Din nou la drum: Naționala de handbal a României începe pregătirile cu o echipă nouă, din care lipsesc jucătoarele mai experimentate

Lead.ro 8 iulie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala de handbal feminin a României s-a reunit zilele trecute și va pleca la Castellon, în Spania, unde pe 10 și pe 11 iulie va juca două meciuri de pregătire cu echipa Spaniei – care pregătește astfel Jocurile Olimpice de la Tokyo.

După doar o lună de relaxare, jucătoarele echipei naționale s-au întors la treabă într-o formula nouă, cu multe handbaliste tinere, unele dintre ele convocate pentru prima dată la lot. Scopul selecționerului Adi Vasile este precis: „Vreau ca întâlnirile noastre să fie constante, pentru că îmi doresc ca mesajele pe care le transmitem să aibă o oarecare continuitate, să fie în mintea fetelor. Îmi doresc să căpătăm mai multă experiență de a juca împreună, pentru că avem o echipă tânără cu multe fete care sunt la nivelul în care își doresc să facă pasul către fazele finale ale turneelor. Mai este și ocazia de a vedea fete tinere, fete care nu sunt atât de obișnuite cu echipa națională”.

„De la început a fost o acțiune pentru jucătoarele tinere, cu mai puțină experiență și rutină la nivel internațional pentru echipa națională, astfel încât lor să le dăm mai multă atenție și mai multă responsabilitate. Apoi, pe măsură ce înaintăm pe parcursul anului, vor reveni și jucătoarele mai experimentate”, explică selecționerul, înainte să vorbească și despre absența Cristinei Neagu:

„Există un moment în care o ușiță se închide, altele se deschid. Pentru multe fete va fi un moment în care vor trebui să iasă la rampă să își asume mai multă responsabilitate. Dorința noastră este ca în 2021 să construim acest grup și mai puternic cu fiecare acțiune pe care o avem și ne dorim ca până la întoarcerea Cristinei, în 2022, să fim și mai puternici”.

Cristina Laslo, una dintre handbalistele cu mai mare experiență echipa națională recunoaște că vacanța care tocmai s-a încheiat a fost cea mai scurtă din viața ei de sportivă, dar spune că nu îi pare rău.

„Nu puteam să începem mai bine pregătirea decât la echipa națională, apoi ne întoarcem la echipele de club. Echipa Spaniei este în pregătire pentru Olimpiadă, noi, din păcate, nu. Vom merge să jucăm două meciuri cu ele după scurte antrenamente de handbal și sper să ne putem omogeniza puțin și să vedem unde suntem la momentul actual”, spune Cristina Laslo.

18 jucătoare au fost convocate la lot

Pentru stagiul de pregătire din Spania, Adi Vasile a convocat la lot 18 jucătoare: Bianca Bazaliu, Daria Bucur, Daciana Hosu, Alina Ilie, Raluca Kelemen, Eva Kerekeș, Cristina Laslo, Andra Moroianu, Lorena Ostase, Anca Polocoșer, Andreea Popa, Nicoleta Safta, Sonia Seraficeanu, Elena Șerban, Alexandra Severin, Ana Maria Tănăsie, Sorina Tîrcă, Bianca Tiron.

În luna august, Naționala va avea încă cinci zile de pregătire, următoarea acțiune fiind jocurile de calificare pentru Euro.

România s-a calificat deja la Campionatul Mondial din Spania (2-19 decembrie 2021). Așa că următoarele meciuri oficiale vin în toamnă, în grupa de calificare la Campionatul European din 2022.

Naționala României joacă în Grupa 2, alături de Danemarca, Insulele Feros și Austria. Primele două meciuri sunt cu Insulele Feroe (6 octombrie, acasă) și Austria (10 octombrie, în deplasare). Derbiurile cu Danemarca sunt programate la primăvară. Primele două clasate din grupă se califică pentru EURO 2022.

 

Foto: Sorin Pana/Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories