Răspunsul perfect! CSM București se adună, o bate pe Ferencvaros, revine pe drumul bun în Champions League

Lead.ro 11 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

CSM București trece cu bine peste un start lent, câștigă fără mari emoții cu Ferencvaros și revine pe primul loc în grupa ei de Champions League. Acest 34-28 solid, în care apărarea a arătat mai bine decât în primele patru meciuri ale sezonului european, poate fi momentul de turnură al acestei campanii.

*

Într-un balamuc de zile mari – specialitatea pătimașilor suporteri maghiari -, Ferencvaros a pornit excelent. Două goluri în primele 40 de secunde, al treilea din șapte metri, și unguroaicele s-au repezit la 3-0, înainte să rateze primul atac și să primească primul gol de la CSM. Dar vicecampioana Ungariei a răspuns cu alte două lovituri consecutive, pentru 5-1, moment în care Dragan Djukic a cerut primul timeout al meciului. Avea să fie un moment hotărâtor.

Trecuseră doar cinci minute, dar cinci minute slabe, în care adversarele au ratat un singur atac. Restul s-au încheiat cu goluri simple. Așa că Djukic și-a chemat jucătoarele pentru a le explica ce și de ce nu merge. A cerut mai multă agresivitate în zona centrală a apărării și mai multă viteză în atac. Repuneri mai iuți, atacuri mai scurte și…curaj.

Indicațiile au fost înțelese perfect. Au urmat patru goluri la rând pentru CSM, ultimul dintre ele, la o aruncare pe care numai Cristina Neagu o reușește în handbalul feminin, aducând liniștea în micuța sală din suburbiile Budapestei. 

De aici încolo, jocul combinativ al lui Ferencvaros s-a rupt, rezolvările simple din primele minute au dispărut. Încurajate de reușitele lor din apărare, jucătoarele CSM-ului au trecut pentru prima dată înainte, 7-6, moment în care Gabor Elek și-a cerut și el minutul de reașezare. Degeaba. Neagu, Kurtovic și Lekic își luaseră deja viteză: ba aruncări de la distanță, ba pătrunderi curajoase, ba angajări perfecte pentru pivot sau extreme.

Au urmat 20 de minute foarte bune, cu câteva goluri pe contră, cu lovituri de pe toate posturile și cu alte două execuții la vinclu prin care Neagu a făcut liniște în sală.

Mai important, apărarea și-a găsit și agresivitatea, dar și reperele. Nici măcar cele trei eliminări de două minute din prima repriză n-au oprit avântul lui CSM, care a continuat să marcheze la fiecare atac și, când Grubisic a început să citească și ea aruncările adverse, avansul a crescut la cinci, șase și chiar șapte goluri.

La vestiare s-a intrat cu un 17-10 impresionant. Doar cinci goluri a mai primit CSM de la timeout-ul din minutul cinci al lui Djukic! 

Și chiar dacă Ferencvaros a pornit în forță și a doua repriză, reușind să tăie avansul la patru goluri, 18-14 și 19-15, CSM a răspuns excelent, când de la distanță, când din extremă, când de pe pivot, căci Neagu, Mehmedovic, respectiv Dragana Cvijic au făcut cel mai bun joc al lor în această ediție de Liga Campionilor.

De fapt, toată lumea a reușit să-și crească nivelul, și asta s-a văzut mai ales în defensivă, unde revenirea Sabinei Jacobsen e un mare câștig față de primele jocuri. Treaba mai bună din apărare (vedeta Kovacsics a reușit doar două goluri) a fost completată de meciul solid al Jelenei Grubisic – primul joc de Liga Campionilor în care CSM a avut și poartă.

S-a terminat 34-28 pentru campioana României, care s-a putut chiar relaxa în ultimele 10 minute. Meciul dezamăgitor cu Vipers nu va fi uitat cu totul, dar echipa arată semne de revenire.

Cu avantajul victoriilor din meciurile directe, CSM București a trecut acum peste Ferencvaros (ambele au câte șase puncte) și va aștepta meciul dintre Bietigheim și Vipers (trei puncte fiecare) cu sentimentul că este aproape calificată în faza următoare.

Primele trei clasate vor merge mai departe în grupele principale, unde vor duce și punctele obținute împotriva celorlalte două echipe calificate. CSM a pierdut și cu Bietigheim, dar și cu Vipers, așa că nu va merge mai departe cu punctaj maxim.

Până la Campionatul European din Franța – unde CSM ar putea trimite 9-10 jucătoare – mai sunt ceva mai mult de trei săptămâni, perioadă în care campioana României mai are două meciuri: unul în campionat – deplasarea la Bistrița, celălalt în Ligă, cu Bietigheim, pe 18 noiembrie, chiar înaintea cantonamentului pregătitor pentru turneul final.

Primele reacții

„A fost un şoc la început, dar de această dată nu am mai făcut aceleaşi greşeli ca în ultimul meci, cu Vipers. Am continuat să jucăm, nu am fost nervoşi, iar rezultatul a fost o apărare foarte bună, contraatacuri şi goluri marcate uşor. În a doua repriză, ţelul nostru a fost să continuăm același joc şi să ne păstrăm avantajul. Cred că am făcut handbalul nostru obişnuit şi cred că am meritat să câştigăm – am fost echipa mai bună”, a spus antrenorul Dragan Dukic la microfonul Telekom Sport.

Și Aneta Udriştoiu, nefolosită astăzi, a subliniat importanța muncii din apărare: „Când merge apărarea şi poarta, atunci merge și atacul. Eu cred că aripile pentru atac ni le luăm din apărare, când facem lucruri bune şi nu luăm gol. Atunci duci atacul mult mai uşor și chiar dacă nu marchezi, te întorici în apărare, lupţi, nu ai niciun stres”.

Bucuroasă după cel mai bun meci al ei pentru CSM București, puternica Cvijic a complimentat publicul maghiar pentru atmosferă și apoi s-a grăbit să privească înainte: „Mai avem un meci, trebuie să câştigăm ca să terminăm pe primul loc în grupă. Acesta este obiectivul nostru şi cred că putem să îl îndeplinim”, a spus Dragana pentru Telekom Sport.

 

FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Happening now