„Se bucură de moment. În același timp, își arată talentul și munca.” Dragos Luscan, preparatorul fizic al lui David Popovici, despre pregătirea finalei mondiale
Andreea Giuclea 20 iunie 2022Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de
(Budapesta)
După ce s-a calificat în finala de la 200 metri liber (programată pentru luni seară, de la ora 19.00) stabilind un nou record mondial de juniori, David Popovici a ieșit din bazin cu calmul caracteristic și s-a dus direct la preparatorul fizic Dragos Luscan. După fiecare cursă, primul lucru pe care îl face Luscan e să-i măsoare nivelul de acid lactic din sânge, înțepându-l cu un aparat ca un glucometru, una dintre măsurătorile care le arată cât de obosit e. În funcție de acest nivel, urmează partea de refacere în apă – după semifinala de duminică, a mai înotat cam un kilometru jumătate.
Ar fi trebuit să urmeze, cât mai repede, cina și suplimentele recomandate de nutriționist – pentru că partea alimentară e una din cele mai importante componente ale recuperării -, apoi refacerea de la hotel. „Avem o masă de masaj unde facem tehnici de terapie manuală, masaj, stretching, trigger point – apăsăm pe niște puncte de durere, unde simte că are durere, dar în general cam știu unde are și mergem direct la țintă. Durează vreo oră și ceva, ni s-a întâmplat uneori să ne prindă 11-12 noaptea.”
Cel mai probabil, i-a prins miezul nopții și duminică seară. După semifinală, în loc să plece direct la hotel, David a fost la controlul antidoping, obligatoriu pentru cei care doboară un record mondial. Abia la 21.30 a terminat și s-a urcat în ultimul microbuz care transportă sportivii și antrenorii de la arenă la hotel.
Programul de refacere a fost decalat, dar Luscan era încrezător că își poate reveni în timp util, mai ales că David părea să se simtă bine. „A fost mai greu decât de dimineață, dar nu e încă la maxim. A zis că mai avea rezerve.”
Pe lângă măsurarea acidului lactic, el îl întreabă pe David cum se simte – trebuie să dea note – și îi verifică manual musculatura. „În dimineața finalei, ar trebui să aibă un antrenament „ușor, dar nu chiar de refacere, să-l bage iar în tonus. E foarte important, pe lângă partea fiziologică, și sistemul nervos central, trebuie să fie și el pregătit, alert.”
Dar cel mai important e somnul. „Probabil o să-i dăm suficient timp să doarmă. Apoi vedem exact cum se simte mâine, că e important ce se întâmplă în noaptea asta. Mâine dimineață o să știm exact care sunt pagubele, în ghilimele”, spunea aseară preparatorul fizic care a mai lucrat de-a lungul carierei cu Simona Halep, Cristina Neagu sau Horia Tecău, iar acum cu echipa de handbal masculin de la Dinamo. „La înot se lucrează mult mai în detaliu pe partea fiziologică, se respectă mult mai mult anatomia, fiziologia.”
De pregătirea fizică a lui David se ocupă din 2017, cu accent pe dezvoltarea lui pe termen lung. La 17 ani, e încă printre cei mai slabi concurenți la nivel mondial, cum observau și comentatorii semifinalei, chiar dacă a câștigat forță în ultimul an. Pentru echipa sa însă, e important să nu grăbească lucrurile. „Ne interesează să și crească, dar în același timp să-l ținem și sănătos, să nu se accidenteze. Că pot să-l duc lejer la un program în care să cresc mult mai repede la masă musculară, la forță, dar în același timp să-l pun în pericol. Și care e motivul? Trebuie să vezi exact pentru ce le faci. Că uneori, un antrenament de forță poate să-ți ia mai mult decât îți dă și ne ferim de treaba asta, trebuie calculat totul.”
Colaborarea cu antrenorul lui David, Adrian Rădulescu, e importantă, spune Luscan. „Adrian mă ajută super mult, să înțeleg și mai bine ce are nevoie.” Cum îl vede pe Rădulescu ca antrenor? „E cel mai tare. E metronom, are răspuns la toate, știe și teorie, și practică. Îl cunoaște pe David foarte bine. E competitiv în orice, înțelege și din pregătirea fizică, și din psihologie, și din organizare, din toate.., E bun colaborator, e om de echipă, a acceptat repede că pot fi îmbunătățiri și din alte zone, sunt antrenori în continuare care vor să facă ei tot. Și calmul lui, aici ne potrivim, la calm.”
Iar acest calm se transmite și înotătorului, pe care Luscan îl vede gestionând bine calificarea în prima sa finală mondială: „E pregătit. Psihic, e bine. Știam că o să vină competiția oficială și vrea să demonstreze niște lucruri, îl motivează lucrul ăsta. Îi place și atmosfera de aici (Duna Arena din Budapesta), aici s-a calificat la Olimpiadă și cred că-l stimulează bine. Și faptul că vede pe alții în jur. Se joacă în continuare, cu jucăriile lui, în apă. Se bucură de moment. În același timp își arată talentul și munca. E top.”
Dacă în pregătire e calm, când îl privește înotând din tribune are mari emoții. „Dimineață tremuram tot. Imediat după voiam să plec să-i iau lactatul și simțeam că-mi tremură picioarele. Semifinala a fost însă printre puținele dăți în care n-a avut emoții. „Eram încrezător, și modul în care a plecat, a întors, s-a mai jucat cu ei, poate le mai dă o șansă. Se joacă.”
Luscan e încrezător și înaintea finalei de diseară, chiar dacă știe că va fi o bătălie. „Nu știi dacă ceilalți au dat 100%. Nici David n-a dat maximul. Ceilalți se tem de David, David are și el semne de întrebare față de ceilalți. (…) Uite, tocmai a trecut pe lângă noi campionul olimpic. El poate să aibă o tactică să intimideze. Nu știi, oamenii vin pregătiți. Fiecare o să încerce să ia aurul, dacă ai prins finala, trebuie să te lupți pentru ea.”
Finala de la 200 de metri liber este programată pentru ora 19.00.
Robert Glință va concura și el, tot în seara asta, de la orele 20.00, în finala de la 100 de metri spate. Ambele finale sunt live online aici.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni