„Orice vis devine posibil atunci când ești hotărât și ai oamenii potriviți lângă tine.” Doi sportivi cu deficiențe de vedere se antrenează pentru o expediție pe Mont Blanc
Lead.ro 9 iunie 2020La finalul anului trecut, Alex Benchea devenea primul alpinist nevăzător din România care escalada vârful Kilimanjaro, 5.895 de metri, însoțit de ghidul internațional Cosmin Andron. „Eu trebuie să muncesc cât doi, să am forță cât doi”, spunea atunci într-un interviu pentru TVR. „Un văzător când pășește vede unde pune piciorul, în schimb eu sunt atent, pun piciorul sigur să nu mă împiedic, fiindcă sunt stăpân pe corpul meu și am echilibru, dar consum mult mai multă energie.”
În 2020, visul lui Alex de a ajunge pe trei vârfuri – Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus – continuă. În iulie va urca pe pe Mont Blanc, vârf de 4.810 m, unde va fi însoțit de Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și legitimat la Clubul Climb Again, care oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii și alte deficiențe associate, a cărui poveste o poți citi aici.
Dacă Alex e complet nevăzător, Răzvan vede 1%. Ca să se pregătească, cei doi au urcat weekendul trecut pe cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu (2.544 m), alături de o echipă de profesioniști din care au făcut parte și alți sportivi și coordonatori ai Lotului Național de Paraclimbing.
„Visul meu merge mai departe”, spune Alex, cunoscut și ca Alpinistul cu Ochii Albi. „Reușita cu Kilimanjaro a fost doar dovada că orice vis devine posibil atunci când ești hotărât și ai oamenii potriviți lângă tine. Pentru această nouă expediție, pe Mont Blanc, îl vreau și pe Răzvan lângă mine pentru că suntem amândoi sportivi cu deficiențe de vedere. În aceste condiții, comunitatea copiilor cu deficiențe de vedere are modele în noi, tinerii se pot inspira din reușitele noastre pentru a îmbrățișa o viață independentă”.
Născut în Adjudeni, județul Neamț, Alex și-a petrecut de mic timpul în natură, alături de fratele lui geamăn, văzător, și de ceilalți trei frați și o soră. „În copilărie nu stăteam mult în casă. Trăiam la țară, aproape de Siret – astfel că ieșeam adesea în natură, explorăm împrejurimile”, povestește Alex. A urmat un liceu special pentru persoane cu deficiențe de vedere, iar acum studiază la Facultatea de Geografie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj. Face alpinism doar de un an, dar spune că asta este marea lui pasiune.
Răzvan Nedu a descoperit escalada în urmă cu trei ani și jumătate, timp în care a câștigat mai multe medalii la competiții naționale și internaționale de paraclimbing. Dar, mai important, a câștigat încredere și abilități pentru o viață independentă. „La escaladă am descoperit o nouă lume, o lume care nu se bazează pe aparenţe, contează doar ce spun și fac”.
Acum vrea să le arate și altora această lume. Știe că nouă din 10 copii cu deficiențe de vedere nu ies singuri din casă, că folosirea bastonului alb și cursurile de mobilitate sunt rare, și vrea să-i încurajeze să iasă din rutină și să încerce să-și depășească limitele. Expediția de pe Mont Blanc este și ea o modalitate de a le arăta ce pot realiza când au curaj să viseze.
„Expediția pentru care ne pregătim este o curiozitate și o provocare pentru mine, dar sunt obișnuit cu provocările”, spune Răzvan. „Știu că fiecare priză, fiecare top, fiecare ascensiune sau expediție pe mine mă face mai puternic, iar pentru ceilalți devin un model. Stau de vorbă cu zeci de copii și tineri cu deficiențe de vedere, iar poveștile mele îi inspiră pe cei din jur”.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni