Cu Neagu în ziua ei bună, CSM București câștigă la scor cu SCM Râmnicu Vâlcea, în meciul tur din optimile de finală ale Ligii Campionilor

Lead.ro 6 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu Jelena Grubisc, Cristina Neagu sau Barbara Lazovic în formă foarte bună, cu o apărare solidă și cu multă fantezie în atac, CSM București câștigă fără dubii la Râmnicu Vâlcea, 33-24, un rezultat care rezolvă, în bună măsură, acest duel românesc din optimile de finală ale Ligii Campionilor.

Mai poate Vâlcea să întoarcă lucrurile la București, pe 13 martie? Greu de crezut. Mai ales că rezultatul acesta descrie destul de fidel căderea din a doua repriză a lui SCM, cădere de care Neagu, cu 13 goluri și alte cinci pase decisive azi, a profitat din plin.

Meciul

Acum două săptămâni, CSM București câștigase derbiul cu Vâlcea din campionat. Și o făcuse în ciuda multor absențe, jucând la o intensitate pe care rar a atins-o în ultima vreme.

Față de acel joc de la Sfântu Gheorghe – în care s-au remarcat mai ales Neagu, Pintea sau Carmen Martin -, CSM a avut azi o bancă mai stufoasă, însă nu s-a mai putut baza pe Gabi Perianu, cea care, alături de Pintea, legase atât de bine zona centrală din apărarea bucureștencelor. A fost una dintre cheile meciului din campionat.

Cum va arăta defensiva lui Adi Vasile fără Perianu? Vor reuși Liscevic, Fernandez sau Lopez mai multe pătruneri în zona centrală? Au fost primele întrebări din deschiderea unui meci foarte așteptat nu doar în handbalul românesc, dar și în cel european. Și întrebări esențiale, de vreme ce puțini se așteaptă ca Râmnicu Vâlcea să o poată învinge pe CSM de la linia de nouă metri.

Prima pătrundere bună a reușit-o Lopez, care a prins-o pe Neagu cu călcâiele în semicerc, dar Minevskaja n-a reușit să o bată pe Grubisic nici de la șapte, nici de la șase metri. A profitat Lazovic, scăpată liberă pentru primul gol al meciului, dar Vâlcea a răspuns cu două goluri consecutive, ambele marcate în superioritate. Omoregie a egalat imediat la 2, cu un șut tare de pe picioare, iar primele cinci minute au fost jucate într-un ritm foarte bun. Și într-o tensiune cu totul aparte.

Cum ar fi arătat Sala Traian dacă suporterii ar fi avut voie să participe la meci? Putem doar să ne imaginăm. Însă presiunea a existat chiar și așa, iar asta s-a văzut în câteva finalizări crispate la ambele porți – dar mai ales la cea a CSM-ului, închisă bine de Grubisic, care a scos două-trei mingi grele în primele 10 minute.

Intervențiile ei și primele două goluri ale lui Neagu au asigurat echilibrul în primele 15 minute, înainte ca Vâlcea să reușească prima desprindere a meciului: 8-6, cu patru goluri (din patru aruncări) pentru Cristina Florica, probabil cea mai bună jucătoare de pe teren în prima parte a meciului.

Răspunsul l-a dat imediat Neagu, cu golurile care-au adus egalitatea la 8, și meciul a intrat într-o zonă cu rezolvări de toată isprava, o perioadă din care CSM, ajutată de aceleași intervenții excelente ale lui Grubisic, a ieșit mai bine.

A simțit-o și Pera, care a cerut un time-out în minutul 20, însă Neagu, cu al patrulea ei șapte metri transformat, a dus-o pe CSM la doi pași înainte, 11-9. A fost rândul Dacianei Hosu, intrată în poartă în locul Martei Batinovic, să-i refuze Crinei Pintea două goluri, iar Vâlcea – prin tot mai curajoasa Florica – a egalat imediat.

Forma pe care Hosu sau Florica o arată în ultima vreme e o veste tare bună pentru echipa națională a României, însă selecționerul Adi Vasile n-a avut timp să se bucure pentru reușitele adversarelor de azi. Mai agitat decât de obicei pe margine, antrenorul lui CSM a fost mult mai încântat când Carmen Martin a stabilit scorul primei reprize: 13-12 pentru CSM București.

Până aici, Neagu și Grubisic au fost cele mai inspirate jucătoare de la CSM, în vreme ce Liscevic, Florica și Hosu s-au remarcat pentru Vâlcea.

Hosu și Grubisic au deschis partea secundă cu câte două parade la fiecare poartă, iar primul gol al reprizei a venit pentru CSM: o aruncare neprasnică a Barbarei Lazovic, al treilea ei gol și doi pași înainte pentru CSM. Și s-au făcut imediat trei, 15-12, când Neagu a transformat din nou de la șapte metri. Abia după cinci minute a găsit Vâlcea primul ei gol, dar Lazovic a refăcut repede avansul de trei goluri pentru vizitatoare, un avans protejat apoi de Neagu și Dembele, cu două goluri marcate în inferiritate.

Când Lazovic a marcat iar, pentru 19-15, gluma s-a îngroșat cu adevărat pentru echipa lui Florentin Pera. Și când Neagu a fructificat imediat a șasea ei aruncare de la șapte metri, ducând-o pe CSM la 20-15 în minutul 40, Pera s-a grăbit să ceară time-out. Și asta pentru că atacurile lui SCM au arătat rău: fără pătrunderile lor obișnuite, jucătoarele de la Vâlcea au încercat rezolvările de la distanță (spre bucuria lui Grubisic), iar asta ne-a arătat că meciul s-a jucat în termenii preferați de Adi Vasile și jucătoarele sale: puțin contre pentru Vâlcea, puține spații de pătrundere. Și cât mai multe faulturi utile la linia de nouă.

A fost nevoie de intrarea lui Glibko pentru ca atacurile lui Râmnicu Vâlcea să câștige dinamism, or asta s-a văzut pe două pătrunderi iuți reușite de Liscevic. Din păcate pentru ea, cele două goluri consecutive i-au fost anulate imediat de Lazovic și Cvijic, iar avansul CSM-ului a rămas confortabil: 23-18 și apoi 24-19, cu ceva mai mult de 10 minute rămase de jucat.

Și au fost 10 minute de cădere pentru Vâlcea, care s-a văzut distanțată la șase, șapte și apoi opt goluri, 30-22, momente în care CSM București a părut decisă să rezolve această optime de finală încă din meciul tur. Că Glibko a încercat să mai repare din daune, asta nu va mai reține nimeni, pentru că Neagu, Lazovic, Martin și colegele lor au fost spectacol în ultimele cinci minute.

S-a terminat 33-24, cu 13 goluri pentru Cristina Neagu, cu 16 mingi apărate de Grubisic. Și cu impresia că socotelile acestei optimi de finală românești au fost încheiate încă de la meciul tur.

Returul vine peste o săptămână, pe 13 martie, în Polivalenta din București.

Tot astăzi, Krim Ljubliana a reușit o mică surpriză cu CSKA Moscova, pe care a învins-o destul de clar, 25-20.

 

Iată tabloul complet al optimilor de finală:

Rostov – Podravka

Metz – Dortmund

CSM București – SCM Râmnicu Vâlcea

Ferencvaros – Buducnost

Vipers vs Odense

Esjberg – Brest

Krim – CSKA Moscova

Bietigheim – Gyor


În sferturile de finală, programate pe 3 și 10 aprilie, câștigătoarea dintre CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea va juca cu câștigătoarea dublei CSKA – Krim.


 

Fotografii de Răzvan Păsărică și Sabin Malisevschi, pentru Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Top Stories