Decizii în handbalul european | Naționala feminină se califică automat la EURO, Dinamo nu mai primește șansa să se măsoare cu PSG

Lead.ro 24 aprilie 2020

În sfârșit, Federația Europeană de Handbal (EHF) a venit cu noutăți despre viitorul actualului sezon european de handbal. Într-o conferință video de vineri, Comitetul executiv al EHF a decis că meciurile europene nu vor putea fi reluate în iunie – așa cum se intenționa -, iar competițiile trebuie fie amânate, fie anulate.

Deciziile țin cont de măsurile guvernamentale din Europa, cum ar fi restricțiile de călătorie și interdicția de organizare a evenimentelor majore. EHF declară că își menține intenția de finalizare a sezonului 2019/20 și pregătește sezonul 2020/21. se vorbește, desigur, despre un nou calendar competițional, dar și despre noi formate și un nou climat economic.

Iată principalele decizii:

Liga Campionilor – masculin

Meciurile din sferturile de finală au fost anulate – inclusiv întâlnirea dintre Dinamo și PSG -, iar în FINAL4-ul de la Köln (programat pentru 28 și 29 decembrie) au fost calificate, în baza clasamentului din grupe, Barcelona, PSG, THW Kiel și Telekom Veszprém.

Dinamo va fi dezpăgubită cu circa 75.000 de euro.

Liga Campionilor – feminin

FINAL4-ul de la Budapesta primise deja, chiar zilele trecute, un nou weekend pentru desfășurare – 5 și 6 septembrie -, însă EHF caută acum să adauge alte două zile (începând cu 3 septembrie) pentru a putea planifica tot la Budapesta și sferturile de finală:

SCM Râmnicu Vâlcea – Metz

CSM București – Gyor

Buducnost – Esjberg

Rostov – Brest

Dacă meciurile din FINAL4 nu vor putea fi jucate nici în septembrie, EHF intenționează să le mute pentru octombrie, caz în care sferturile de finală nu vor mai putea fi jucate (din cauza noului sezon, a noilor contracte de media și de marketing), iar cele patru echipe calificate vor fi Metz, Esbjerg, Györ și Brest, după același criteriu de la masculin: primele două clasate în fiecare din cele două grupe din Main Round. 

EHF a decis să anuleze de acum meciurile din Cupa EHF  și Cupa Challenge (feminin și masculin). Potaissa Turda și CSM București se opresc aici.

EURO 2020 – feminin

Ultimele patru etape ale calificărilor pentru EHF EURO 2020 sunt anulate. Pe baza clasamentului de la EURO 2018, la Europeanul feminin din decembrie (dacă data rămâne în picioare) s-au calificat automat Franța, Rusia, Olanda, România, Suedia, Ungaria, Muntenegru, Germania, Serbia, Spania, Slovenia, Polonia, Cehia, Croația.
Norvegia și Danemarca sunt calificate ca țări-gazde.

Tragerea la sorți pentru grupele EURO 2020 va avea loc pe 18 iunie la Viena.

Campionatul Mondial din 2021 – masculin

Restul meciurilor din play-off-ul european au fost anulate, deci România pierde ocazia calificării.
Exact ca la feminin, pe baza clasamentului final al EURO 2020, următoarele echipe europene au primit calificarea pentru Mondialul din Egipt: Slovenia, Germania, Portugalia, Suedia, Austria, Ungaria, Belarus, Islanda, Cehia, Franța.
Spania, Croația și Norvegia sunt deja calificate, drept cele mai bune trei echipe la EURO 2020; Danemarca este calificată drept campioană en-titre.

Turneele de la tineret și juniori (feminin și masculin) au fost și ele amânate. Mondialul de tineret U20 feminin, care urma să aibă loc la București în luna iulie, a fost programat pentru perioada 2-13 decembrie.

*

În România, handbalul ar putea fi reluat pe 31 mai. Și citește ce spune Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, despre reluarea competițiilor sportive în România.

 

Foto: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.