrebări la care multe asociații ale suporterilor și chiar unii fotbaliști ar vrea să primească răspuns (final) încă de azi. Pentru ei, revenirea asta nu miroase a bine.