România U21 pierde și cu Ucraina la București, este eliminată devreme de la Campionatul European U21. Primele idei

Ciprian Rus 24 iunie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

România U21 pierde al doilea meci de la Euro U21, 0-1 cu Ucraina (după 0-3 cu Spania) și este prima echipă eliminată de la Campionatul European de tineret.

*

„Nu îmi e frică să spun că mă duc să câștig Campionatul European cu echipa U21”, spunea Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal, în luna martie a acestui an, într-un moment în care existau discuții despre felul în care se face procesul de selecție la loturile naționale. Poate că lipsa de realism din birourile FRF a contaminat și banca tehnică a echipei U21, și vestiarul acesteia. Iar înfrângerea dură din fața Spaniei, 0-3, în prima zi a acestui Campionat European de U21 – organizat în România și Georgia – nu a servit nici ea pentru necesara trezire la realitate înaintea meciului decisiv cu Ucraina.

Față de meciul din prima rundă a grupei de la Euro 2023, selecționerul Emil Săndoi a făcut mai multe schimbări – două dintre ele salutare: Târnovanu în poartă și Screciu la mijloc – dar „tricolorii” au cedat din nou inițiativa oaspeților din Ghencea. După 5 minute mai intense și trei ocazii bune la poarta Ucrainei, România a abandonat balonul și s-a retras înspre careul de 16 metri cu fiecare minut ce-a trecut din meci. Ca și în precedanta partidă, a fost 0-0 la pauză, dar vecinii din nord au avut ocaziile cele mai mari și doar Târnovanu ne-a ținut în meci.

Deși avea nevoie de victorie, România a mai ajuns o singură dată periculos la finalizare până pe final, iar dominarea copioasă le-a adus adversarilor golul binemeritat în minutul 89, când Dican a deviat în propria poartă o centrare periculoasă.

Deși au jucat fără marea lor vedetă, Mudryk, ucrainenii au dat un veritabil recital de fotbal pe Stadionul „Steaua”, cu un joc combinativ în mare viteză absolut remarcabil. Cel mai bun jucător de pe teren, un nume pe care merită să-l urmărim pe mai departe, a fost Kaschchuk, jucător care aparține lui Shakhtar Donetsk. La fel ca împotriva Spaniei U21, principalul pericol pentru ai noștri a venit din flancul drept al atacului advers. 

După două meciuri cu posesie sub 40% și fără gol marcat, România U21 este prima echipă eliminată de la Euro. Lipsa de consistență și de personalitate în joc salvează puține nume din lot – poate doar pe Târnovanu și Screciu. Prea puțin pentru speranțele pe care ni le-am făcut înaintea unui turneu final organizat în țara noastră.

Din Grupa noastră, Ucraina și Spania sunt deja calificate mai departe. Pentru România urmează meciul cu Croația din 27 iunie (pe același Stadion Steaua, de la 21.45).

Primele concluzii

Sigur, România a avut ocaziile sale de a marca, prin Louis Munteanu, Markovic și Albu. Apoi, dacă ar fi fost VAR, puteam obține un penalti și/sau eliminarea unui adversar, la un cot în piept primit de Racovițan. La fel, putem invoca absențele lui Grameni, Alexi Pitu sau Mihăilă. Scuze se pot găsi, dar realitatea e că, deși avem o generație cu destule talente și cu destulă experiență de joc, suntem foarte departe de exprimarea adversarelor noastre, Spania și Ucraina, sau a echipelor de top de la acest Euro. Deși a avut doi ani să pregătească în liniște acest turneu final, România U21 a venit complet nepregătită, gata parcă să plece în vacanță. Am fost dominați nu doar la nivelul relațiilor de joc, ci și al personalității și a prezenței fizice. Al treilea turneu final european consecutiv se dovedește a fi și cel mai prost dintre toate. De unde era de așteptat să progresăm, noi regresăm.


România – Ucraina 0-1

A marcat: Dican (autogol, ’89)

ROMÂNIA: Târnovanu – Pantea, Racovițan, Dican, Țicu – Screciu, Lixandru – Ișfan, Munteanu, Petrila – Markovic

Rezerve: Popa, Gorcea – Albu, Miculescu, Cîmpanu, Borza, Mazilu, Popescu, Dumitrescu, Bîrligea, Pop

Antrenor: Emil Săndoi

UCRAINA: Trubin – Sych, Batahov, Talovierov, Vivcharenko – Bondarenko, Brazhko – Kaschchuk, Sudakov, Kryskiv – Sikan

Rezerve: Neshcheret, Fesiun – Syrota, Zhelizko, Viunnyk, Saliuk, Mudryk, Vanat, Liakh, Nazarenko, Braharu, Ocheretko

Antrenor: Ruslan Rotan 


 

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories