Prețul curajului: România nu prinde sferturile Euro, dar câștigă o echipă, o atitudine și o galerie: 3-0

Ciprian Rus 2 iulie 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala pierde la scor sever cu Olanda, 0-3, un meci în care n-a avut șansa de partea sa în atac, a gafat punctual în apărare și a plătit prețul „tupeului” de a-și dori mai mult decât să piardă onorabil, cum o făcea cândva. O înfrângere pe care se poate visa și construi.

Schimbări și improvizații

Ceea ce era evident, odată cu avansarea în turneu, s-a întâmplat: selecționerul Edward Iordănescu a fost obligat, pentru prima oară, să facă alegeri forțate în alinierea primului 11. Din păcate, chiar jucătorul care nu avea în lot un înlocuitor natural, Bancu, a acumulat două galbene în faza grupelor, iar  Iordănescu o optat pentru fundașul dreapta Mogoș pe postul de fundaș stânga, în detrimentul unui alt jucător de picior drept, Sorescu. Mai târziu în meci, accidentarea lui Mogoș și contextul meciului l-au forțat pe selecționer să dea cu totul peste cap defensiva: Burcă trece fundaș stânga, iar Racovițan intră în centru, lângă Drăgușin.

Cealaltă schimbare apare în extrema stângă, unde Coman nu putea fi aliniat din pricina unei accidentări. În locul lui Mihăilă e preferat Ianis Hagi, titular în cealaltă bandă contra Slovaciei.

O nuanță despre forța lotului adversarilor: titular la Tottenham în fața celui mai bine cotat jucător român, Drăgușin, Van de Ven e rezervă la Țările de Jos, alături de De Ligt, Frimpong sau Malen – o linie de fund care ar putea juca la orice mare echipă din lume.

Noi cu ocaziile, ei cu golul 

Ne-am dorit să nu mai avem un fotbal mărunt, la alibi, iar una dintre bucuriile acestui European e că am primit ce ne-am dorit. România a jucat, împotriva Țărilor de Jos, unele dintre cele mai curajoase segmente de meci din istoria jocurilor noastre cu echipe mult mai bine cotate. Naționala a început foarte curajos, n-a lăsat adversarul să respire în primele 15 minute, pe care le-a încheiat cu o mare ocazie de gol a lui Man: șut milimetric peste bară.

Abia ieșiți din corzi, olandezii au marcat la prima lor jumătate de șansă, un șut puternic la colțul scurt, care l-a surprins pe Niță. Van Dijk și compania se cățără pe momentul psihologic, noi suferim, cedăm prea multe cornere și lovituri libere, dar și când suferim arătăm personalitate.

Greșim, dar avem și situații admirabile în apărare, mai ales prin Drăgușin, Marius Marin și Burcă. Arătăm atitudine, iar pe asta se poate construi pe viitor. Dovadă că încheiem o repriză grea, ciudată, în care îl pierdem pe Mogoș și în care jucăm vreo 10 minute în 10 oameni, la accidentările lui Hagi și Mogoș, cu o nouă mare ocazie, prin Drăguș de data aceasta – ocazie mai mare decât cea din care ei au dat gol. În ciuda scorului și a contextului, punem probleme chiar și echipelor mari.

Generația aceasta vrea mai mult

În partea a doua, România preferă să lase garda jos, în locul jocului la alibi de pe vremuri – „0-1 și ce-o mai fi”. Dar Naționala noastră, cu opțiuni fatalmente limitate, surprinde tot mai greu: a fost „citită” de adversari, iar oamenii noștri de construcție, Nicu Stanciu și Ianis Hagi, sunt anihilați de excelenții mijlocași ai fostei campioane europene.

În ultima jumătate de oră, trăim periculos, mingile lor șterg barele porții noastre, scăpăm inclusiv de un autogol. Suntem în meci cu 15 minute înainte de final și forțăm egalarea cu Alibec și Mihăilă în atac și cu o dispunere fantezistă, 3-2-4-1. „Centralul” german ne „ciupește” la un contraatac periculos al lui Alibec, iar de acolo se năruie totul. Luăm un gol stupid, apoi, în prelungiri, mai luăm unul, pe contraatac.

Luptăm, minute bune, cu unii dintre cei mai buni jucători ai Europei, nu ne lăsăm nici la 0-1, nici la 0-2. Puteam pierde cu 0-1, dar generația aceasta a vrut mai mult. Mentalitatea asta a adus-o aici, iar scorul din seara asta nu o poate scoate de pe drumul ei. Suntem pe drumul cel bun, avem o echipă, avem atitudinea corectă și avem fanii înapoi alături de Națională. Ne puteam dori mai mult la începutul Euro?

*

România – Țările de Jos 0-3

Au marcat: Gakpo ’20, Malen ’83, ’90+3

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș – M.Marin – Man, R.Marin, Stanciu, Hagi – Drăguș

Rezerve: Moldovan, Târnovanu – Rus, Nedelcearu, Alibec, Cicâldău, Pușcaș, Mihăilă, Olaru, Sorescu, Racovițan, Bîrligea, Șut

Selecționer: Edi Iordănescu.

Țările de Jos: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Reijnders, Simons, Schouten – Gakpo, Bergwijn – Depay

Rezerve: Bijlow, Flekken – Geertruida, De Ligt, Wijnaldum, Weghorst, Frimpong, Van de Ven, Veerman, Blind, Malen, Brobbey, Maatsen, Zirkzee, Gravenberch

Selecționer: Ronald Koeman

Top Stories