Rasismul nu e niciodată doar despre intenție (sau despre lipsa ei), ci despre efect | Nefericita intervenție a lui Sebastian Colțescu în meciul abandonat dintre PSG și Basaksehir

Lead.ro 9 decembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Abandonat în această seară în minutul 13, meciul de Champions League dintre PSG și Basaksehir va fi reluat mâine seară, la Paris, de la ora 19:55 (ora Ro), din minutul 14 – cu o altă brigadă de arbitri. Echipa turcă a refuzat să mai continue meciul după ce Sebastian Colțescu, arbitrul de rezervă din brigada română care a oficiat meciul, ar fi folosit un apelativ rasist la adresa antrenorului secund al turcilor, Pierre Webó. 

Încercând să-i indice lui Ovidiu Hațegan, arbitrul de centru, pe cine trebuie să elimine de pe banca turcilor în urma unui incident anterior, Colțescu s-a exprimat cu totul nefericit: “Băi, băi! Pe ăsta negru’!”. Jucătorii turci au auzit exprimarea în română a lui Colțescu și au înțeles sensul cuvântului “negru”. Jucătorii turci au decis că vor ieși de pe teren, iar cei de la PSG i-au însoțit, în semn de solidaritate. E elocventă reacția superstarului lui PSG, Kylian Mbappé, către Ovidiu Haţegan, cu referință la Colțescu: „We cannot play with this guy!”. Cât despre Colțescu, el este auzit pe teren explicându-se că „negru in romanian means black. I am not a racist”.

Inițial s-a încercat reluarea meciului cu un alt arbitru în locul lui Colțescu; după două ore în care s-au discutat diverse versiuni nu s-a ajuns la un acord, echipa turcă a refuzat să reia meciul, iar cele două echipe au plecat de la stadion. Aparent, turcii nu au acceptat compromisul în care Colțescu să continue meciul din camera VAR. O altă variantă a fost aceea în care toți jucătorii să revină împreună pe teren, ținându-se de mână, pentru a transmite un mesaj contra rasismului, dar nu toți turcii au acceptat. Delegația turcă a solicitat scuze oficiale din partea UEFA, către jucători și către delegația turcă.

Fostul mare fotbalist britanic Rio Ferdinant, analist la BT Football: “Am ajuns la un tipping point dureros, aproape că nu trece o săptămână fără un incident rasial. Gestul jucătorilor a fost unul în direcția bună, dar nu poate fi totul lăsat doar pe ei”.

Reacția elocventă a lui Demba Ba, jucătorul turcilor care a inspirat protestul acestora, sintetizează excelent problema: “Când menționezi un alb, nu-i zici niciodată ‘’tipul ăsta alb!”. Îi zici “tipul ăsta!”. Atunci de ce trebuie să zici “tipul ăsta negru”?

Clipurile cu reacția lui Demba au strâns repede peste 15 milioane de views pe Twitter, rețea unde termeni precum “Negru” sau “Romanian” au fost în Trending Topics.

UEFA a anunțat o investigație în acest caz.

Esența incidentului: Înțelegerea generală este că Sebastian Colțescu nu s-a vrut a fi rasist, însă exprimarea lui dă dovadă de ignoranță. Or, ignoranța și rasismul merg, de multe ori, mână în mână. Rasismul e și despre efect, nu doar despre intenție. 

Calificatele

PSG este calificată indiferent de rezultatul acestei confruntări, însă miza francezilor este să ocupe locul 1 în grupă. Leipzig a învins pe Manchester United cu 3-2 și și-a asigurat unul din cele două locuri care califică în optimile de finală. Echipele care au obținut calificarea din grupele Champions League la finalul meciurilor de azi: Chelsea, Dortmund, Juventus, Sevilla, Lazio, Barcelona, Leipzig, PSG.

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories