„Old Boys” Cluj scapă din mână o victorie muncită cu Young Boys Berna, rămâne prima într-o grupă care se complică tot mai mult

Ciprian Rus 29 octombrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

După victoria solidă de la Sofia, unde s-a ridicat foarte aproape de potențialul său de exprimare în fața unei echipe cu individualități interesante, CFR Cluj spera la un nou rezultat pozitiv în primul său meci acasă din faza grupelor Europa League. O victorie cu Young Boys, învinși în prima rundă de Roma, ar fi însemnat un excelent argument înaintea dublei complicate cu formația din capitala Italiei.

Cu o formulă neschimbată față de precedentul meci din Europa League și odihnită, în bună parte, în etapa de campionat, CFR a cedat din start mingea, arătându-se pregătită pentru un meci de uzură. Bine clădiți fizic și aranjați bine în teren, elvețienii au intrat fără probleme în jocul propus de gazde, iar rezultatul a fost un meci cu multe întreruperi, multe faulturi și auturi și fără nici o fază de joc.

Dar, chiar și fără ca CFR să fie amenințată deloc, startul de meci a venit cu o veste foarte proastă pentru Dan Pentrescu: accidentarea unuia dintre oamenii-cheie, excelentul Vinicius. Dublă lovitură: și în apărare, și în atac, unde veteranul brazilian e unul dintre atuurile echipei la faimoasele, de acum, faze fixe. Cum Cestor tocmai s-a accidentat grav etapa trecută din Liga 1, campioana României a fost nevoită să improvizeze în centrul apărării, vreme de mai bine de 75 de minute, cu internaționalul Cristi Manea, fundaș dreapta de meserie.

Cele două echipe au devenit cât de cât periculoase abia după o jumătate de oră de joc: Bălgrădean a primit un fel de „pasă la portar” în minutul 31, pentru ca, 3 minute mai târziu, o combinație Djokovic – Deac să fie cât pe ce să-l găsească liber în careu pe Debeljuh. Elvețienii au avut un final mai bun de primă parte, dar Bălgrădean și-a ținut bine colțul scurt la singurul șut mai sănătos de până la pauză.

Petrescu a surprins la ieșirea de la cabine prin schimbarea combativului Debeljuh cu Omrani, vedetă în ediția trecută de Europa League, azi rezervă de lux la CFR. Meciul s-a încins după pauză, au apărut ocazii de ambele părți, dar de fiecare dată după faze fixe. Tot o fază fixă va aduce și deschiderea de scor: o bâlbâială a portarului oaspeților a fost taxată de Rondon, cu noroc, după o recuperare și o pasă perfectă ale lui Hoban. Cu 1-0 după o oră de joc, CFR părea să intre în scenariul care îi convine cel mai mult.

Dar elvețienii au reacționat rapid și au preschimbat în noroc ghinionul de la golul primit. După un aut care nu anunța nimic, Burcă și Manea s-au „dublat” la blocaj, iar mingea ricoșată de ultimul i-a venit la fix, pe șut, lui Fassnacht.

Ultimele 20 de minute de joc au trecut greu pentru CFR, care, dominată fizic, nu a mai avut curajul să iasă la joc. Cu nume importante intrate după pauză, printre care Sulejmani, Gaudino și Siebatcheu, Young Boys a forțat victoria, dar n-a avut suficiente argumente ca s-o și obțină. Finalul de meci i-a găsit epuizați pe Djokovic, Susic, Camora și compania. Tristețea pierderii celor 2 puncte e compensată, însă, de tabloul de etapă al clasamentului, unde CFR e pe locul 1, în fața unei Rome care n-a scos decât un 0-0 cu ȚSKA Sofia.

*

Lipsă de prospețime

Chiar dacă rezultatul de la Cluj lasă o urmă de regret după cel excelent obținut la Sofia, realitatea e că bulgarii i-au pus mai multe probleme lui Bălgrădean decât elvețienii. Clujenii au tras de ei și au închis foarte bine spațiile, chiar dacă au jucat mare parte din meci cu o apărare improvizată.

Campionilor le-a lipsit, în schimb, pe un teren ud și în fața unei echipe foarte puternice fizic, prospețimea necesară pentru a pune în valoare destulele baloane utile recuperate la mijlocul terenului. Lipsa de prospețime și de inspirație i-a costat pe CFR-iști nu doar pe tabela de marcaj, le-a permis oaspeților să vină tot mai aproape de careul lui Bălgrădean și să controleze meciul în anumite momente.

Epuizarea s-a văzut cel mai bine la Ciprian Deac, care, în ciuda efortului depus, nu și-a putut ajuta echipa ca în alte meciuri. Cipri a fost și scos de pe teren imediat după golul marcat la capătul unui corner periculos executat chiar de el.

Dan Petrescu s-a plâns constant că mai are nevoie de jucători. În acest meci, mai ales în contextul accidentărilor din apărare, diferența de lot dintre CFR și Young Boys s-a văzut limpede. Cele cinci schimbări ale elvețienilor au dat energie și periculozitate jocului lor, în vreme ce schimbările lui Petrescu au părut mai degrabă forțate de epuizarea fizică a titularilor.

„Young Boy” Hoban

Ajuns la aproape 38 de ani, fostul internațional Ovidiu Hoban a fost unul dintre cei mai buni oameni ai meciului. A închis excelent culoarele, a recuperat o mulțime de mingi și a pus pasa de gol pentru șutul din întoarcele al lui Rondon, și el un veteran, la 34 de ani. Chiar dacă plecarea lui Bordeianu părea greu de suplinit, Hoban nu are nimic de să-și reproșeze după acest meci.

O evoluție solidă a avut și căpitanul Mario Camora: nu a pierdut nici un duel important în tot meciul! O notă bună și pentru Manea, care, cu excepția ghinionului de la faza de gol, a jucat impecabil pe o poziție în care a jucat extrem de rar în carieră.

Se complică grupa

Egalul obținut de CSKA Sofia la Roma complică serios calcule grupei. Pentru CFR urmează două meciuri în compania romanilor, în vreme ce rivalele clujenilor la lotul 2 urmează să se dueleze între ele. Clujenii vor juca următorul meci pe „Olimpico”, pe 5 noiembrie, apoi acasă, tot cu Roma, pe 26 noiembrie.

*

Primele declarații

„Suntem puțini dezamăgiți că am fost egalați pe final, dar cred că rezultatul este echitabil. Am căzut poate puțin fizic, iar au venit peste noi pe final. Cum am zis și după meciul de la Sofia, nimic nu e decis în această grupă. Young Boys este o echipă mai agresivă ca bulgarii, mai puternică, iar asta s-a văzut, ne-au cam tocat un pic.” – Cristi Bălgrădean

„Suntem triști că nu am luat cele 3 puncte, dar ieșim de pe teren cu senzația că am dat totul pe teren în acest meci. Am pierdut un jucător important, suntem necăjiți pentru Vinicius, dar trebuie să fim mai puternici ca grup de acum înainte. Am făcut egal cu o echipă care stă foarte bine fizic, care a demonstrat calitate și a jucat tactic excelent.” – Mario Rondon

*

CFR Cluj – Young Boys Berna 1-1

Au marcat: Rondon (’61) / Fassnacht (’69)

CFR Cluj: Bălgrădean – Susic, Vinicius, Burcă, Camora – Păun, Hoban, Djokovic – Deac, Debeljuh, Rondon

Rezerve: Sandomierski, Manea, Omrani, Pereira, Ciobotariu, Latovlevici, Chipciu, Itu, Joca, Carnat

Antrenor: Dan Petrescu

Young Boys Berna: Ballmoos – Hefti, Camara, Zesiger, Maceiras – Fassnacht, Lustenberger, Aebischer – Elia, Nsame, Moumi Ngamaleu

Rezerve: Neunschwander, Faivre, Sierro, Sulejmani, Gaudino, Burgy, Siebatcheu, Mambimbi, Garvia, Lefort, Rieder

Antrenor: Gerardo Seoane 

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Top Stories