Naționala feminină de handbal merge la EURO, cea masculină trebuie să accepte o hotărâre dură. Cum văd Bogdan Burcea și Rareș Fortuneanu deciziile EHF

Lead.ro 24 aprilie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul handbalistic internațional, iar forul european (EHF) și cel internațional (IHF) au luat decizii importante într-o conferință video de vineri.

Una dintre aceste decizii se traduce într-o veste bună pentru echipa națională feminină a României: jucătoarele antrenate de Bogdan Burcea și Robert Licu au aflat că nu vor mai trebui să joace calificări pentru a ajunge la Campionatul European din decembrie. România a primit deja biletele la EURO, ca urmare a clasamentului Europeanului din 2018 (pe care l-a încheiat cu locul patru), după ce EHF a decis să anuleze toate meciurile de calificare.

S-am mai calificat astfel și Franța, Rusia, Olanda, Suedia, Ungaria, Muntenegru, Germania, Serbia, Spania, Slovenia, Polonia, Cehia și Croația. Iar Norvegia și Danemarca sunt calificate ca țări-gazde.

Tragerea la sorți pentru grupele EURO 2020 va avea loc pe 18 iunie la Viena.

„Am primit cu bucurie decizia forului continental și anume că echipa națională feminină este calificată direct la Campionatul European din decembrie, din Norvegia și Danemarca. Vom avea o toamnă plină din punct de vedere al competițiilor intercluburi, atât pe plan intern, cât și european. Putem urmări în toată această perioadă sportivele care sunt în atenția noastră pentru convocarea la națională, obiectivul fiind desigur o selecție cât mai bună pentru turneul final continental”, a spus Bogdan Burcea, selecționerul României.

Turneele preolimpice, amânate din nou

Handbalistele din naționala României ar fi trebuit să joace în luna martie, în Muntenegru, turneul preolimpic. Criza actuală a oprit însă toate competițiile, astfel încât meciurile nu au mai avut loc. Olimpiada s-a amânat pentru vara viitoare, așa că forul internațional a hotărât ca și jocurile de calificare să se dispute în primăvara lui 2021.

„Federația Internațională a stabilit că turneele preolimpice din luna martie să se amâne până în primăvara anului viitor, iar acest lucru este benefic pentru noi. Vom parcurge cu sportivele o experiență deosebită la EURO, poate fi un mijloc de pregătire excepțional, atât pentru sportive, cât și pentru noi, staff-ul tehnic. Putem acumula experiențe pozitive care ne vor fi de mare ajutor la turneul preolimpic din primvara lui 2021, atunci când vom califica România la Olimpiada de la Tokyo, din 2021”, a mai spus Burcea.

Naționala masculină nu a prins Mondialul

Dacă veștile au fost minunate pentru handbalistele lui Bogdan Burcea, nu același lucru se poate spune și despre naționala masculină. Partidele din barajul pentru calificarea la turneul final au fost anulate – România urma să joace cu Bosnia, apoi, în cazul unei victorii, cu Ungaria. Ca și în cazul fetelor, forul internațional a decis ca reprezentativele cu un coeficient mai mare să fie direct calificate la Campionatul Mondial, caz în care Ungaria ne-a depășit, astfel că băieții lui Rareș Fortuneanu vor rata turneul final din Egipt.

„Decizia forului a fost de a anula cele două baraje și de a califica direct Ungaria la Campionatul Mondial, datorită rankingului. Este o decizie care nu ne dă dreptul să ne apărăm șansele pe teren, o decizie frustrantă și nedreaptă, dar care trebuie respectată. Ne ambiționează și ne face să revenim mai puternici și mai determinați să ne calificăm la Campionatul European din 2022”, a declarat Rareș Fortuneanu, selecționerul naționalei masculine de handbal a României.

Următoarele echipe europene au primit calificarea pentru Mondialul din Egipt: Slovenia, Germania, Portugalia, Suedia, Austria, Ungaria, Belarus, Islanda, Cehia, Franța.
Spania, Croația și Norvegia sunt deja calificate, drept cele mai bune trei echipe la EURO 2020; Danemarca este calificată drept campioană en-titre.

Foto main – Sport Pictures, foto interior – FRH

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories