România nu va juca la Cupa Mondială din Qatar. Naționala câștigă cu Liechtenstein, dar termină preliminariile în urma Macedoniei de Nord

Lead.ro 14 noiembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Câteva minute de speranță, dar fără surprize plăcute în ultima zi a preliminariilor pentru Cupa Mondială din Qatar: naționala României a câștigat pe terenul lui Liechtenstein, un 2-0 „de serviciu”, dar Macedonia de Nord nu s-a împiedicat cu Islanda. A fost 3-1 la Skopje, un rezultat care trimite Macedonia de Nord în meciurile de baraj pentru Qatar 2022.

Așa cum știi, Macedonia de Nord a jucat recent la EURO 2020 (chiar la București), deci clasarea aceasta pe locul 2 în grupa noastră nu e neapărat o surpriză. Mai ales că macedonenii au reușit să câștige (cu noroc, e drept) pe terenul Germaniei, singurele puncte pierdute de nemți în preliminariile pentru Qatar.

În ce ne privește, avem mai multe motive de regret. Primul și cel mai recent este egalul de acum câteva zile cu Islanda; alte puncte prețioase au fost lăsate în deplasarea din Armenia, pierdută (3-2) după două goluri încasate în minutele 87 și 89. În aceste două meciuri a fost ratat obiectivul – calificarea pentru meciurile de baraj pe care Macedonia de Nord și celelalte 11 echipe le vor juca în luna martie.

Ultima etapă

Meciul României de la Vaduz a început pe fundalul sonor asigurat de cei două mii de români din tribune. Și a început bine pentru jucătorii antrenați de Mirel Rădoi: Man a marcat devreme, în minutul 7, exact când Macedonia de Nord deschidea și ea scorul la Skopje, la primul șut tras pe poarta Islandei: Alioski (de la Al Ahli) a dat tare la scurt, după o pasă superbă primită de la Trajkovski (Aalborg).

România a ratat până la pauză mai multe ocazii mari (de tot), între ele și un 11 metri – Stanciu a tras pe lângă poartă -, dar toate astea au contat mai puțin decât evenimentele de la Skopje.

Acolo, Islanda a reușit să egaleze în minutul 55, nordicii au mai ratat o ocazie mare, iar suporterii români de la Vaduz au început să sară și să cânte în tribune. Și să spere.

Din păcate, Macedonia de Nord și-a revenit din șocul golului încasat și a trecut din nou înainte 10 minute mai târziu, când Elmas a finalizat bine o fază norocoasă din careul islandez.

Când Islanda a rămas în 10 oameni (minutul 79), speranțele noastre s-au subțiat și mai mult. Și exact când Bancu a făcut 2-0 pentru România la Vaduz, cu un șut de toată frumusețea, Elmas a făcut 3-1 pentru Macedonia de Nord.

Meciurile de baraj pentru Qatar 2022

Traseul pentru calificarea la CM 2022 din Qatar e foarte dificil pentru echipele care termină pe locul 2 în grupele europene. Vor fi 12 echipe la primul baraj, care se va disputa în datele de 24 sau 25 martie 2022: 10 locuri secunde din grupele preliminare, plus două câștigătoare de grupe Liga Națiunilor care nu s-au calificat direct la Mondial sau nu sunt pe locul 2 în grupă.

Din cele 12 echipe de la baraj, primele 6 pe baza punctajului joacă primul baraj, într-o singură manșă, pe teren propriu. Celelalte 4 echipe care vin de pe locul 2 în grupe plus cele 2 câștigătoare de grupe Liga Națiunilor joacă meciul în deplasare. Al doilea meci de baraj se joacă tot într-o singură manșă, pe 28 sau 29 martie 2022.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now