Preview pentru „play-off” | Cine să oprească pe CFR Cluj în drumul spre titlu?

Ciprian Rus 26 februarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Craiova – CFR Cluj, derbiul de clasament între locul 2 și locul 1, a încheiat sezonul regulat al Ligii 1 cu un spectacol de nivelul cupelor europene. Un meci aspru, foarte disputat, cu destui nervi, căci, dincolo de miza imediată de clasament, în joc era și mândria unei Craiove care simțea (și încă simte) că, după 30 de ani, are din nou șansa ei la titlu.

Prins între turul admirabil și returul plin de speranțe cu Sevilla din Europa League, CFR-ul lui Dan Petrescu, cu multe rezerve în primul 11 și cu doi tineri U21 jucați simultan vreme de peste o oră a făcut o demonstrație de forță, câștigând cu 2-0 în deplasare și mărind la 6 puncte distanța față de locul 2 înainte de înjumătățirea punctelor pentru „play-off”.

Dar CFR-ul nu a jucat doar acum cu „rezervele”. Etape la rând, la începutul sezonului, când erau disperați să prindă un loc în grupele europene pentru a-și redresa bugetul, clujenii au avut o trupă de elită pentru Europa și o altă echipă pentru Liga 1. De unde și observația, nu departe de adevăr, că, dacă nu ar fi existat sistemul „play-off”, CFR Cluj ar fi luat titlul în acest an cu „rezervele”.

„Rezerve” e un fel de a spune, căci jucătorii care au înlocuit vedetele Deac, Țucudean sau Omrani și-au făcut treaba cu mare eficiență, dovadă poziția de lider a CFR-ului. CFR a avut cel mai competitiv lot, cu dubluri și chiar triplări pe post și cu improvizații care au funcționat imediat, cum a fost trecerea fundaș dreapta a lui Burcă. Un lot echilibrat și disciplinat tactic, dispus să transpire, în care extremele Deac sau Omrani se pot apăra ca fundași de bandă oricând jocul cere asta.

Începutul va fi hotărâtor pentru urmăritoare

Cu +3 la intrarea în „play-off” și cu toate atuurile de mai sus, cu experiența ultimelor două succese în campionat și încă și mai multă energie dacă nu vor continua în Europa (deși Dan Petrescu, după echipa trimisă pe teren cu Craiova, lasă de înțeles că își dorește mult să treacă de Sevilla), CFR Cluj e marea favorită la titlu și în 2020.

Și programul o ajută puțin: are primul meci acasă cu Astra (care a ajuns cu emoții în Top 6), apoi o deplasarea scurtă la Mediaș, o debutantă în „play-off”. La meciul al treilea, cel cu FCSB, acasă (alt avantaj), tocmai adversarii din București vor ajunge mai osteniți, căci jucătorii lui Bogdan Vintilă au o deplasare grea la Botoșani (care a terminat pe 3 sezonul regulat) și apoi un meci infernal cu Craiova.

Dacă nu reușește să-și redreseze echipa în rumătoarele zile, Vintilă ar putea ajunge să-și joace ultima șansă la titlu foarte devreme. Și în Gruia. După cum, dacă se încurcă pe „Arena Națională”, și Craiova riscă să piardă contactul cu CFR Cluj. Orice pas greșit făcut de una dintre rivalele directe va fi folosit de cinicul Petrescu, care nu se dă în lături să scoată un singur punct dintr-un meci anume, dacă acel punct e conform cu calculele lui la titlu. În cazul în care, însă, primele clasate la finele sezonului regulat vor merge „cap la cap”, vom putea ajunge la o nouă finală în Bănie, căci Craiova – CFR va închide „play-off”-ul.

Oricum, ca în fiecare din ultimii ani, „play-off”-ul se anunță foarte interesant: între prima și ultima calificată e o distanță de doar 5 puncte, care poate fi tranșată în meciurile directe.

Dacă în ultimele două sezoane Viitorul a influențat destul de mult lupta la titlu, rămâne de văzut dacă vor putea să o facă și debutatele Botoșani și Gaz Metan. Cu numeroși jucători U21 implicați, „play-off”-ul are și o miză personală, căci Jocurile Olimpice sunt aproape și doar 23 de locuri vor intra pe lista lui Mirel Rădoi și Adi Mutu.

Clasament în „play-off”

CFR Cluj 26 de punte

U Craiova 23p

FC Botoșani 23p*

FCSB 22p

Gaz Metan 22p*

Astra 21p

* au beneficiat de rotunjirea punctelor după înjumătățire

Programul din „play-off”

ETAPA 1 (29 februarie – 2 martie)

FC Botoșani – FCSB

Craiova –- Gaz Metan

CFR Cluj – Astra Giurgiu

ETAPA 2 (6-9 martie)

Astra – FC Botoșani

FCSB – Craiova

Gaz Metan Mediaș – CFR Cluj

ETAPA 3 (14/15 martie)

CFR – FCSB

Craiova – FC Botoșani

Astra – Gaz Metan

ETAPA 4 (21/22 martie)

FC Botoșani – CFR

FCSB – Gaz Metan

Craiova – Astra

ETAPA 5 (4/5 aprilie)

CFR – Craiova

Gaz Metan – FC Botoșani

Astra – FCSB 

ETAPA 6 (11/12 aprilie)

Astra – CFR

Gaz Metan – Craiova

FCSB – FC Botoșani 

ETAPA 7 (18/19 aprilie)

CFR – Gaz Metan

Craiova – FCSB

FC Botoșani – Astra 

ETAPA 8 (25/26 aprilie)

FCSB – CFR

FC Botoșani – Craiova

Gaz Metan – Astra 

ETAPA 9 (2/3 mai)

CFR – FC Botoșani

Gaz Metan – FCSB

Astra – Craiova 

ETAPA 10 (9/10 mai)

Craiova – CFR

FC Botoșani – Gaz Metan

FCSB – Astra

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories