România câștigă comod cu Liechtenstein, își face încălzirea pentru „decisivul” de miercuri cu Macedonia de Nord

Ciprian Rus 5 septembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Aflată, în ciuda recentei victorii din Islanda, abia pe locul 4 în grupa de calificare pentru Mondialele din 2022, România avea nevoie nu doar de un succes – ideal, la scor – în fața codașei Liechtenstein, ci și de un context favorabil oferit de meciurile dintre adversarele directe la locul 2, cel de baraj. După egalul, 0-0, dintre Macedonia de Nord și Armenia de acum câteva zile, o nouă veste bună a venit duminică, chiar în deschiderea partidei de pe Arena Națională: macedonenii au pierdut 2 puncte mari în Islanda, unde conduceau cu 2-0 în minutul 78, pentru a se vedea egalați în numai 6 minute.

În aceste condiții, România avea deschis drumul spre locul 3 în clasamentul grupei pentru Mondiale. Montați după victoria mare cu islandezii, băieții lui Mirel Rădoi n-au așteptat decât 5 minute ca să se urce, măcar provizoriu, la 1 punct peste Macedonia de Nord și la numai 1 punct în spatele Armeniei, condusă, la rându-i, foarte timpuriu de Germania, într-un meci disputat la aceeași oră.

Cu opt schimbări față de precedenta partidă – o partitură mai ofensivă decât la precedentul meci, dar, evident, o echipă făcută cu gândul la „decisivul” de miercuri de la Skopje – România s-a instalat din primul minut în treimea adversă și nu au cedat nici 1 metru preț de vreo 40 de minute.

Cu cele două goluri marcate în prima parte a primei reprize, „tricolorii” și-au făcut meciul simplu. Mai întâi a fost o execuție frumoasă din voleu a lui Toșca, pentru ca apoi celălalt fundaș lateral, Manea, și el titular duminică, să înscrie cu capul după o centrare de lux a lui Ianis Hagi.

După 2-0, în loc să aibă mai mult apetit pentru gol, Naționala s-a apropiat tot mai rar cu adevărat periculos de poarta lui Buchel: o bară a lui Marin, în minutul 60, și câteva șanse în ultimul sfert de oră. Cu meciul deja rezolvat, și Mirel Rădoi, și oamenii săi, au părut cu gândul mai mult la meciul de miercuri cu Macedonia decât la majorarea scorului – și ea importantă pentru clasamentul final – cu Liechtenstein.

Cele 6 puncte din startul campaniei de toamnă a calificărilor pentru Qatar 2022 nu vor însemna nimic, însă, fără un rezultat pozitiv, peste 3 zile, cu Macedonia de Nord. După victoria categorică a Germaniei, 6-0 cu Armenia, locul 1 e de-acum acontat de nemți. Un succes la Skopje ne-ar impune ca favoriți la locul 2, în condițiile în care ar urma să jucăm mai apoi, în octombrie, acasă cu Armenia.

Cele două egaluri în ultimele două partide ale Macedoniei de Nord îi vor fi dat destule idei lui Mirel Rădoi pentru următorul meci. Din păcate pentru selecționer, compartimentul nostru ofensiv este în mare suferință – iar soluțiile Markovic și Cordea, încercate cu Liechtenstein, nu s-au dovedit a fi câtuși de puțin o garanție. La fel de adevărat e, însă, faptul că balcanicii practică un joc deschis și, încă mai important, au și mai mare nevoie de victorie decât noi. Așa că meciul de la Skopje va fi un examen de viziune și de inspirație pentru Mirel Rădoi, care ar putea surprinde, la fel ca la Reykjavik, pe contratac.

*

IDEEA. Aflată la jumătatea campaniei de calificare, România mai are de jucat, după meciul cu Macedonia de Nord, în Germania, apoi acasă cu Armenia și Islanda și, în fine, în deplasare în Liechtenstein. Ca să depindă doar de rezultatele sale, România are nevoie de victorie în următorul meci.

*

România – Liechtenstein 2-0

Au marcat: Toșca (’11), Manea (’18)

România: Niță – Manea, Nedelcearu, Rus, Toșca – Stanciu (cpt.), R. Marin, Olaru – Hagi, Markovic, Cordea

Rezerve: Vlad, Aioani, Rațiu, Chiricheș, Cicâldău, Sorescu, Nedelcu, M. Marin, Man, Ghiță, Camora

Selecționer: Mirel Rădoi 

Liechtenstein: Buchel – F. Wolfinger, Grunenfelder, Malin, Hofer, Goppel – Frick, Frommelt, Hasler – Kardesoglu, Frick

Rezerve: Hobi, Lo Russo, Kaufmann, Koller, Kollmann, Ospelt, Sele, Spirig, S. Wolfinger, Yildiz

Selecționer: Martin Stocklasa

Foto: Răzvan Păsărică / SportPictures

Top Stories