„Notti magiche”: România merge la Euro 2019! Naționala de tineret face spectacol în ultimul meci, se uită de-acum spre Italia

Ciprian Rus 16 octombrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

După un spectaculos 4-0 cu Liechtenstein – meci jucat cu casa închisă la Ploiești, unde lumea a scandat „România!, România!” ca-n zilele bune – naționala de tineret a României și-a luat biletele la Euro 2019! Pauza de 20 de ani s-a încheiat, avem din nou dreptul să visăm.

*

Am învățat în ultimii ani – ne-au zis-o asta, de „n” ori, antrenorii echipelor de club ajunse prin Europa sau selecționerii de la Națională – că nu mai există echipe mici. Asta ni s-a spus de câte ori am jucat cu nume exotice în fotbal ca Luxemburg sau Feroe, nu mai vorbim de o Estonie sau de o Lituanie.

Prin jocul lor dezinvolt și spectaculos, cu pase care ajung la coechipier, cu curaj în a lua la dribling unu, doi, trei adversari, prin tupeul de a juca sus și de a căuta golul, prin bucuria cu care joacă, selecționata U21 (la fel ca cea U19, mai înaintea ei) ne demonstrază că dacă știi ce joci, dacă vrei și dacă poți să joci fotbal-spectacol, atunci, da, există și echipe mici. Ocazie cu care, lucru iarăși probat de puștii de la U19 și U21, nu mai există nici echipe prea mari, precum Serbia (demolată la U19 de România), precum Elveția sau Portugalia.

Împotriva Liechtenstein-ului, România U21 a readus fotbalul-spectacol pe stadioanele din țara noastră, arătând că merită stadioanele pline de la Cluj și de la Ploiești. Băieții lui Mirel Rădoi au marcat repede și și-au făcut simplu un meci oricum fără emoții. Golgheterul Naționalei U21, George Pușcaș, a înscris în minutul 14, Ianis Hagi a dat un gol de generic din lovitură liberă, și tot Pușcaș a făcut 3-0, după o centrare de la fundașul stânga Ștefan cum nu am văzut multe la echipa mare în ultimii 20 de ani.

Mai mult decât un meci de calificare, din care România avea nevoie de doar un punct împotriva codașei grupei, partida de la Ploiești a fost o demonstrație de fotbal, o etalare pentru public a calităților care i-au dus la Euro 2019 pe băieții noștri. Nedelcu a dat bară de la 30 de metri, Ivan a făcut după plac stopuri, Man și-a încercat driblingul, Pașcanu ieșirile sale elegante din apărare, Pușcaș și Petre duelurile la corp în careul de 16.

O victorie ușoară, ca un binemeritat respiro după un traseu dur de calificare, în care Naționala U21 are recordul celei mai bune apărări din preliminarii, are recordul celor mai multe meciuri fără înfrângere din ultimele decenii la tineret și care a bătut de două ori într-o săptămână recordul național de spectatori pentru un meci U21.

În iunie viitor, în Italia și San Marino, România se va măsura cu marile puteri ale fotbalului european. De data asta, cert, nu vor mai exista echipe mici: Spania, Danemarca, Anglia, campioana Germania, Belgia, Serbia, Franța și Croația vor fi sigur acolo. Dar, la ce fotbal ne-au arătat băieții în această campanie, nu ne mai temem nici de echipe mici, nici de echipe mari…

Euro 2019. Ce trebuie să știi:

– Se joacă în Italia și San Marino, între 16 și 30 iunie

– Participă doar 12 echipe, împărțite în trei grupe de patru

– Câștigătoarele grupelor și cel mai bun loc doi se califică în semifinale

– Cele patru semifinaliste se vor califica pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

– Tragerea la sorți a celor patru grupe va avea loc pe 19 octombrie

– Italia, Croația, Spania, Danemarca, Anglia, Germania, Belgia, Serbia, Franța și România s-au calificat deja la Euro. Polonia, Grecia, Austria și Portugalia vor juca un play-off pentru celelalte două locuri disponibile

*

România – Liechtenstein 3-0

Au marcat: Pușcaș (’14, 39’), Hagi (’24), Ad. Petre (’78)

România U21: I. Radu – Butean, Ghiță, Pașcanu, Fl. Ștefan – Nedelcu, Cicâldau – Man (Mățan), I. Hagi (Moruțan), A. Ivan (Ad. Petre) – Pușcaș

Rezerve: Cabuz , Coman, Ad. Petre, Moruțan, Ad. Rus,  Ciobanu, Mățan

Selecționer: Mirel Rădoi

Liechtenstein U21: A.Majer – Seemann, Uterrainer, Haas – Graber, Frommelt, N. Frick, Graber – Viret, Y. Frick, Wolfinger. 

Rezerve: C. Majer, Ritter, Koller, Kardesoglu, Hilti, Vogt, Salanovic

Selecționer: Heinz Fuchsbichler

Fotografii: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now