Sacré VAR: cu mult noroc și ceva ajutor din partea tehnologiei, Franța deschide cu o victorie obligatorie împotriva Australiei

Danny Coposescu 20 iunie 2018

Didier Deschamps și Bert Van Marwaij ar avea ce discuta la o cafea. Cei doi au în comun o relație mai puțin fericită cu suporterii echipelor pe care le conduc la Mondialul ăsta. Fostul căpitan francez nu scapă de acuzația că habar n-are ce să facă din bogăția aproape obscenă de talent pe care-o are la dispoziție. Ăsta-i echivalentul unei „First World problem‟ în fotbal de care Van Marwaijk ar râde amar. Omul care a dus Olanda în finala de la Johannesburg, acum opt ani, e într-o poziție tare ciudată. Ca selecționer al Arabiei Saudite, e parțial de vină pentru labirintul calificărilor prin care a trebuit să treacă Australia pentru a ajunge în Rusia. Acum are contract exclusiv pe durata turneului, iar primul său meci competitiv a venit tocmai contra uneia dintre favoritele la trofeu.

După o partidă plină de controverse, drumurile celor doi antrenori se despart. Pierzătorul și-a câștigat admiratori noi, în timp ce învingătorul nu scapă de critici.

Franța 2-1 Australia

Într-un fel, BBC a ales cel mai bun comentator pentru ocazia asta. Mark Lawrenson a făcut istorie pe teren cu Liverpool și apoi la microfon, ca cel mai morocănos om din lume. „Lawro‟ ar găsi ceva de care să se plângă și pe o plajă idilică în Caraibe. Ce să mai vorbim de o națională franceză care a părut că așteaptă să-i cadă victoria în poală.

Trei șuturi pe poartă în primele șase minute anunțau cu totul altceva. Dar Australia a trecut rapid peste emoțiile inițiale și s-a organizat într-o structură care l-ar face mândru pe Diego Simeone, cu Sainsbury și Milligan pe post de Godin și Gimenez. Fără mare concurs din partea adversarei, care i-a lăsat tot timpul din lume să se încălzească cu mingea la picior în propria jumătate.

Până la urmă, una din cele mai mari ocazii ale primei reprize a venit la poarta lui Lloris, care l-a salvat pe Tolisso de păcatul unui autogol. Totodată, atitudinea băieților lui Deschamps nu l-a scos din sărite doar pe pe Lawrenson. Imaginea unor jucători de top ca Lucas Hernandez, reduși la simulări și exagerări în fața unui oponent inferior, a atras huiduieli copioase din tribune.

Pogba, Griezmann și Mbappe au ajuns rar pe aceeași lungime de undă, excepția a venit nu mult după pauză, când mijlocașul de la Man Utd l-a angajat pe Griezmann în careu, unde a început scandalul. Toată lumea aștepta cu un fel de curiozitate morbidă primul examen serios pentru VAR. Astăzi a venit momentul, dar e greu de spus dacă sistemul a luat notă de trecere.

În fiecare reluare din seria interminabilă, Josh Risdon pare să ciupească puțin mingea înainte să-l împiedice pe atacantul lui Atletico. Arbitrul Adres Cunha, atenționat de asistenții dintr-un buncăr moscovit, a fost de altă părere și Griezmann a transformat penaltiul. Ceea ce a declanșat în studiouri o dezbatere semantică despre sintagma „eroare clară și evidentă‟, care condiționează intervenția tehnologiei. 

Discuția n-a durat prea mult, pentru că trei minute mai târziu, s-a arătat din nou punctul cu var. N-a fost nevoie de VAR în cazul lui Umtiti, care și-a ales cel mai prost moment să reproducă hențul absurd al lui Schweinsteiger din semifinala Euro 2016, între Germania și Franța. „Creierul i-a părăsit corpul,‟ e bijuteria inventată de Lawro. Ca și acum patru ani, căpitanul Jedinak și-a făcut treaba fără probleme.

Dar Australia nu-și epuizase încă ghinionul. Spre finalul meciului, Pogba a mai oferit o mostră limitată a capacităților sale actuale: o combinație rapidă l-a adus în fața porții, unde Aziz Behich n-a reușit decât să devieze mingea peste propriul portar. Să nu ne mirăm dacă Van Marwaijk se retrage în natură, departe de tehnica modernă, după ce și golul ăsta a fost confirmat de camerele de pe linia porții.

Olandezul are însă toate motivele să fie mulțumit, cum o spune și Jedinak: „Știm că dacă păstrăm organizarea, dacă rămânem la fel de concentrați, vom avea șanse în grupa asta.‟ Date fiind obiectivele ei mult mai pretențioase, Franța are încă mult de muncă, ceea ce ar putea să fie refrenul perfect pentru mandatul lui Deschamps.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.