Noua generație U21 | Vlad Dragomir: „La Euro, ne-am demonstrat și nouă, și celor din jur că avem mentalitatea care ne trebuie să ajungem sus”

Ciprian Rus 11 septembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

La fel ca pe majoritatea colegilor de lot de la Euro 2019, mijlocașul Vlad Dragomir trece și el printr-un moment extrem de important al carierei fotbalistice. „Vârsta critică” l-a prins părăsind Arsenal Londra, unde își făcuse junioratul, și optând pentru Perugia, un club de liga a doua din Italia, cu care a fost cât pe ce să promoveze în Serie A.

Titular meci de meci la Perugia și om de bază pentru Rădoi la U21, Vlad a transformat „momentul de criză” într-o oportunitate de a deveni și mai bun. Povestea noii generații U21, unde Vlad e aștaptat să fie unul dintre lideri, e chiar povestea sa. O echipă care trebuie să se scuture de laurii din CV și să o ia, curajos și ambițios, de la capăt, așa cum a făcut-o fostul nostru căpitan de la U19. Victoriile de la Euro 2019 trebuie „să ne întărâte” la și mai mult, a;a cum spune chiar el.

Vlad, înainte de toate, să ne întoarcem puțin la Euro. Cum vezi performanța de acolo?

A fost ceva extraordinar, atât pentru noi, cât și pentru țară, având în vedere că nu am mai ajuns acolo de foarte mult timp, dar asta trebuie să ne întărâte să trecem și de borna asta și să urcăm cât mai sus.

Simțiți presiunea sau mai degrabă motivația în raport cu semifinalele de la Euro?

Este și un pic de presiune, este și motivație, pentru că am demonstrat că se poate ajunge acolo. Cu siguranță va fi presiunea că trebuie să ajungem din nou acolo. Dar este și motivația să tragi de tine să ajungi acolo, mai ales că știi că se poate. 

Se tot discută zilele astea despre faptul că băieții care au tras la Euro nu au prins niște transferuri foarte spectaculoase. Tu cum vezi situația asta, mai ales că-i vedem pe englezii Tomori, Mount, Abraham jucând meci de meci la Chelsea?

Contează și unde joci la echipa de club. La noi sunt jucători din țară care sunt împrumutați în liga a doua română, pe când Abraham a fost în liga a doua din Anglia. E diferență de la cer la pământ! Iar felul în care a jucat acolo i-a dat șansa de a urca în Premier League.

Pentru noi e mai greu. Din punctul meu de vedere, un transfer nu se face doar de dragul de a-l face. Sunt niște decizii de care trebuie să fii foarte sigur, mai ales la vârsta noastră. Trebuie să știi exact ce vrei de la tine și de la cariera ta. Mă gândesc că oferte au fost, iar jucătorii noștri simt și știu ce e mai bine pentru ei.

Ce îi lipsește jucătorului român să confirme în Premier League? Sunteți câțiva care ați făcut junioratul acolo, dar nu ați primit șansa să jucați la prima echipă, cei care s-au transferat acolo nu au confirmat nici ei.

Până acum tot ziceam că mentalitatea nu e principala noastră calitate. Dar, având în vedere Europeanul, ne-am demonstrat și nouă, și celor din jur că avem mentalitatea care ne trebuie să ajungem sus. Să ajungi în Premier League e foarte greu. Ei se bazează foarte mult pe englezii lor, cum găsesc unul care se mișcă mai bine, cum pun presiune pe ei și încearcă să-l impună. Nu au foarte mulți jucători de top, ar fi rușinos să ai cel mai tare campionat și să nu ai și jucători englezi acolo. Cred că primul român care va face față în Anglia cu siguranță va fi un exemplu și îi va trage și pe alții după el.

Cât de greu ți-a fost să placi de la Londra, de la Arsenal?

Nu mi-a fost foarte greu, pentru că am stat foarte mult să mă gândesc ce vreau eu de fapt, iar decizia a fost a mea și doar a mea. A fost un pas mare din punctul meu de vedere, dar a fost un pas înainte, asta mi s-a demonstrat în ultimul an.

Se spune că Liga a doua italiană este un campionat foarte dur. Nu ți-a fost frică?

Mi-a fost un pic teamă, am avut o reținere. Dar am văzut de pe bancă la primul meci cum stă treaba, eram bine pregătit și când am intrat la joc m-am acomodat și mi-am dat seama că îmi place, că fac față.

La tineret s-a schimbat nu doar un nucleu de jucători, au plecat și câțiva lideri. Din afară pare că în jurul tău s-ar putea crea noua echipă. Te simți pregătit să îți asumi responsabilitatea asta?

Oricare jucător care va fi lider va simți o mică presiune, dar trebuie să fie și o mândrie, pentru că reprezinți niște jucători valoroși, cu potențial, care au demonstrat până acum că merită să fie aici și suntem jucători care ne cunoaștem de o grămadă de timp. Știm ce putem, știm pe ce ne bazăm, știm care sunt valorile noastre, știm pentru ce luptăm.

Sunt mulți jucători care fac pasul la echipa mare, trebuie să vină din spate cei din generația mea, care să demonstreze, să meargă mai departe, să vină alții din urmă.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories