Pariul lui Pițurcă: Andrei Ivan își regăsește pofta de gol, managerul Craiovei are de-acum un nou as în mânecă

Ciprian Rus 5 noiembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

La Rapid Viena, echipă cu care a venit să joace în România în Europa League, contra FCSB-ului, Andrei Ivan era de nerecunoscut. Vârful fâșneț, total lipsit de inhibiții în fața porții, care părăsise Liga 1 de foarte tânăr, ajunsese să joace mijlocaș de bandă. N-o făcea rău, era atent, disciplinat tactic, dar era cu totul și cu totul alt om. Anul greu petrecut în Rusia, la Krasnodar, îl făcuse mult mai responsabil, iar acum Andrei se agăța, la Viena, de orice șansă de titularizare. Ar fi jucat și fundaș de bandă, atât de dor îi era de fotbal…

Mirel Rădoi, antrenorul de la tineret, l-a citit perfect pe Andrei și, într-o competiție care impunea rigoare și prudență, împotriva unor forțe precum Croația, Anglia, Franța sau Germania, a jucat cu Ivan în stânga liniei de trei din spatele lui George Pușcaș. Aripă, teoretic, practic, omul oricând prezent la dublaj în spate, în ajutorul fundașului stânga. Impunerea în primul 11 a lui Andrei Ivan a fost, probabil, cea mai grea decizie a lui Mirel Rădoi înaintea Europeanului din Italia și San Marino, căci Andrei Ivan juca aceeași poziție cu Florinel Coman.

Selecționerul nu s-a înșelat: munca lui Andrei Ivan s-a văzut în rezultatele echipei, chiar dacă, după două sezoane în care marcase doar vreo 3 goluri, lipsa sa de inspirație în fața porții ne-a privat de rezultate chiar mai bune la Euro. Plusuri și minusuri, ca-n orice alegere: prin Ivan, Rădoi a câștigat echilibru, dar a cesionat inspirația mai mare a lui Florinel în preajma careului de 16.

După un Euro 2019 remarcabil, vestea revenirii în Liga 1 a lui Andrei Ivan i-a șocat pe mulți. Jucase, totuși, 40 de meciuri pentru Rapid Viena, nu era genul de rezervă eternă, fusese unul dintre remarcații semifinalei de la Bologna și om de bază într-o echipă de podium la Euro 2019.

La fel ca Pușcaș, Dragomir ori Pașcanu, și Andrei Ivan a ales un restart surprinzător, la Craiova, sub comanda lui Victor Pițurcă. Și, ușor, ușor, după numai câteva meciuri, Andrei Ivan începe să redevină cel pe care îl știam înainte de plecarea sa din Liga 1. Mai relaxat, mai curajos, mai sigur pe execuțiile sale de mare finețe. Confirmarea noului drum a venit duminică, în meciul cu Dinamo, în care Andrei Ivan a marcat de două ori și a fost cât pe ce să facă și primul „hattrick” din carieră.

Mai mult decât reușitele lui Andrei Ivan și mai mult decât spectaculosul mod în care și le celebrează, altceva a surprins după golurile nouarului în fața lui Dinamo: bucuria cu care ursuzul Victor Pițurcă a întâmpinat transformarea elevului său. Ca și cum, în spatele reușitelor lui Andrei, era și un pariu personal al antrenorului său.

„Am avut nenumărate discuții cu el”, dezvăluia Pițurcă după meci. „Neavând reușite ca vârf, a început să-mi spună «nea Piți, aș juca mai mult în stânga». I-am spus «Nu”» și l-am trimis să joace vârf, pentru că o să-l învăț eu mișcarea autentică de vârf, doar asta a fost meseria mea”, a mărturist antrenorul.

Cu mai puțin de un an înainte de Euro 2020 și de Jocurile Olimpice, Andrei Ivan e din nou pe val, spre deosebire de mulți dintre colegii lui din fosta generație U21 care încă își caută locul la noile echipe. Iar Andrei pare să aibă la Craiova exact ceea ce, probabil, le lipsește cel mai mult jucătorilor noștri care pleacă afară: empatia antrenorului.

„Ivan poate să devină foarte important pentru echipa națională. O să vedeți că va juca din ce în ce mai bine și o să crească și mai mult în valoare”, ne promite Piți. E ceva în privirea cea nouă, calină, care trădează faptul că bătrânul gambler nu blufează. De data asta, Piți chiar are un an în mânecă…

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Happening now