Să-i cunoaștem mai bine pe noii selecționeri ai naționalei feminine de handbal, Bogdan Burcea și Robert Licu

Lead.ro 16 ianuarie 2020

Aflat încă de săptămâna trecută pe lista propunerilor pentru postul de selecționer al naționalei feminine de handbal, după demiterea lui Tomas Ryde, Bogdan Burcea a primit joi votul Consiliului de Administrație, devenind astfel noul antrenor al României. Tehnicianul lui SCM Craiova îl va avea alături pe Robert Licu, care este în proces de obținere a licenței Master Coach – un criteriu obligatoriu pentru banca tehnică a Naționalei.

Cei doi nu au o misiune ușoară. Cu un contract valabil până la sfârșitul anului 2020, au de depășit două obstacole importante: calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar și la Campionatul European din luna decembrie. Mai mult, ei preiau o echipă a României care nu e în cea mai bună formă nici ca nivel de joc, nici ca încredere, care vine după un Campionat Mondial apăsător și din care lipsesc în continuare jucătoarele importante de la Corona Brașov, care încă așteaptă un verdict al ANAD.

Nici timpul de pregătire și reașezare a noilor planuri nu e darnic cu ei, pentru că până la turneul preolimpic (20-22 martie) și la dubla cu Polonia (25-29 martie) din calificările pentru Europeanul din decembrie mai sunt doar două luni și câteva zile de lucrat împreună cu echipa. Prima întâlnire a jucătoarelor cu noii antrenori va fi chiar la începutul săptămânii viiitoare, între 19 și 22 ianuarie.

Cu ce experiențe vin cei doi la cârma Naționalei

Bogdan Burcea e antrenorul care a realizat una din cele mai frumoase performanțe ale handbalului românesc din ultimii ani: câștigarea Cupei EHF de către SCM Craiova, în sezonul 2017-2018. Cu doi ani înainte, el ajunsese în semifinalele Cupei EHF și cu Corona Brașov, cu care a urcat și pe podiumul Ligii Naționale, obținând locul 2 în 2014 și locul 3 în 2015 și 2016. Născut la Craiova, Burcea (47 de ani) a antrenat o bună perioadă și în străinătate: cinci ani în Grecia – la echipa feminină GS Elpides Drama și la cea masculină Panathlitikos SF Sykeon Dramas – și opt în Insulele Feroe, la Stranda Ítróttarfelag și Hondbóltsfelagið Tjaldur.

Burcea nu va fi pentru prima oară pe banca Naționalei. El a fost secundul lui Gheorghe Tadici între 2012 și 2015, perioadă în care România a ocupat locul 10 la Campionatul European din 2012 și la Mondialul din 2013, dar și locul 9 la Campionatul European din 2014. În 2018, a fost și secund al naționalei de tineret.

Robert Licu, unul dintre cei mai importanți foști jucători ai României, vine mai ales cu o valoroasă experiență din teren. Fostul inter dreapta a câștigat cu România medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990 și a participat la Jocurile Olimpice din 1992, unde a fost al patrulea marcator al competiției, iar România s-a clasat pe locul 8. (Tatăl său, Gheorghe Licu, a făcut parte din generaţia de aur a handbalului românesc, având în palmares două titluri de campion mondial, un bronz mondial și două medalii olimpice, argint în 1976 și bronz în 1972).

Licu (50 de ani) a jucat pentru Dinamo și Universitatea Craiova, apoi a petrecut 11 ani la echipe din campionatul Germaniei: opt la Magdeburg, cu care a câștigat în 1996 Cupa și Supercupa Germaniei, apoi la Eisenach și Post Schwerin.

Ca antrenor, a pornit de la echipe de juniori din Germania (Magdeburg și Post Schwerin), apoi a lucrat în cadrul Federației ca antrenor federal pentru juniori, între 2007 și 2009. În 2011 și 2013 a antrenat echipa masculină a lui CSM București, iar în 2014 a fost secund al echipei naționale masculine. A candidat și pentru funcția de președinte al Federației, în 2009 și în 2018, iar cel mai recent a antrenat echipa feminină Rapid București, în 2018.

Citește un interviu cu Alexandru Dedu, președintele FRH, despre numirea celor doi antrenori și proiectul pe care ei îl preiau.

Iată și locul convocat de Burcea și Licu pentru prima acțiune cu Naționala:

Portari: Denisa Dedu (CSM București), Yulia Dumanska (SCM Rm. Vâlcea), Raluca Kelemen (HC Zalău)

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (CS Gloria Bistrița), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Gabriela Perianu (CSM București), Bianca Tiron (Dunărea Brăila), Alexandra Severin (HC Zalău)

Centri: Andreea Rotaru (Gloria Buzău), Elena Dache (Dunărea Brăila), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița)

Interi dreapta: Alina Ilie (Gloria Buzău), Ana Maria Savu (SCM Craiova), Patricia Vizitiu (SCM Craiova)

Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina), Dana Abed Kader (HC Zalău)

 

Foto: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.