Pentru eternitate: Franța învinge Croația, câștigă Cupa Mondială din Rusia! 

Lead.ro 15 iulie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Franța, cu această generație grozavă a ei, n-a mai ratat o nouă șansă. Învinși chiar la ei acasă în finala Euro 2016, francezii au făcut acum și pasul decisiv: după un 4-2 pe cât de simplu, pe atât de spectaculos cu Croația, „Les Bleus“ sunt noii campioni mondiali! Este a doua Cupă Mondială din istoria Franței. Zidane și colegii generației „Alb-Negru-Arab“ au (în sfârșit!) niște urmași demni.

*

Acum 20 de ani, în drumul ei spre marele trofeu, Franța elimina Croația în semifinalele Cupei Mondiale găzduite chiar de ea. Așa că înaintea finalei de la Moscova, s-a vorbit mult despre meciul din 1998. Croații s-au gândit la revanșă, la șansa de a-și trece și ei numele în nemurire. N-a fost să fie. Au fost prea osteniți, prea cuminți pentru a pune probleme celei mai solide echipe de la acest Mondial. Belgienii și fanii lor sunt singurii care pot contesta acest lucru.

Și asta chiar dacă Franța a intrat mai degrabă timid în ritmul acestei Cupe Mondiale: două victorii muncite – dacă nu cumva norocoase – cu Australia și Peru, apoi un 0-0 de salon cu Danemarca, în ultimul meci din grupă. Dar când lucrurile au devenit serioase, echipa antrenată de mereu contestatul Didier Deschamps a arătat bine și foarte bine. Nimeni nu va uita prea repede primul meci eliminatoriu al Franței în Rusia: în acel 4-3 contra Argentinei (probabil cel mai frumos meci al acestui turneu), Mbappe, Griezmann și ai săi și-au arătat pentru prima dată mușchii. Să ne amintim și că Messi a fost împins în calea Franței tocmai de Croația, care, câștigându-și grupa, și-a făcut rost de un bilet pe partea mai avantajoasă a tabloului.

Într-adevăr, dacă Franța a avut un traseu complicat, cu Argentina, Uruguay și Belgia, Modric și colegii lui s-au strecurat până în finală după meciuri cu Danemarca, Rusia și Anglia. Mai mult, au pierdut importante bagaje de energie în prelungirile ultimelor trei meciuri, iar asta i-a ajuns din urmă acum.

Au avut putere doar să anuleze avantajul inițial (după autogolul lui Mandzukic) al Franței, dar nu și-au mai revenit după a doua lovitură: henț în careu (văzut de asistenții video), penalti transformat de Griezmann, unul dintre cei mai buni jucători ai finalei. Celălalt, Mbappe, a fost esențial pentru următoarele două goluri ale Franței și, chiar dacă Mandzukic i-a furat mingea – exact ca-n curtea școlii – lui Lloris, pentru golul de 4-2, Croația n-a mai primit șansa revenirii. Iar Modric a trebuit să se mulțumească cu un singur trofeu: cel mai bun jucător al Cupei Mondiale.

Deschamps a intrat și el într-un grup de elită: este al treilea om care câștigă Cupa Mondială și ca jucător, și ca antrenor. Ceilalți doi sunt Zagallo și Beckenbauer.

 

Articol în curs de actualizare

 

Happening now