Oglinda EURO U21: Ne-am iluzionat că avem o generație plină de talent și potențial, însă Euro 2023 ne-a arătat o altă imagine

Ciprian Rus 28 iunie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

N-am mai pierdut, dar am rămas fără gol marcat în cele trei meciuri ale Campionatului European de tineret. După 0-0 cu Croația, România U21 și-a încheiat a treia ediție consecutivă de Europene. Iar temerea cea mai mare, după evoluțiile din aceste zile de pe Stadionul „Steaua”, e că până la următorul turneu final ar putea trece ani buni.

*

Într-un meci lipsit de miză, după înfrângerile suferite în primele două etape ale grupei, Croația U21 și România U21 au oferit un meci deschis și echilibrat, în care au confirmat, în destule momente, de ce nu și-au găsit un loc în sferturile de finală ale Europenelor de tineret.

Ceva mai ofensivi decât împotriva Spaniei și Ucrainei, „tricolorii” au avut câteva ocazii bune în prima parte a jocului, dar lipsa de inspirație la finalizare a lui Tavi Popescu și Louis Munteanu ne-a costat și de această dată. Nu-i mai puțin adevărat că nici croații, și ei fără gol în primele meciuri, n-au fost mai atenți în fața porții, ratând trei ocazii monumentale în aceeași fază, în care mingea a atins și bara porții lui Târnovanu.

Pe lângă lipsa de inspirație, România U21 a dat dovadă, pe durata întregului turneu final, și de un deranjant egoism în atac. În condițiile astea, încă înainte să ajungă în fața porții, jucătorii noștri au irosit o mulțime de situații bune de atac. Genul acesta de acțiuni îl va fi determinat pe selecționerul Emil Săndoi să îl schimbe destul de devreme pe Popescu. Dar nici cu trioul Petrila – Bîrligea – Mazilu n-am avut mai multă șansă în atac: tot croații au fost mai periculoși, cu trei ocazii clare, în partea a doua.

Până la final, doar sclipirile lui Mazilu, tânărul talent al Farului, jucat nedrept de puțin la acest turneu final, au mai luminat jocul. Și, din păcate, gesturile tehnice ale fundașilor noștri, puși tot mai des în situația să respingă din postura de ultimi apărători. La fel ca în precedentele două meciuri de la acest turneu, România U21 a cedat fizic în ultima jumătate de oră, semn că, dincolo de managementul discutabil al selecționatei noastre de tineret, nivelul SuperLigii, unde mulți dintre jucătorii noștri sunt piese importante la echipele lor, e foarte departe de cel al fotbalului mare.

Concluziile

România U21 termină turneul final fără gol marcat și cu două meciuri memorabile ale portarului Târnovanu, care a fost providențial în meciurile în care a jucat, și care nu a fost învins, de fapt, decât printr-un autogol. O singură certitudine: avem portar. De acolo în sus, chiar dacă și fundașii noștri au avut reușite personale, e foarte mult de construit. Și, mai mult ca sigur, viziunea păguboasă pe care a arătat-o naționala U21 la Euro 2023, cu mingea lăsată în seama adversarului și cu eterna preocupare de a nu lua gol, nu e drumul corect.

Mai mult, fără un joc legat și fără trasee lucrate serios, talentul individual pe care tinerii noștri jucători îl etalează în SuperLigă riscă să pară mingicăreală ieftină în fața unor echipe care chiar știu ce joacă și care, precum Croația U21, pun tare piciorul la fiecare fază. Ne-am iluzionat că avem o generație plină de talent, însă Euro 2023 ne-a pus oglinda în față. E plină Europa de jucători sclipitori care, spre deosebire de ai noștri, cresc într-un mediu cu adevărat competitiv, care le pune în valoare harul.

Ce urmează

Ce urmează după Euro 2023? Tribuna a cerut, la fel ca în precedentele meciuri, demisia. Dar plecarea lui Emil Săndoi n-ar fi decât un nou capitol din viața unei selecționate care, de la turneul de succes din 2019 – când România a ajunns în semifinale –  a schimbat deja trei coordonatori tehnici.

Aici nu mai e vorba, ca în cazul tinerilor noștri atacanți, de lipsă de inspirație, e vorba despre lipsă de proiect din partea Federației Române de Fotbal, incapabilă să construiască pe momentul 2019. Paradele lui Târnovanu ne-au scăpat de-a treia înfrângere consecutivă într-o grupă organizată chiar la București, dar nu pot acoperi vidul care plutește în jurul talentelor din fotbalul nostru.


Croația U21 – România U21 0-0

Croația U21: Pandur – Sigur, Franjic, Perkovic, Krimanzic – Vidovic, Hodza, Bulat, Baturina – Frigan, Beljo
REZERVE: Kotrski, Cavlina – Colina, Palaversa, Soldo, Sego, Prsir, Simic, Kacavenda, Galesic, Fruk
Selecționer: Dragan Skocic

România U21: Târnovanu – Pantea, Racovițan, Dican, Țicu – Ișfan, Dr. Albu, Lixandru – L. Munteanu, Markovic, Oct. Popescu
REZERVE: M. Popa, Gorcea – Petrila, Miculescu, Cîmpanu, Borza, Mazilu, Dumitrescu, Bîrligea, Pop
Selecționer: Emil Săndoi


Foto: George Ilinca/SPORT PICTURES

Top Stories