România – Norvegia, flux LIVE | Ce poate face naționala României în fața celei mai puternice echipe de la EURO
Andrei Năstase 7 decembrie 2020De cele mai multe ori, ca să-ți dai seama cine ești și cine vrei să fii, unde ești și unde vrei să ajungi, ai nevoie de reperul potrivit. De-o oglindă onestă și de curaj. În sport, ca și în viață, găsești repere la tot pasul, însă multe dintre ele sunt false: situații care te lasă în inceritudine: uite că n-a fost rău, deși n-a fost nici bine, uite că n-am bătut pasul pe loc, deși nu e clar nici cât am avansat.
Și totuși. Dacă ai noroc și ești pregătit, ai să întâlnești, măcar din când în când, reperul ideal.
Pentru echipa națională de handbal a României, acest reper poate fi Norvegia: dacă are curaj, Naționala se poate uita acum într-o oglindă onestă. Severă, dar onestă.
România – Norvegia se joacă de la ora 21.30, în Grupa D a Campionatului European.
Și cu astea spuse, hai să trecem la fluxul nostru LIVE din preview-ul marelui meci. Uite ce trebuie să știi despre întâlnirea cu Norvegia și celelalte meciuri de la EURO:
Germania se califică în Main Round, România rămâne fără puncte înaintea meciului cu Norvegia.
După un 21-21 deloc atrăgător ccu Polonia, Germania și-a asigurat calificarea și două puncte în grupele principale.
Pentru a intra cu puncte în Main Round, România trebuie să le obțină în fața Norvegiei.
RESULT: It's a 21:21 draw in Kolding between @DHB_Teams 🇩🇪 & @handballpolska 🇵🇱, but it's Germany who will stay in the competition 👏#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/r1gFWjWeD0
— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
Prima întrebare despre meciul nostru: era chiar ăsta momentul să întâlnim „furtuna perfectă” care e Norvegia? Rămâne de văzut.
Da, echipa României e fără Crina Pintea, fără Laura Moisă, cu doar două meciuri jucate într-un an de zile – și acestea la EURO, zilele trecute -, cu un nou cuplu de antrenori și cu multe jucătoare noi. Norvegia, prin comparație, a avut și câteva meciuri de pregătire înaintea Europeanului, are cel mai bun lot la dispoziție, are ritm, are un nucleu de handbaliste care joacă la echipa națională într-un sistem pe care-l cunosc de când se cunoasc și pe ele, un sistem pe care faimosul Thorir Hergeirsson îl schimbă foarte sensibil, doar pentru a se asigura că nu rămâne cu nimic în urmă, în ultimii 19 ani: islandezul e antrenorul principal al Norvegiei din 2009, dar face parte din staff încă din 2001.
Așa că echipa Norvegiei știe cine este, unde este, știe – mai ales – unde vrea să ajungă: din nou în vârf.
Rămase fără obișnuitele lor medalii de aur, după ce Rusia a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Rio, Franța a făcut același lucru la Europeanul pe care l-a găzduit în 2018, iar Olanda a câștigat Campionatul Mondial de anul trecut din Japonia, echipa națională a Norvegiei s-a deplasat în Danemarca și cu sentimentul revanșei, dar și cu impresia că danezii iubesc jocul ăsta mai mult, din moment ce au acceptat să organizeze turneul final chiar și după retragerea foarte, foarte târzie a Norvegiei.
CÂTEVA DATE. Nervul norvegiencelor s-a văzut în primele două meciuri: 35-22 cu Polonia, 42-23 cu Germania! După două meciuri, Nora Mork are 18 goluri (din doar 22 de aruncări, deci procentaj de 82%), extrema Herrem are 12, la fel ca Neagu, doar că Herrem are procentaj de 100%, în timp ce Cristina e la 40%. Tânăra Reistad (21 de ani) are și ea 10 goluri din 10 aruncări, în timp ce Cristina Laslo, a doua marcatoare a României, e și ea aproape: nouă din 11, plus alte opt pase decisive.
Nu uita nici că-n ultimul meci direct, la Europeanul de acum doi ani, România a câștigat cât se poate de clar, 31-23.
Să trecem în grădina noastră. Cum spuneam, avem acum ocazia să vedem nu doar unde suntem – în raport cu cea mai în formă echipă a turneului -, ci și care ne sunt argumentele, unde sunt slăbiciunile și, la fel de important, care-i obiectivul potrivit pentru următoarea perioadă: cât de mult poate crește această echipă, cât de mult pot crește noile ei jucătoare, în fine: nu doar unde am vrea să ajungem, dar și unde putem să ajungem în următorii doi ani? Sau, dacă preferi, în următorul ciclu olimpic.
Se mai poate ridica România din nou la nivelul Norvegiei, ca în 2015, 2016, chiar și 2017 sau 2018? În ce condiții am putea juca din nou handbalul de atunci? Ce trebuie să schimbăm azi și ce trebuie să schimbăm pe termen mediu?
Sau poate suntem pe alt drum, unul al cărui vârf intermediar e obligatoriu și se cheamă reașezare. Sau regândire, reconstrucție? – dacă termenul ăsta mai atinge pe cineva. Poate că trebuie să ne ocupăm iar de fundație, de primele etaje, înainte să vorbim despre acoperiș. Alte echipe naționale au făcut sau fac asta, nu e nimic rușinos aici. Dar e indicat să-ți măsori și anticipezi pașii, tot așa cum e bine să țintești cât se poate de sus.
Poate că Norvegia ne va arăta azi cum e la etajul superior. Poate că vom lua multe – cum se spune la sport. Și e posibil ca ăsta să fie Dușul rece – cum le place unora să zică. Însă indiferent de rezultat și de scor, ar trebui să avem curajul să ne privim cu onestitate în oglinda asta. Nu cu resemnare, nici cu oftică, dar cu atenție și disponibilitate: hai să ne măsurăm cu cea mai bună echipă, să vedem unde ieșim datori, ce avem de făcut și ce credem că putem face mai departe.
Uite și programul zilei, azi ne lămurim și care sunt echipele calificate mai departe din grupele B și D, dar și cu câte puncte vor merge ele în grupele principale (Main Round).
Today's schedule as the last preliminary matches begin!
18:15 @RFEBalonmano 🇪🇸 vs #CzechRepublic 🇨🇿
18:15 @DHB_Teams 🇩🇪 vs @handballpolska 🇵🇱
20:30 @rushandball 🇷🇺 vs @hlandslaget 🇸🇪
20:30 #Romania 🇷🇴 vs @NORhandball 🇳🇴
All LIVE on EHFTV!#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/3WafrBaO4N— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
CALCULELE sunt destul de simple:
Norvegia trebuie să bată România pentru a fi sigură că va intra cu maximum de puncte (4) în Main Round.
România trebuie să încerce să obțină ceva din meciul cu Norvegia, dar poate spera și că Polonia va bate Germania la cel puțin patru goluri diferență, pentru ca învinsele noastre de sâmbătă să ia locul de Main Round Germaniei. Și să ne aducă astfel două puncte importante în grupa de șase echipe pe care o vom forma alături de cele trei echipe calificate în Grupa C. Despre nebunia de acolo vom avea timp să discutăm 🙂
Înaintea meciului cu Norvegia, România a aflat, dintr-un comunicat EHF, că Laura Moisă nu se mai poate alătura echipei, nici după un eventual test negativ. Și nici după două.
„După șapte zile de carantină în Danemarca, cei care au avut rezultate pozitive la testele pentru Coronavirus se pot întoarce în țările lor. O persoană al cărui test a fost pozitiv nu va mai putea participa la fazele următoare ale turneului”, spune comunicatul.
Iată cum prefața căpitanul Cristina Neagu întâlnirea cu Norvegia:
„E greu de tot împotriva Norvegiei, din ce am văzut e cea mai în formă echipă de la acest campionat european, cel puțin în acest debut. Cred că va fi foarte greu împotriva Norvegiei, noi nu mai suntem echipa de acum doi ani care bătea Norvegia, ele sunt într-o formă foarte bună, cu siguranță că vor vrea să demonstreze că meciul de acum doi ani poate a fost o greșeală pentru ele și vor încerca să joace cât mai bine. Cu siguranță și-ar dori să câștige la cât mai multe goluri.
Noi ce putem face, în primul rând, e să ne repliem foarte bine. Cred că replierea și apărarea reprezintă cheia pentru noi în acest meci. Dacă vor da puține goluri pe contraatac și ne vom replia foarte bine, în atac pozițional cumva putem să ne luptăm cu ele.
Îmi doresc să facem un meci bun, însă trebuie să fim realiști și să spunem că este echipa mai în formă decât a noastră, dar asta nu înseamnă că mergem învinși dinainte. Încercăm să facem un meci bun și să scoatem tot ce putem din această perioadă.“
Întrebată și despre Nora Mork și armele Norvegiei, Neagu a mai spus:
„O respect foarte mult pe Nora, știu că a trecut prin foarte multe lucruri în ultimii ani și a avut foarte multe probleme de sănătate, însă nu cred că este principalul pericol de mâine. Este într-o revenire de formă și jocul echipei o ajută mult să fie acolo sus, în topul marcatoarelor, însă cred că jocul lor la modul general – apărare, contraatac, Stine Oftedal, jucătoarele de la Gyor care sunt într-o formă foarte bună, extremele care sunt foarte rapide și dau multe goluri pe contraatac – cred că astea sunt principalele arme ale Norvegiei, apărarea și contraatacul. Au cam cel mai complet lot, văd în momentul de față Norvegia favorită la câștigarea Campionatului.“
Citește concluziile Cristinei după primele meciuri ale României la EURO aici.
Iată și ce spun antrenorii Naționalei despre meciul de azi:
Bogdan Burcea: „Știu cine e Norvegia, dar știu și că am o echipă foarte bună, mă aștept să se îmbunătățească de la meci la meci, să joace cu mai mult curaj și mai multă încredere și cred că azi a fost primul pas. Sper să văd în primul rând, aceeași atitudine. Apoi, mai multă răbdare. Și știm că împotriva Norvegiei trebuie să alergi.“
Robert Licu: „Ar trebui să avem respect pentru o echipă națională care a câștigat atât de multe medalii în ultimii ani, dar nu ar trebui să ne fie frică de nimeni. Respectul e una, frica e alta. Din contră, ar trebui să ne comportăm în așa fel încât să demonstrăm că ne putem ridica la orice nivel; dovadă că echipa României a și câștigat, dacă nu mă înșel, ultima confruntare cu Norvegia (n.red. a fost 31-23 în grupele precedentului European, Franța 2018).“
SISTEMUL. Vorbim des despre exemplele de succes ale altora. Și credem că despre sistemul norvegian trebuie să vorbim cu fiecare ocazie, mai ales înaintea unui meci dintre România și Norvegia.
Poate nu e comparație corectă, ținând cont de infrastructura, investițiile și cultura sportivă (și mai ales handbalistică) din nord. Dar tocmai aceste diferențe în modul în care abordează norvegienii handbalul – și sportul, în general – sunt importante, fie ca să ne arate ce am putea face mai bine, fie doar și ca să ne ajute să aflăm unde suntem.
Cu o echipă lipsită de multe jucătoare de bază, Norvegia a ajuns anul trecut în semifinalele Mondialului japonez. Cum a reușit asta? E vorba de sistem.
Meciul cu Norvegia înseamnă și reîntâlnirea cu Nora Mork, fostă colegă a Cristinei Neagu la CSM București, revenită cu naționala Norvegiei un turneu final după o nouă accidentare. În februarie, când era încă la București și se recupera după a noua operație la genunchi, Nora ne-a povestit despre momentele grele din carieră și cum își imagina, atunci, revenirea.
„Oamenii mereu mă întreabă: ‘Dar cum faci?’ E ca într-un meci, pur și simplu refuzi să pierzi. Refuzi să renunți. Și în final, o să se întâmple. Știu că o să revin, pentru că nu o să renunț. Știu că trebuie să trec prin asta, dar în final o să se întâmple. It will come.”
Cu 18 goluri, e golghetera Campionatului European după primele meciuri jucate.
Citește-i impresionanta poveste aici.
Foto: Sorin Pană / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni