Recapitulare: primele medalii de aur, recorduri mondiale doborâte, accidentarea nefericită de la gimnastică și câteva surprize enervante pentru noi
Lead.ro 7 august 2016A trecut abia prima zi și deja te întrebi dacă mai are cineva putere pentru următoarele. Jocurile Olimpice au pornit fără să privească înapoi, fără să aștepte pe nimeni, așa că înainte de a doua zi de sărbătoare a sporturilor nesărbătorite cu lunile merită să privim puțin peste umăr: cine sunt câștigătorii, ce spun învinșii, unde-au fost surprizele și unde (mai) sunt așteptările.
Răutăcioșii s-au grăbit să ne spună: nu-i de mirare că prima medalie de aur adunată de Statele Unite – și prima medalie de aur înmânată la Rio – a fost câștigată tocmai cu arma în mână. De o adolescentă.
American women know how to handle their weapons.
Nice job, Ginny. First #Rio2016 GOLD for USA!
cc: @USAshooting https://t.co/atOdOGZXve— Ben Sasse (@BenSasse) August 6, 2016
Britanicul Adam Peaty, căruia îi era frică de apă când era puști, a doborât primul record al Jocurilor de la Rio: el și-a bătut propriul timp la 100 de metri bras, distanță pe care a înotat-o în 57 de secunde și 55 de sutimi (precedentul record era 57.98).
What an incredible day it's been for Great Britain's Adam Peaty… ? #Rio2016 pic.twitter.com/524sTL2jpE
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) August 7, 2016
Despre accidentarea care a întristat tot satul (și spectatorul) olimpic nu poți spune multe. Nu vom arăta căzătura aici, dar îi dorim refacere rapidă gimnastului Samir Ait Said.
Îi oferim și o veste încurajatoare: acum zece luni, William Fox-Pitt era în comă indusă, după o căzătură strașnică din șa, acum el este bine plasat pentru una dintre medaliile de aur puse în joc la probele de echitație.
Veștile bune pentru delagația britanică se termină aici, pentru că al lor Chris Froome, câștigătorul Turului Franței, a ratat medaliile la una dintre cele mai așteptate probe ale primei zile – ciclism fond pe șosea. Aurul este al belgianului Greg van Avermaet.
La tenis, delegația României s-a ținut departe de surprizele din prima zi, drept pentru care tenisul românesc s-a dus să susțină handbalul românesc. Din păcate, știm cum a mers treaba asta.
O altă surpriză mare s-a petrecut în competiția de baschet, unde Franța lui Tony Parker a fost depășită clar, 66-87, de o curioasă echipă a Australiei.
Baschetbaliștii americani, în schimb, nu vor să audă de surprize: au bătut rău China, în meciul de debut, și nu lasă nimic la voia întâmplării. Ba chiar au ales să se țină departe de satul olimpic, cu toată zarva lui cu tot. #playing #it #cool
USA Basketball opts out of Olympic housing, stays on cruise ship for Rio Games: https://t.co/YfTqu5i9dW pic.twitter.com/1Iu9tbnIXv
— Mashable (@mashable) August 7, 2016
Prima concurentă din echipa care reprezintă refugiații, înotătoarea Yusra Mardini, și-a câștigat fără probleme seria de la 100 de metri fluture, trimițând un val de entuziasm spre întreaga ei echipă. De citit e și povestea Yusrei, care înainte să înoate la Rio a fost nevoită să înoate pentru a supraviețui.
Syrian refugee Yusra Mardini clocks 1:09.21 to win her 100 butterfly heat #Rio2016 pic.twitter.com/nxgxDw0Srn
— badass woman alert (@badass_w) August 6, 2016
Despre toate rezultatele sportivilor români am scris aici.
Programul zilei secunde: în concurs intră judoka Andreea Chițu, de care se leagă multe speranțe românești, și Cătălina Ponor, care a uimit lumea gimnasticii cu revenirea ei. Portretul Cătălinei l-am scris aici.
Clasamentul pe medalii după prima zi de concurs:
Here’s a look at the Rio 2016 Olympic medal count standings after Day 1 sorted by total medals.#Rio2016 #Olympics pic.twitter.com/2R5V1TH2dW
— RajnikantV/sCIDJokes (@RVCJ_FB) August 7, 2016