Philipp Lahm, directorul EURO 2024: „România a surprins magia Euro. Acum trebuie să le urmăm exemplul”

Lead.ro 11 iulie 2024

Nu puteai să-ți dorești oaspeți mai buni la EURO decât românii. În primul rând, au făcut curat în vestiarul lor, apoi au lăsat o scrisoare în el:

„Plecăm din Germania cu sentimentul că am dat totul pentru România și suntem recunoscători pentru tot ce am trăit aici. Suntem foarte fericiți că s-a întâmplat asta în Germania. Fiecare meci, fiecare emoție, fiecare experiență ne-au unit și ne-au făcut să simțim magia fotbalului. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european.”

UEFA Euro 2024 se va încheia curând, așa că este timpul pentru o retrospectivă. Nu aș putea fi mai de acord mai mult decât sunt cu concluzia românilor. Înainte de a se întoarce acasă, s-au gândit de ce au fost aici. Au fost din aceleași motive ca și noi: să fim împreună, să sărbătorim, să ne deconectăm, să dăm totul, să fim prezenți. Nimic mai mult și nimic mai puțin.

Evenimentele sportive majore au o valoare, iar acest lucru a devenit clar în ultimele patru săptămâni. Comparațiile cu „Sommermärchen” (basmul de vară) din 2006 sunt înșelătoare. Situația politică s-a schimbat. Trăim în vremuri de crize globale. În 2006 nu exista iPhone. Acest dispozitiv transformă fiecare proprietar într-un emițător și receptor, ciclul informațional a devenit mult mai scurt.

Ce leagă 2006 de 2024 și ce va fi valabil mereu este că impulsul a venit din participarea oamenilor. Toate cele 2,7 milioane de bilete au fost vândute, sute de mii de fani au călătorit în Germania și un total de șase miliarde de oameni vor fi urmărit evenimentul.

Fotbalul rămâne un punct de întâlnire, după cum arată imaginile din stadioane și zonele pentru fani. Societatea discută inevitabil toate problemele sale în această mare bulă. Fotbalul ajunge la oameni în trei moduri.

În primul rând, e partea sportivă a evenimentului. Am văzut meciuri palpitante. Țări care nu au cele mai bune condiții au reușit să se prezinte și să se impună pentru că au fost conectate cu fanii lor. Românii au trecut de grupe pentru prima dată de la epoca lor cea mai bună, cea cu unicul Gheorghe Hagi, cu mai mult de două decenii în urmă.

Franța, Spania, Anglia și Olanda, toate națiuni care au câștigat un titlu înainte, au ajuns în semifinale. Ele sunt conduse de patru personalități care lucrează în acest rol de ani de zile, care au trebuit să negocieze detalii cruciale și să se ocupe de atât victoriile, cât și înfrângerile. Aceasta este sustenabilitate socială.

Echipele lui Didier Deschamps, Ronald Koeman, Luis de la Fuente și Gareth Southgate au caracter. În special la Spania, poți recunoaște o perspectivă asupra modului în care va juca echipa în următorii ani.

În al doilea rând, este familiarizarea cu regulile. În Germania, mulți încă vorbesc despre o posibilă decizie greșită a arbitrului. În sferturile de finală, un spaniol a oprit mingea cu mâna. Nu s-a fluierat, VAR nu s-a implicat. Intervenția aceea cu mâna aceea va fi dezbătută pentru totdeauna. Doar un arbitru poate decide dacă a fost intenționată sau nu. El poartă responsabilitatea, o inteligență artificială nu-l ajută prea mult.

Poți spune întotdeauna ce este corect și ce nu? Nu, există opinii diferite. Dacă aceea a fost o decizie proastă, atunci și penaltiul împotriva Danemarcei a fost o decizie proastă. Așadar, nu va exista niciodată dreptate absolută în fotbal, la fel ca în politică și ca în viață, în general. Ca un european rezilient, trebuie să accepți asta și să mergi înainte.

În al treilea rând, fotbalul reflectă dezbaterile sociale. Europa caută un nou sens în aceste vremuri: puțin mai puțină autorealizare, dar mai multă autoconservare. Este vorba despre protejarea standardului nostru ridicat de viață și a statului nostru de drept. Acest lucru schimbă și comportamentul eroilor principali din fotbal.

În timpul turneului, Kylian Mbappé a cerut de două ori compatrioților săi să nu voteze pentru extrema dreaptă. A arătat curaj civic și și-a asumat responsabilitate politică. Aproape nicio figură publică nu poate evita această cerință astăzi.

Era diferit când eram eu jucător activ. Când am vorbit despre situația drepturilor omului în țara gazdă înainte de Campionatul European din 2012 din Ucraina, am fost aspru criticat de președintele UEFA, Michel Platini.

Multe lucruri sunt exprimate în fotbalul. Ce se întâmplă în arenă și pe drumul spre aceasta are o funcție în societățile noastre. O parte din sport este despre exprimarea emoțiilor. Comunități uriașe din toate cele douăzeci și patru de țări participante și-au sărbătorit echipele exuberant în Germania, defilând fericiți și costumați prin centrele orașelor. Românii au jucat de două ori în orașul meu natal, München, iar atmosfera a fost gigantică.

Fotbalul este o supapă. Oamenii nu sunt doar raționali, au multe de procesat din viața de zi cu zi. Unde altundeva există atât de mult cântec și plâns? Au existat și tonuri discordante. Unele au fost la limita suportabilului. În cazul salutului naționalist turcesc, pe de altă parte, autoritățile UEFA au impus o penalitate.

Escaladarea este posibilă, dar se desfășoară într-un mod ordonat și este reglementată. Cadrul legal oferă tuturor posibilitatea de a se dezvolta, dar nu fără limite. În astfel de dispute, în Europa ne definim lucrurile pe care le avem în comun. Fotbalul este un mijloc pentru un scop.

Am o experiență în fotbal, așa că m-am văzut potrivit pentru rolul de director de turneu. Am văzut-o ca pe o datorie plăcută de care m-am bucurat. Pionierii fotbalului au avut mereu în vedere drepturile omului și relații de înțelegere între diversele țări. Nimic nu s-a schimbat în acest sens, motiv pentru care m-am orientat după ei.

Este întotdeauna important să stabilim aceste obiective, atât la scară mică, cât și la scară mare. Jocurile Olimpice de la Paris sunt următoarea oportunitate. Fiecare turneu de fotbal pentru copii de la nivel mic are acum și un nou scop.

Acum, că mandatul meu se apropie de sfârșit, după șase ani intensivi și patru săptămâni foarte intense, multe lucruri mi-au devenit mai clare. Pentru a ne adapta la vremurile în schimbare, avem nevoie de oameni credibili care să se dedice în instituții influente. Cele două trebuie să se unească.

Învinovățirea instituțiilor, așa cum a devenit normă, e o cale prea ușoară. Căutarea vinovaților și apelul la resentimente este abordarea greșită. Lumea este complexă. Lucrând pentru acest turneu, eu și colega mea Celia Šašić am avut de-a face cu oameni din politică, poliție, pompieri, cluburi de fotbal, DFB (Deutscher Fußball Bund / Federația Germană de Fotbal) și UEFA, cu toții, dedicați acestui obiectiv de ani de zile. Asta mă impresionează, cu toții trebuie să lucrăm la asta acum, este datoria fiecăruia.

 

Philipp Lahm, fostul căpitan al lui Bayern München și al naționalei Germaniei, câștigător al Ligii Campionilor în 2013 și campion mondial în 2014, este directorul de turneu pentru Campionatul European din 2024. Rubrica lui – „Perspectiva unui fotbalist” – apare regulat pe Lead. Materialele sunt produse în colaborare cu Oliver Fritsch de la Zeit Online și sunt publicate în mai multe țări europene. 

Lead.ro se alătură astfel publicațiilor europene în care apar textele lui Philipp Lahm, printre care se numără The Guardian, La Repubblica sau Zeit Online.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.