„Primăvară” pierdută în ceață: CFR face o repriză bună cu Roma, pierde frustrant, după un autogol și un penalti inventat

Ciprian Rus 26 noiembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Schimbarea

Cu trei săptămâni în urmă, meciul cu Roma de pe „Olimpico” începuse, practic, pentru clujeni de la 0-1. Iar până să își revină din șocul primirii unui gol după numai câteva secunde, era deja 0-3. Cu o formulă improvizată și de data aceasta – fără „decisivii” Deac și Vinicius și fără experimentatul Hoban, dar cu Burcă recuperat – Dan Petrescu a lăsat să se înțeleagă din prima secundă că a învățat lecția durei înfrângeri de la început de noiembrie. Iar CFR Cluj a intrat pe teren montată să se țină cu dinții de adversar și, de ce nu?, având de partea sa terenul propriu și noaptea rece, cețoasă, specific clujeană, să scoată și un rezultat care să-i dea dreptul să mai spere la primăvara europeană.

Petrescu și-a pus echipa într-un pressing foarte înalt, aproape de careul de 16 al romanilor, iar asta i-a ținut minute bune pe oaspeți departe de poarta lui Bălgrădean. La jumătatea primei părți, Păun, Itu și Djokovic, ajutați de generoșii Pereira și Rondon, au pus stăpânire pe mijlocul terenului, iar CFR putea să și marcheze, la o centrare perfectă a internaționalului Camora, trimisă stângaci, pe lângă, din poziție ideală, Debeljuh.

Când pressingul nu și-a mai făcut efectul, după minutul 30, romanii au urcat, cu naturalețe, spre poarta noastră, moment în care CFR a jucat un 6-3-1 cum rar poți vedea la acest nivel. A făcut-o însă cu mare concentrare, cu distanțe ținute la milimetru între linii și între coechipieri. O față cu totul schimbată față de meciul precedent, când clujenilor le era greu și să-și prindă din urmă adversarii ca să-i faulteze. Exactă în apărare, noua formulă a fost, totuși, lipsită de sclipire în atac, acolo unde nici măcar fazele fixe nu au mai ajutat-o, în lipsa lui Deac și Vinicius.

Ghinionul

Tot ce s-a făcut bine până la pauză s-a năruit, însă, imediat după reluare, când Debeljuh a deviat în proprie poartă o minge centrată din lovitură liberă care nu anunța nimic și care, probabil, ar fi trecut pe lângă buturi.

Mai apoi, după ce Bălgrădean avusese o intervenție de mare portar la Borja Mayoral, ținându-și echipa în joc, a intervenit arbitrul de centru, care a clarificat la modul cel mai brutal soarta CFR-ului, după un penalti de neînțeles, la o fază în care portarul clujean câștigase duelul pentru minge. La 0-2, frustrați de cursul meciului, jucătorii vișinii au fost cu greu ținuți în frâu de pe margine ca să nu primească cartonașe roșii.

Diferențele

Dacă CFR a reacționat după primirea primului gol prin intrările lui Vojtus și Carnat, Roma a forțat cu vedetele Dzeko și Mkhitaryan: un indiciu limpede, până la urmă, despre diferența de valoare dintre cele două echipe.

Chinuită și în campionat, unde e departe de performanțele de anul trecut, cu probleme de lot nesfârșite, cu o oboseală firească, pe undeva, la media de vârstă a lotului, CFR Cluj e departe de imaginea riguroasă, cinică, pe care a impus-o sezonul trecut. Dar, chiar și așa, după ce a tras de ea ca să se reinventeze după cea mai dură înfrângere a sa din Europa, CFR s-a văzut părăsită de noroc. Venit după acel 0-5 de la Roma, care putea fi încă și mai dur, acest 0-2 este prea mult pentru cum și-au jucat cartea campionii noștri.

Calculele

CFR Cluj iese șifonată din dubla cu AS Roma, în vreme ce adversara directă pentru calificarea în primăvara europeană, Young Boys Berna, a trecut de două ori de bulgarii de la CSKA Sofia. În aceste condiții, clujenii sunt obligați să învingă în ultimele două meciuri din grupă pentru a fi siguri de calificare.

CFR Cluj – AS Roma 0-2

Au marcat: Debeljuh (’58, a.g.), Veretout (’65, p.)

CFR Cluj: Bălgrădean – Susic, Manea, Burcă, Camora – Djokovic, Itu, Păun – Rondon, Debeljuh, Pereira

Rezerve: Sandomierski, Ciobotariu, Latovlevici, Haiduc, Chipciu, Vojtus, Joca, Carnat

Antrenor: Dan Petrescu 

AS Roma: Pau Lopez – Spinazzola, Cristante, Juan Jesus – Peres, Villar, Diawara, Calafiori – Pellegrini, C. Perez – Mayoral

Rezerve: Berti, Mirano, Karsdorp, Dzeko, Pedro, Veretout, Ciervo, Milanese, Tripi, Mkhitaryan

Antrenor: Paulo Fonseca 

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Top Stories