România își calculează șansele la EURO, Djokovic pune mâna pe ultimul Șlem care-i lipsea, fetele de la handbal închid sezonul și privesc acum spre Rio
Ancuța Iosif 6 iunie 2016A mai trecut un weekend plin cu emoții pentru sportivii români, pentru suporterii români și nu numai. De unde să începem?
Medalii la gimnastică
Într-o perioadă în care tenisul și fotbalul ți-au cerut toată atenția, Denisa Golgotă a obținut – mai degrabă discret – aurul la sol și argintul la sărituri, duminică, în finalele pe aparate din cadrul Campionatelor Europene de gimnastică artistică pentru junioare de la Berna. La sol, Denisa le-a devansat pe britanica Alice Kinsella și pe rusoaica Uliana Perebinosova. La aceeași disciplină, echipa de junioare a României a câștigat bronzul.
Nici senioarele României nu au plecat fără medalii de la Europene: Cătălinei Ponor – care pare să fi păcălit mecanisumul ceasului său biologic – a cules bronzul și la bârnă, și la sol, dar echipa României a ocupat locul șase în finala pe echipe. Ponor a obținut cea mai mare notă a echipei noastre: 15,066 la sărituri, urmată de Anamaria Ocolișan, cu 14,766 la aceeași probă.
Roland Garros și-a ales câștigătorii
După două săptămâni de ploaie și discuții despre ploaie, al doilea Mare Șlem al anului și-a găsit concluziile de final. La feminin, Garbine Muguruza a câștigat primul ei Grand Slam și a urcat pe locul doi în clasamentul mondial. În finală, iberica a trecut (7-5, 6-4) de Serena Williams, care pierde astfel a doua finală consecutivă de Slam, după cea din Australia, și rămâne la un pas în spatele lui Steffi Graf, câștigătoare a 22 de Grand Slam-uri.
Franțuzoaicele Caroline Garcia și Kristina Mladenovic au câștigat proba de dublu feminin, 6-3, 2-6, 6-4 cu rusoaicele Ekaterina Makarova și Elena Vesnina, iar Feliciano Lopez și Marc Lopez i-au învins pe frații Bryan în finala de dublu a băieților (6-4, 6-7, 6-3).
În ultimul meci din umeda zgură pariziană, Djokovic și-a îndeplinit visul după ce a câștigat finala cu Andy Murray: a fost 3-6, 6-1, 6-2, 6-4, în ceva mai bine de trei ore de joc, iar sârbul a devenit primul jucător de la Rod Laver încoace care deține simultan toate turneele de Grand Slam. Nole se propune astfel pe o listă ilustră de jucători care au reușit Career Slam: Rafael Nadal, Roger Federer, Andre Agassi, Roy Emerson, Rod Laver, Donald Budge și Fred Perry. Mai mult, liderul mondial ajunge acum la 12 titluri de Grand Slam, doar cinci distanță de recordul all-time al lui Roger Federer.
It doesn't get much better than that. Game, set, match, @DjokerNole. WATCH: https://t.co/gakiDv0jYH #RG16 https://t.co/GqMYRUVxKX
— Roland Garros (@rolandgarros) June 5, 2016
EURO 2016, un joc al așteptărilor
Cu doar câteva zile înainte de startul Campionatului European de fotbal, mingea a lăsat loc unor subiecte mai serioase: inundațiile provocate de ploile torențiale din centrul Franței s-au soldat cu patru morți într-o săptămână, provocând și pagube în valoare de 600 de milioane euro, iar problemele de securitate rămân la nivelul de work in progress.
În condițiile astea, naționala României va deschide campionatul european vineri seara, de la ora 22.00, într-un meci cu Franța, o țară gazdă care va rămâne (probabil) cu un ochi pe cota Senei, care crescuse zilele trecute la cel mai înalt nivel din 1982 încoace, dar și-a început descreșterea sâmbătă, fără pagube serioase.
Totuși, pompele au fost puse în funcțiune și serviciile de intervenție au trecut la curățenie, în timp ce 35 de mașini de depanare se aflau la lucru pentru a degaja 300 de mașini rămase blocate pe o autostradă din centrul țării. În același timp, guvernul socialist al primului ministru Manuel Valls a încercat să convingă federațiile aflate în grevă să reia lucrul pentru a nu perturba transporturile între cele zece orașe ale turneului final și să dea dovadă de responsabilitate în ajunul Euro 2016.
Rămâne de văzut dacă apelul va ajunge și la piloții companiei naționale Air France, care prevăd o grevă chiar în perioada 11-14 iunie pentru a cere drepturi salariale mai mari.
În tot acest timp, Franța rămâne în stare de urgență după atentatele din 13 noiembrie de la Paris și a pus în mișcare toate forțele statului pentru a evita repetarea unei drame: peste 90.000 de polițiști, jandarmi și agenți de securitate vor proteja stadioanele și zonele dedicate fanilor, unde sunt așteptați în jur de 7 milioane de iubitori ai sportului.
Here is a look at the security measures in place in France as they prepare for Euro 2016 #SSNHQ https://t.co/4wWDT8Afcr
— Sky Sports News HQ (@SkySportsNewsHQ) June 5, 2016
Ultimul meci al României înainte de plecarea spre EURO a fost amicalul de vineri împotriva Georgiei, jucat pe Arena Națională. Și rezultatul (5-1), dar mai ales jocul le-a încărcat băieților bateriile pentru startul din Franța.
Despre planurile tactice ale lui Iordănescu am scris aici, iar prezentarea celor 23 de fotbaliști care vor încerca să ne transforme pe toți în adolescenți este aici.
Rugbyul caută noua generație
Echipa România A a învins selecționata galeză Crawshays Welsh RFC cu scorul de 14-7 (0-7), sâmbătă, pe stadionul Ghencea. ‘Stejarii’ se impuseseră și miercuri, cu scorul de 27-16 (14-11), pe Stadionul „Arcul de Triumf” din București. România A a început meciul cu jucători lipsiți de experiență, dar oaspeții au dominat prima parte, pe care au încheiat-o în avantaj după eseul marcat de talonerul Huw Dowden și transformat de Dion Jones, potrivit site-ului Federației Române de Rugby. În repriza a doua, în urma schimbărilor făcute de Eugen Apjok și Bogdan Muntean, echipa noastră a revenit în joc. Julien Onuțu (44) a marcat un prim eseu pentru România A, transformat de Daniel Plai, pentru ca în finalul meciului, stejarii să beneficieze de un eseu de penalizare, transformat de Daniel Plai.
Cele două teste au fost un bun prilej pentru staff-ul echipei României de a vedea la lucru jucători luați în vizor pentru turneul World Rugby Nations Cup, care se va disputa la București pe Stadionul National Arcul de Triumf între 9 și 18 iunie.
Încă o victorie pentru România A în fața galezilor de la Crawshays Welsh RFC https://t.co/Lim091tfRg pic.twitter.com/FxwsbFAT17
— Universitatea Cluj (@uclujnapoca) June 6, 2016
Natație: cu ochii pe încercările lui Phelps
Starul mondial al natației Michael Phelps a terminat pe locul doi proba de 100 de metri fluture, vineri, în cadrul reuniunii de natație de la Austin (Texas), ultima competiție înaintea selecțiilor olimpice americane. Phelps a fost devansat pe distanța sa favorită de singaporezul Joseph Schooling. Phelps, sportivul cel mai titrat din istoria olimpică, a fost cronometrat în 51 de secunde și 65 de sutimi pe distanța unde deține recordul mondial, cu 49 de secunde și 82 de sutimi. La cei 30 de ani ai săi, Phelps a disputat a doua finală a serii după victoria obținută la 100 de metri liber, unde l-a întrecut pe compatriotul său Jack Conger. Cu 18 titluri olimpice în palmares și devenit tată luna trecută, Phelps va fi probabil cel mai urmărit sportiv la actuala ediție a Jocurilor.
Missy Franklin wins 100 backstroke in Texas; Michael Phelps a scratch. https://t.co/hcKQm450Ba
— AP Sports (@AP_Sports) June 6, 2016
În ce-i privește pe ai noștri, ștafeta masculină de 4×100 metri liber a României va fi prezentă la Rio de Janeiro, după ce Federația Internațională de Natație a confirmat prezența cvartetului tricolor pe lista celor 16 echipe care vor concura la Jocurile Olimpice 2016. Biletul a fost asigurat ca urmare a timpului de 3 minute, 16 secunde și 54 de sutimi reușit în semifinalele Europenelor de la Londra.
Handbalul feminin ia o (foarte scurtă) pauză
Fără Tomas Ryde (probleme de familie) și fără titularele obișnuite – care și-au primit vacanța dinaintea Jocurilor Olimpice (5-21 august) – naționala feminină de handbal a României a fost învinsă (20-23) de reprezentativa Belarusului în ultimul meci din grupa preliminară a Campionatului European din 2016. A fost un joc fără miza punctelor, căci fetele erau deja calificate, alături de Norvegia, la turneul din Suedia. Aceasta a fost ultima partidă oficială a echipei României înaintea de Rio.
*
Atletism: delegația se mărește
Atleta româncă Ancuța Bobocel și-a îndeplinit și ea baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, câștigând proba de 3.000 de metri obstacole cu timpul de 9 minute, 40 de secunse și 87 de sutimi, sâmbătă, în cadrul celei de-a 61-a ediții a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României „Iolanda Balaș Soter”, de la Pitești.
Ancuța Bobocel este pregătită de Jocurile Olimpice#știri #radioconstanța #sport https://t.co/VkcngaOkaq pic.twitter.com/KqeTBrovie
— Radio Constanta (@RadioConstanta) June 5, 2016
Al 20-lea atlet român care a reușit să-și îndeplinească baremul pentru Jocurile Olimpice a devenit aruncătorul de greutate Andrei Toader, care a stabilit, din a patra tentativă, un nou record național de tineret, 20,54 de metri, reușind astfel să depășească baremul (20,50 metri) pentru prezența la Rio. În această probă, locul doi a revenit vicecampionului mondial indoor, românul Andrei Gag (CSM Arad), și el calificat la JO.
La triplusalt s-a impus Elena Andreea Panțuroiu, o altă atletă calificată la Rio de Janeiro, urmată de campioana mondială de cadete în aceasta probă, băcăuanca Georgiana Aniței.
La săritura în înălțime feminin, în care lidera națională, Daniela Stanciu (care are baremul pentru Jocuri), este suspendată provizoriu pentru că ar fi folosit păcătosul Meldonium, victoria a revenit unei junioare, Ana Maria Antal (LPS Roman), în vârstă de 18 ani.
Lumea sportului este în doliu
Muhammad Ali (născut Cassius Clay), legenda boxului la categoria grea și unul dintre cei mai aprigi activiști ai egalității între rase, a murit la 74 ani, după ce în ultimii 30 ani se luptase cu Parkinson, iar în ultimii doi cu pneumonia. Internat joi, 2 iunie, într-un spital din Arizona după ce începuse din nou să aibă probleme cu respirația, Ali a decedat în urma unor complicații. Medicii au anunțat familia că șansele de supraviețuire sunt mici, iar purtătorul de cuvânt al acestuia declarase că fostul sportiv se afla într-o stare extrem de gravă. Muhammad fusese internat de două ori la finalul lui 2014 și la începutul lui 2015, fiind diagnosticat cu pneumonie. Ceremonia de adio va avea loc, așa cum și-a dorit el, în orașul său natal, Louisville, Kentucky.
Dispariția marelui campion a născut un val de reacții emoționante.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună