România face spectacol la „Olimpiada de tineret” de la Baku: două medalii de aur și două de argint într-o singură zi!

Ciprian Rus 24 iulie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cei mai tineri campioni ai României se află, zilele acestea, între 21 și 27 iulie, în fața primului mare examen din viața lor, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Baku. România a deplasat în Azerbaidjan nu mai puțin de 103 „tricolori”, care concurează în nouă sporturi.

8-10 medalii: acesta a fost obiectivul pe care și l-a impus delegația noastră, prin vocea secretarului general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, George Boroi, iar tinerii sportivi sunt „în obiectiv” după primele zile de concurs.

După ce în primele zile obținuse un aur și un argint la lupte, feminin, prin Georgiana Antuca (SCM Bacău), la categoria 46 de kilograme, respectiv Ana-Maria Pîrvu, la categoria 49 de kilograme, România s-a dezlănțuit miercuri, când și-a trecut în palmares patru medalii, două de argint și două din cel mai prețios metal.

La capătul unui parcurs fără greșeală, în limitele categoriei 40 de kilograme, judoka Giorgia Barbara Hagianu a învins-o în finală pe Muberra Gunes, reprezentanta Turciei, și a cucerit medalia de aur. Giorgia Barbara Hagianu este multiplă campioană națională și balcanică, iar în iunie 2018, la Campionatele Europene rezervate cadeților, a cucerit, la fel, o medalie de aur.

Tot la judo, dar la băieți, categoria 50 de kilograme, Alexandru-Robert Matei a obținut medalia de argint.

Tot aur a obținut pentru România și înotătorul David Popovici, semn că avem deja ștafeta pregătită în urma tinerilor Robert Glință și Daniel Cristian Marin, calificați deja pentru „Olimpiada Mare” de la Tokyo, din 2020. David Popovici a câștigat finala masculină la 100 metri liber, o probă-vedetă a natației, în uralele frumoasei galerii românești din tribunele Centrului Acvatic din Baku. Cu un timp de 49.82, David a stabilit noul record al competiției. De altfel, David este un veritabil recordman, deținând cele mai bune performanțe all-time din România la categoriile de 15, 16, 17 și 18 ani!

Tot miercuri, echipa feminină de gimnastică a României – în componența Antonia Duță, Silvia Sfiringu și Ioana Stănciulescu – a câștigat argintul, cu 106.800 puncte, după campioana mondială, Rusia, și urmată de Marea Britanie.

Echipa masculină de gimnastică a României, cu Gabriel Burtănete, Robert Burtănete și Raul Șoica, a terminat pe locul 6 finala olimpică de la Baku. Campionul mondial de juniori la sărituri, Gabriel Burtanete, port-drapelul delegației noastre la Baku, are însă șanse mari la medalie chiar la sărituri, unde s-a calificat cu prima medie, 14.400, în finală. Și fratele lui geamăn are finală la sărituri, Robert fiind calificat de pe poziția a șasea. Robert mai are finala la paralele, iar împreună cu Gabriel vor concura și în finala individuală.

În competiție, cu șanse la medalie, e și echipa de volei, care a trecut cu 3-0 de Ucraina și s-a calificat în semifinalele competiției. La rândul său, după 32-25 cu Olanda, naționala de handbal va lupta cu Rusia într-un meci decisiv pentru calificarea în semifinale.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now